Negatív gondolatok kínozzák? Ez a trükk segíthet

Negatív gondolatok kínozzák? Ez a trükk segíthet

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Egyszerűen dobja ki őket!

Banálisnak tűnik, de működik: ha leírjuk kellemetlen gondolatainkat, majd a papírt kidobjuk a kukába, akkor a fejünkből is törlődnek ezek a gondolatok – demonstrálta madridi kollégái, az Autónoma Egyetemen oktató Pablo Brinol, Margarita Gascó és Javier Horcajo segítségével az Ohiói Állami Egyetem munkatársa, Richard Petty.

83 spanyol gimnazistát kértek meg, hogy írják le a testükkel kapcsolatos negatív és pozitív gondolataikat – a diákok úgy tudták, hogy a testképpel kapcsolatos kísérletben vesznek részt.

A részvevők felének ezután ki kellett dobnia a papírt, míg a többieket arra kérték, ellenőrizzék szövegük helyesírását.

Végül mindannyian kitöltöttek egy testképre vonatkozó kérdőívet.

Kiderült, hogy a kérdőív kitöltésére azoknál a diákoknál volt hatással az, amit korábban a testükről írtak, akiknek meg kellett őrizniük a papírt. Nem befolyásolta viszont azokat, akik eldobták.

Petty és csapata tovább akarja vizsgálni a kérdést, hogy kiderüljön, segíthet-e a módszer a klinikumban is azoknak a pácienseknek, akik visszatérő negatív gondolatoktól szenvednek.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


Hozzászólások