HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Igazolták a réges-régi bölcsességet.

„Bocsáss meg, és felejts” – szól az ismert tanács.

Pszichológiai alaptételnek számít, hogy a megbocsátás képessége kedvező hatással van a testi és lelki egészségre, a felejtés pedig bizonyos esetekben jó megküzdési stratégia. Kognitív szempontból kifinomult végrehajtó funkciónak számít a felülemelkedés az ellenünk vétkezőkkel szembeni negatív érzéseken, kutatások szerint pedig hasonló végrehajtó funkciók tesznek képessé a felejtésre, amikor arra motiváltak vagyunk.

Ez indította a Saima Noreen vezette skót kutatócsoportot arra, hogy megnézze, vajon a két esetben ugyanarról a kognitív mechanizmusról van-e szó.

A kísérlet alanyainak különböző vétkekről szóló történeteket kellett olvasniuk, majd értékelniük, és eldönteniük, megbocsátanák-e az adott bűnt.

Egy héttel később, az emlékezetkutatásban használt, a felejtés indukálására képes módszerrel a kutatók újra megvizsgálták őket, és azt találták, hogy a módszer csak azoknál a történeteknél működött, amelyeket a résztvevők megbocsátottak.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Csak néhány szigetből áll, most mégis a világhatalmi játszmák fókuszába került

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum