HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ahhoz, hogy a jövő generációja a magánélet és a munka világában nálunk jobban el tudjon boldogulni, fejlettebb lelki ellenálló képességre, azaz rezilienciára van szüksége.

Ki ne szeretné, hogy gyermeke megbirkózási képessége minél jobb legyen? A reziliencia boldogabb, sikeresebb élethez és jobb egészséghez segíti a gyermekünket, és szerencsére nem rögzült személyiségvonás, vagyis fejleszthető. Erőssége a gyerek lehetőségein, illetve szüleivel, tanáraival, barátaival kialakított kapcsolatán múlik.

Alakítsuk ki gyermekünkben a négy alaphitet, ahogy azt Sheryl Sandberg és Adam Grant B terv ‒ Hogyan küzdjünk meg a válsághelyzetekkel és találjunk örömöt az életben? című, tavaly megjelent könyve is ajánlja.

1. Bizonyos mértékig képes irányítani az életét.

Egyik kutatásukban a szerzők három évtizeden keresztül követtek nyomon több száz veszélyeztetett gyereket. Mindannyian mélyszegény környezetben nőttek fel, és alkohol- vagy mentális betegség miatt bántalmazták őket. Háromból ketten kamasz- és felnőttkorukra komoly problémákkal küzdöttek. Az egyharmaduk viszont kompetens, magabiztos és gondoskodó felnőtté vált.

Kiszámítható környezet
©

Mi volt közös a rugalmasabb, jobb megküzdési képességű gyerekekben? Úgy érezték, ők irányítják az életüket, a negatív történéseket pedig nem fenyegetésekként, hanem kihívásokként vagy lehetőségekként fogták fel.

A reziliens gyerekek felismerik, hogy van erejük és lehetőségük a saját életük alakítására. Szüleik úgy tudják erősíteni bennük az irányítás érzetét, ha egyértelmű és következetes elvárásokat támasztanak velük szemben, amivel kiszámítható környezetet teremtenek.

 

Érdekli a többi három alaphit? Olvassa tovább Tanács Eszter a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!