HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Akik bevetették, ugyanolyan eredményt értek el, mint nem stresszelő társaik.

Önmegerősítés segítségével megóvhatjuk magunkat a stressz problémamegoldó képességre gyakorolt káros hatásaitól – mutatták ki a Carnegie Mellon Egyetemen.

David Creswell a PLoS ONE online folyóiratban közölt vizsgálatában diákokat kért meg, hogy rangsoroljanak különböző értékeket, mint a pénz, a család, a barátok, emellett felmérte, mennyire szenvednek krónikus stressztől. A vizsgálati személyek véletlenül kiválasztott csoportjának ezután le kellett írnia, miért az az érték a legfontosabb, ami az első helyre került.

 

Mondd, mi a fontos neked?
©

 

 

 

 

 

 

 


Végül mindenki kapott egy bonyolult, kreativitást igénylő problémamegoldási feladatot, amelyet időre kellett elvégeznie. Az eredmények szerint a krónikus stressz alatt állók rosszabbul teljesítettek, de csak azok, akik nem végezték el előtte az önmegerősítő feladatot.

Kiderült viszont, hogy a saját értékekre fókuszáló rövidke gyakorlat hatékonyan ellensúlyozta a stressz teljesítményromboló hatását: az ebbe a csoportba tartozók ugyanolyan eredményt értek el, mint nem stresszelő társaik. „Aki stresszes életet él, javíthat a teljesítményén, ha egy probléma megoldása előtt eltűnődik, mi a fontos számára. Egyszerű stratégia, amit bármikor elő tudunk szedni, ha nyomás alá kerülünk” – foglalta össze a tanulságokat Creswell.

Hasonló témájú írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, augusztus 18-án megjelent számában is olvashat, mely a kreativitással, tehetséggel, tehetséggondozással, az izgalmassá tehető párkapcsolatokkal, a sokoldalú családi élettel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Új ligát alakítanának a legjobb európai futballcsapatok

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Hivatalos: jön az új Downton Abbey-film

Hivatalos: jön az új Downton Abbey-film