szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem csupán egyetlen gépre vagyunk kíváncsiak, akár...

Ha nem csupán egyetlen gépre vagyunk kíváncsiak, akár repülésirányítónak is képzelhetjük magunkat, egy Google Maps-re épülő szájton. A gmapsflighttracker.com oldalon az amerikai polgári repülő járatokat lehet online követni egy térképen. Kiválaszthatjuk, hogy melyik nagy repülőtér környékére vagyunk kíváncsiak, erre a területre fog automatikusan ráközelíteni az alkalmazás. Láthatjuk az éppen levegőben levő gépek pillanatnyi helyzetét és az eddig megtett útvonalát. Egy gép kiválasztásában az oldalsó keresősávon lévő járatszám segít, de választhatunk a térképen látható kis repülő ikonra kattintva. Egy kiválasztott gépnél leolvashatjuk a pillanatnyi sebességet és a repülési magasságot is, illetve hogy honnan hova tart a gép. Az oldalon keresztül egy archívumot is elérünk, ahonnan lekérhetjük a korábbi járatok adatait.

Az útvonalakat nemcsak itt nézhetjük meg, hanem KML formátumban is letölthetjük, amit azután a Google Earth programmal lehet megnyitni. Itt pedig még azt is megtehetjük, hogy a valódi repülési magasságoknak megfelelően berepüljük az utat.  


Általában az utazás megszervezésénél is nagyobb feladatot jelent a csomagolás. Sokan listát készítenek, nehogy valami kimaradjon a bőröndből vagy a hátizsákból. Az uticsomag elkészítéséhez nyújt segítséget a The Universal Packing List oldal. Egy részletes kérdőíven kell megadni többek között, mikor, hány napra és hova utazunk, milyen hőmérséklet várható, utazik-e velünk gyermek, milyen szállásunk lesz, mit fogunk csinálni, magunk fogunk-e főzni, vagy, hogy lesz-e lehetőség ruháink mosására.   Ezután a rendszer egy részletes listát generál, miket kell betenni a csomagjainkba. Ez a lista még olyan apróságokat is tartalmaz, mint az elem a fényképezőgépbe vagy a töltő a mobiltelefonhoz.

Ráadásul azt is elolvashatjuk, mit nem szabad elfelejteni az indulás előtt, például megetetni a háziállatainkat, meg- vagy feljegyezni hitelkártyánk PIN kódját, és térképeket beszerezni. A lista természetesen saját belátásunk szerint módosítható, de kiindulási alapnak tökéletes. Addig pedig, amíg elérkezik az utazás várva várt napja, varázsoljuk számítógépünk képernyőjét repülőgép ablakká. A http://www.idletimesoftware.com/screensavers/ oldalán olyan képernyővédőket találunk, amelyek valóban élethűen vetítik elénk azt a látványt, amit egy repülőút alatt láthatunk. A Windows és Mac gépekre készült szoftver turistaosztály változata ingyenes, azonban a First Class verzióért már fizetni kell, igaz ennél kiválaszthatjuk, hogy milyen tájakon szeretnénk repülni.


Gyarmati László

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

Rossz szokásokon innen és túl – mikortól beszélünk függőségről? (Interjú dr. Petke Zsolttal)

Rossz szokásokon innen és túl – mikortól beszélünk függőségről? (Interjú dr. Petke Zsolttal)

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában