HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Így megnyugtatjuk a lelkiismeretünket.

Általában a hazugságot és az elhallgatást tartjuk megtévesztésnek, de létezik egy további típus is: a mellébeszélés vagy ködösítés, amikor igazat mondunk, de a félrevezetés szándékával.

Az üzleti és politikai életben mindennapos jelenséget eddig elhanyagolta a pszichológia, nemrégiben azonban Todd Rogers és munkatársai a Harvard Egyetemről részletes kísérletsorozatban vizsgálták a kérdést.

Első lépésben igazolták, hogy az emberek valóban a megtévesztés sajátos formájaként értékelik a mellébeszélést.

Azt is megállapították, hogy a Harvard egyik tárgyalástechnikai kurzusán részt vevő üzletemberek több mint fele él vele a gyakorlatok során.

A következő, 1750 fős kísérletsorozatból pedig kiderült, hogy az emberek inkább élnek ködösítéssel, mint a tényleges hazugsággal.

Ezt ugyanis kevésbé tartják erkölcstelennek – hiszen, ha úgy vesszük, ilyenkor igazat mondanak.

Mégis, ha lebuknak vele, ugyanolyan szigorú ítéletben részesülnek, mint azok, akiket hamis állításon kapnak.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!