HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bűntényeknél nem mindegy, hogy mennyit aludt az, aki mindent látott.

Az alvás és a gondolati működés kapcsolata alaposan vizsgált terület a pszichológiában.

De vajon bűntények szemtanúinál hogyan hat az alvásmegvonás az emlékezetre? Ugyanolyan hitelesek kialvatlan állapotban, mint kiadós alvás után?

A tudományos kísérletek eddig kikerülték ezt a komoly gyakorlati jelentőségű kérdést, ám Steven Frenda, a Kaliforniai Egyetem pszichológus kutatója és csapata a válaszok nyomába eredt.

Kísérletükben fiatal felnőtteket hívtak be a laboratóriumukba, hogy töltsék ott az éjszakát.

Fontos jogi szempontok
©

Megérkezésük után a társaság egy részének képeket mutattak egy friss bűntényről, majd szöveget is olvashattak róla, ám a képek a szövegnek ellentmondó információkat tartalmaztak.

Ezt követően voltak, akik nyugovóra térhettek, míg másoknak virrasztaniuk kellett.

A társaság másik fele ugyanezeket a képeket és a szöveget csak másnap reggel nézte meg, szintén két csoportra osztva, kiadós alvást vagy virrasztást követően.

Mind a négy csoport tagjai kitöltötték ezek után az ellenőrző tesztet, amelyben a látott képekkel kapcsolatos emlékeikről kellett számot adniuk.

Egyetlen csoport emlékezőképessége szenvedett csorbát mind közül: azoké, akik az alvásmegvonás után nézték meg a képeket és olvasták a szöveget.

Esetükben jelentősen megnőtt a téves emlékek aránya a képfelidézés során.

Viszont azok, akik a képeket a virrasztás előtt nézhették meg, nem váltak a téves emlékek áldozataivá, mivel bennük az emlékképződés még zavartalan állapotban ment végbe.

A kutatók szerint mindezek fontos jogi szempontok, hiszen a szemtanúk kipihentségi állapota komoly befolyással lehet emlékeik megbízhatóságára.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát