HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az extrovertáltak és a szorongók pláne.

A vásárlási szenvedély nem új keletű probléma, de ahogy a technikai fejlődéssel a vásárlás folyamata mind egyszerűbbé, a marketing pedig kifinomultabbá válik, a problémás vásárlás könnyebben fordulhat függőségbe – állítja Cecilie Schou Andreassen, a norvégiai Bergen egyetemének oktatója, az első, kifejezetten a vásárlásfüggőség mérésére szolgáló tesztet kifejlesztő amerikai–norvég kutatócsoport vezetője.

Mint a Frontiers in Psychology című folyóiratban nemrég publikált kutatásból kiderül, a zavar világosan együtt jár egyes személyiségjegyekkel és demográfiai mutatókkal.

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve az extrovertált emberek, akiket egyéniségük jobb kifejezése vagy társas státusuk és személyes vonzerejük fokozása motivál ésszerűtlen vásárlásra, továbbá a szorongásra, depresszióra hajlamos neurotikusok, akiknél a negatív érzések elől menekülés húzódik a háttérben.

A vásárlásfüggőség gyakoribb a nőknél, jellemzően a serdülőkor végén kezdődik, és a korral enyhül.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

18 GB RAM telefonban: itt a Nubia új csúcsmobilja, a Red Magic 6 Dao

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával