Hiába a mobil, kapcsolati hálónk ugyanakkora

Hiába a mobil, kapcsolati hálónk ugyanakkora

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Kötődési kapacitásunk véges.

Bár a mobiltechnológiák és közösségi hálók korában egyszerű lenne kiterjedt kapcsolati hálót fenntartatni, továbbra is inkább csak barátok, családtagok kis körével ápolunk aktív kapcsolatot.

Valamiféle tudattalan „egy jön, egy megy”-elven szervezzük társas életünket, azaz kommunikációs mintázataink jobbára állandóak, még ha barátaink személye változik is – világított rá egy brit–finn közös kutatás.

A csoport másfél évig követte 24 diák a középiskola elvégzése utáni kommunikációs szokásait, például mobiltelefonálási adataikat.

E fontos átmeneti időszakban, amikor a fiatalok egyetemre kerülnek vagy dolgozni kezdenek, megváltoznak a viszonyok.

Azonban új barátságok szinte kizárólag a régiek kárára köttetnek, derült ki az adatokból: a megfigyeltek ugyanannyit telefonáltak, mint korábban, csak másokkal.

Képességünk véges a szoros érzelmi kötelékek fenntartására – látják bizonyítottnak a kutatók.

Az egyéni kommunikációs minták pedig annyira mélyen rögzültek, hogy még az új technológiák sem változtatják meg őket – vélik.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel.

Hozzászólások