Tetriszezzen a traumatikus emlékek ellen!

Tetriszezzen a traumatikus emlékek ellen!

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nemcsak szórakoztat, gyógyít is a népszerű játék.

A stresszel és traumával összefüggő zavarok gyakori következménye az akaratlan emlékek megjelenése, melyektől nehéz szabadulni.

Emily Holmes oxfordi tudós már évekkel ezelőtt igazolta, hogy közvetlenül a trauma után az egyszerű téri-vizuális számítógépes játék, a Tetris segítségével mérsékelhető az átéltek rögzülése, és megelőzhető, hogy később bevillanjanak a kínzó emlékképek – más típusú játékoknak nem volt ilyen hatásuk.

Holmes a Psychological Science című folyóiratban publikált új kísérletsorozata szerint hasonló módszerrel a gyötrő emlékek felbukkanási gyakorisága is visszaszorítható, amennyiben az érintettek ellenőrzött körülmények között előhívják őket és Tetrist játszanak. Ez ugyanis egyfajta kognitív blokádként akadályozza a zavaró képek útját (önmagában sem a felidézésnek, sem a játéknak nincs ilyen hatása).

Holmes további kutatásokat tervez, hogy kiderítse, a gyógyításban is használható módszer alapjait találta-e meg.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvashat, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!