HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Évről évre egyre több a pszichológiával foglalkozó ismeretterjesztő kiadvány, akad közöttük igényes és kevésbé igényesebb. Mi most néhány olyan újdonságot ajánlunk, amelyben garantáltan nem csalódik senki, amikor a karácsonyi csomagolópapírt lehámozza róla.

1. L. Stipkovits Erika: Ölelni és ölre menni. Testvérekről, nem csak szülőknek

©
Első blikkre azt gondolnánk, hogy egy újabb gyereknevelési könyvet tartunk a kezünkben, de a népszerű klinikai szakpszichológus negyedik kötete jóval több ennél. A testvérkapcsolatok feltérképezése a pszichológia kevésbé feltárt területe, holott a gyermekkori társas tapasztalatok, a testvér vagy annak hiánya, a születési sorrend és a szülők nevelési stílusa bizonyítottan meghatározza a felnőttkor érzelmi reakcióit, kapcsolatait és döntéseit. Tehát az, hogy ki vagyok ma, milyen a személyiségem, a testvére(i)mtől vagy a hiányuktól is függ.

Az Ölelni és ölre menni természetesen azoknak a szülőknek is segít, akik kétségbeesetten próbálnak jó testvéreket faragni gyerekeikből, és elszörnyedve veszik észre a testvérféltékenység vadhajtásait. „A ’tökéletes’ testvérkapcsolattal az a baj, hogy nem létezik” – nyugtat meg mindenkit a több évtizedes tapasztalattal rendelkező pszichoterapeuta, hipnoterapeuta. L.Stipkovits Erika kitér a testvér nélkül felnövő gyerekekre, a mozaikcsaládokra, a betegséggel együtt élő testvérekre, az ikrekre és a tragikus esetek feldolgozására is. Tesztjei és önállóan végezhető gyakorlatai segítenek abban, hogy feltárjuk és rendezzük kapcsolatainkat testvéreinkkel, és tudatosan, sérülések nélkül tereljük gyermekeinket az elég jó testvérkapcsolat, ezáltal a harmonikus felnőttkor felé.

2. Szummer Csaba: LSD és más „csodaszerek”. A pszichedelikumok tündöklése, bukása és feltámadása a nyugati kultúrában

©
1943-ban Albert Hofmann svájci vegyész egy véletlen folytán felismerte az általa megalkotott vegyület hallucinogén potenciálját. A „bajkeverő csodagyereket”, az LSD-t hamarosan széles körben kezdték el használni: a pszichiáterek alkoholista, depressziós és skizofrén betegeket kezeltek vele, végső stádiumban lévő rákos betegek fájdalmát csillapította; a CIA önkéntesek, elítéltek és gyanútlan civilek ezrein kísérletezve kereste az ideális vallatószérumot; a művészek pedig alkotóképességük fokozását remélték tőle.

Az 1960-as évek első felében az LSD eljutott a tömegekhez: szakrális drogként és a társadalmat forradalmasító csodaszerként tekintettek rá. A korszak olyan meghatározó alakjai, mint Timothy Leary, John Lennon vagy éppen Steve Jobs kezdték el használni és többnyire dicsőíteni a „savat”.

Az LSD és más „csodaszerek” az első magyar nyelvű összefoglalója a nyugati világ tudatmódosító anyagainak napjainkig bezárólag. Lebilincselő eszme- és kultúrtörténeti munka, amely sorra veszi a pszichedelikumok kulturális, társadalmi, pszichológiai és terápiás aspektusait, és megismertet azokkal a messianisztikus várakozásokkal és irracionális félelmekkel, amelyek a pszichedelikumokhoz mind a mai napig kapcsolódnak – írja ajánlásában Demetrovics Zsolt, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének igazgatója, a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője.

Az LSD az egyik legizgalmasabb, s egyben legveszélyesebb a pszichoaktív szerek listáján, amelyet rendkívül intenzív hallucinogén hatása tesz egyszerre vonzóvá és ijesztővé. Hiába telt el több mint hét évtized születése óta, a benne rejlő veszélyeket és lehetőségeket még távolról sem térképezte fel a tudomány kellő alapossággal – nem véletlen, hogy Szummer Csaba pszichológus, a Károli Egyetem Szociálpszichológiai és Interkulturális Tanszékének vezetője e pszichedelikumnak eredt a nyomába.

3. A barátság… 500 dolog, amiről a barátság szól

©
Legyen az kicsi vagy nagy, nap mint nap számtalan dolog történik, ami megmutatja, miről szól az igazi barátság. Átmenni egy italra és háromra maradni; bohóckodni egy fotófülkében; továbblépni egy vita után, mintha meg sem történt volna; elkísérni egymást unalmas helyekre, hogy szórakoztatóbb legyen; izgatottan figyelni, ahogy a szerelmed végre megszólít… és még rengeteg meghitt, derűs vagy éppen fájdalmas pillanat. A tavaly megjelent sikerkönyv, A boldogság… 500 dolog, ami boldoggá tesz után itt az a kötet, ami kiváló ajándék lehet a barátoknak! Lisa Swerling és Ralph Lazar bájos illusztrációinak segítségével együtt is felidézhetjük a barátság pillanatait, és újakhoz is kedvet kaphatunk!

 

4. Feldmár András: A rettenetes, a csodálatos

©
„A rettenetesről sokat kell beszélni, de a csodálatos nagyon egyszerű. Ami nem rettenetes, az csodálatos. Óriási csoda, amikor nem szenvedünk” – mondja 1940-ben Budapesten született, Kanadában élő pszichológus, filozófus. Feldmár András előző, a HVG Könyvkiadónál megjelent kötetei után legújabb művében tovább boncolgatja az emberi lét egyik legfontosabb kérdését: Mi az élet? Mire van szükségünk ahhoz, hogy élni tudjunk? Meg tudjuk-e adni egymásnak a minimumot az élethez? Mi történik azzal, aki nem kapja meg ezt a minimumot? Többek között ezekről a kérdésekről esik szó a könyvben, mely 2016 nyarán, „A rettenetes, a csodálatos” címmel tartott előadások anyagából készült, a Feldmár Intézet közreműködésével. „A leggyönyörűbb élmények is lélegzetelállítóak, és néha könnybe lábad az ember szeme, mert abban a gyönyörű pillanatban az is benne van, hogy nem sok lesz belőle. Minden élmény az utolsó. Minden pillanatban meghalunk, nem csak egyszer” – olvasható A rettenetes, a csodálatosban.

 

5. Ruby Wax: Mindfulness-kalauz. Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elmének

©
Belefáradt a karácsonyi stresszbe, mire a cikk végére ért? Száz éve még senki sem halt bele a karácsonyi stresszbe – ezt a fogalmat is mi találtuk ki, és hagytuk, hogy mára a stressz irányítsa az életünket. Az Angliában élő amerikai Ruby Wax szerint ezekre a modern problémákra a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét a megoldás, ami nem azt jelenti, hogy egyenes derékkal, törökülésben ülünk egy dombon, és mantrát dúdolunk. A tudatos jelenlét olyasmi, ami mindenkinek hasznára válhat: megtanuljuk észlelni a gondolatainkat és érzéseinket, hogy valóban megélhessük az életet. Lehet, hogy azt hiszi, e Mindfulness-kalauz komolyabb a komoly tudatos jelenlét irodalomnál, de téved! Noha korrekt ismeretterjesztő mű, mely a legújabb tudományos eredményekből indul ki, elképesztően humoros, derűs és őszinte. Persze érthető: Ruby Wax népszerű humorista. Ugyanakkor kendőzetlenül vall évtizedek óta vissza-visszatérő depressziós epizódjairól és a mentőövről: neki bevált a mindfulness. „Ha nem használ, kapjunk be egy Xanaxot, vagy igyunk egy korty vodkát” – ajánlja ironikusan azoknak, akiket kikészít a sok meditációs gyakorlat. Önmagunk fejlesztése mellett külön fejezetben foglalkozik a gyerekek mindfulness-technikára való ránevelésével is.

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

Nem véd meg a demenciától a keresztrejtvény vagy a sudoku

Nem véd meg a demenciától a keresztrejtvény vagy a sudoku

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Lézerfegyver és elfoghatatlan robotrepülő - bevetésre kész Putyin szuperarzenálja

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából