HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

"A mindfulness segít, hogy az önismeretünket, sőt a vezetői képességeinket fejlesszük" - állítja Márky Ádám végzős orvostanhallgató, a mindfulness magyarországi népszerűsítője, aki cikkében összefoglalja, miért érdemes elsajátítanunk a tudatos jelenlét állapotát.

A mindfulness évtizedét éljük. A tudatos jelenlét olyan vezető globális vállalatok szervezeti kultúrájába épült be az átlagos munkavállalótól a legmagasabb döntéshozói pozíciókig, mint a Google, az Intel, az SAP, vagy a Goldman Sachs.

A jéghegy csúcsa a stresszkezelés. Régebben a meditáció kizárólag, mint stresszkezelő módszer élt a köztudatban. Ez egyfelől jogos is, mivel bizonyítottan ez az egyik leghatékonyabb mód, amivel szubjektív stressz érzetünket kezelni tudjuk, és a vezetők egyre növekvő felelőssége és munkaterhelése mellett különösen nagy fontosságú. Azonban a stressz hatékonyabb kezelése csupán következménye a meditáció másik négy hozományának; a rendszeresen naponta 10 percet meditáló vezető fókuszáltabb, képes átgondolt döntéseket hozni, motiváltabb és inspirálóbb.

A stressz hatékonyabb kezelése nemcsak a vezetők egészségének tesz jót, hanem lelki egészségüket is karban tartja. Hogy mekkora szükség van erre, jól mutatja, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság és az Amerikai Stressz Intézet közös kutatása szerint éves szinten 300 milliárd dollárjába kerül az amerikai vállalatoknak a stressz és az ahhoz köthető testi-lelki megbetegedések.

Mire jó?

A meditáció, mint figyelem gyakorlat segít, hogy áthangoljuk agyunkat a multitasking alapú gondolkodási mintánkról arra, hogy képesek legyünk egyvalamire koncentrálni, és ezt a figyelmet fent tudjuk tartani hosszabb ideig. Legyen ez akár egy megoldandó feladat, akár egy baráti beszélgetés. Aki a cikk kezdete óta már elkalandozott, vagy ránézett az emailjeire,  telefonjára, annak különösen nagy szüksége van erre.

Fókuszáltabb, motiváltabb, inspirálóbb
©

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha naponta 10 percig azt gyakoroljuk, hogy rajta kapjuk magunkat, amikor agyunk elkalandozik, akkor ez kihat a mindennapjainkra is, így képesek leszünk, hogy éles helyzetben, komoly döntési szituációkban, felismerni, ha döntéseink következményeitől „stresszelünk”. Ha ezt fel tudjuk ismerni, már nyertünk; képessé válunk, hogy objektíven elemezzünk helyzeteket és érzelmeink helyett a tények alapján döntsünk. Ez különösen fontos, ugyanis evolúciós okoknál fogva agyunk racionális gondolkodásért felelős része kikapcsol, ha nagy a stressz.

A meditáció, mint önismereti gyakorlat segít, hogy felismerjük valódi motivációinkat, céljainkat, vágyainkat. Ha ezekkel tisztában vagyunk, sokkal kisebb veszéllyel fenyeget minket a managerek rettegett, ám tabuként kezelt betegsége: a kiégés.

Végül a meditáció, mint az egyik legkomplexebb és leggyakorlatiasabb érzelmi intelligencia fejlesztő gyakorlat segít, hogy érzelmeinket, céljainkat, vízióinkat magával ragadó módon kommunikálhassuk mások számára, melyre valóban csak a kiemelkedő vezetők képesek.

Meditálni 10 percig nem nehéz, de mindennap meditálni már komoly kihívás. Azonban ha sikerül rendszeressé tennünk, nemcsak az üzleti életben, de a magánéletben is sokkal sikeresebbek lehetünk. A meditáció olyan módszer felsővezetők fejlesztéséhez, mely mindenki számára elérhető és megtanulható. Nem kell hozzá felsővezetőnek lenni, hogy megtanuljuk, de ha évekig gyakoroljuk, egyszer csak felsővezetői pozícióban találhatjuk magunkat.

Ön mennyire képes fókuszálni a gondolatait? Pesszimista vagy optimista? Hogyan működik párkapcsolatban és a családban? Megvalósítja önmagát? A HVG Extra Pszichológia TESZT különszámából most megtudhatja! Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg a kiadónál!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja