HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ne akarjunk megszabadulni a szorongásainktól, inkább tanuljunk meg használni őket, mert ez az egészséges „működésmód” – hangsúlyozták a HVG Extra Pszichológia Szalon legutóbbi estjének vendégei. Faludi Viktória és Szondy Máté pszichológusok egyebek mellett arról beszélgettek, mi tesz minket igazán boldoggá, és hogyan tudjuk eldönteni, mire vágyunk valójában.

„Ha ettől a pillanattól kezdve minden pontosan ugyanúgy maradna az életemben, mint most, vajon a halálos ágyamon hogyan néznék vissza: megérte, ezt szerettem volna?” Ezt a korántsem költői kérdést javasolta Szondy Máté a Budapest Music Center nagytermét megtöltő közönségnek arra, hogyan lehet viszonylag gyorsan ellenőrizni, jó úton járunk-e.

Már csak azért is, mert a fő célokat, az igazi vágyakat könnyű szem elől téveszteni a hétköznapok során. Ennek egyik fő oka manapság – emelte ki az est másik pszichológus vendége, Faludi Viktória – az önismeret hiánya. Vágyaink megismeréséhez elsősorban befelé kellene fordulni, akár a magyarra tudatos jelenlétként fordított mindfulness-technikák segítségével.

A külső elvárások és mi

Nem könnyű persze a befelé fordulás, vagy az elmélyült figyelem megteremtése – ismerte el mindkét szakértő –, hiszen annyiféle erőteljes környezeti hatás dolgozik ez ellen. Elég csak a fogyasztói társadalom állandó kísértéseire, vagy újabban a közösségi média mindenütt jelenlévő impulzusaira gondolni. Utóbbiaknak „köszönhetően” ráadásul jelentősen kitágultak a társas összehasonlítás lehetőségei, magyarán immár nem csupán a közvetlen környezetünkhöz, hanem kis túlzással az egész világhoz mérjük magunkat – fejtették ki egy kérdésre válaszolva. Ez pedig óriási teher mindenkinek. Ember legyen a talpán, aki képes függetleníteni magát az ezeken a csatornákon (is) rázúduló külső elvárásoktól, és pusztán a belső céljait tudja követni.

Ezt szerettem volna?
©

A döntést, hogy mi az igazán fontos az életben, természetesen mindenki maga hozza meg. De ehhez mindenképpen kell az erős önbizalom is, márpedig mindenféle kutatás, no meg a hétköznapi tapasztalatok is azt igazolják, hogy a közösségi média használata negatív összefüggésben áll az önbecsüléssel. Ezért is fontos – emelte ki Faludi Viktória –, hogy a gyerekek először a valósággal ismerkedjenek meg, és csak azután a virtuális valósággal. Ebben pedig a mikrokörnyezetüknek van óriási felelőssége. Nem árt például, ha mi, felnőttek is végiggondoljuk, hogyan viselkedünk a virtuális platformokon, vagy, mondjuk, felidézzük, hogy mikor olvastunk el legutóbb egy hosszabb könyvet – tette hozzá Szondy Máté.

Szorongás és alkotó energia

A belső vágyak sokszor azért is kerülnek zárójelbe, mert az válik az ember fő motivációjává – szintén nem függetlenül a környezetből érkező mintáktól –, hogy kerülje a nehézségeket, a szorongató érzéseket. Márpedig ezek életünk szerves részei. Mint Faludi Viktória hangsúlyozta: „Szorongani muszáj, mert ez alkotó energiává válhat”. De természetesen olyan formába kell hozni, úgy kell „kanalizálni”, hogy még elviselhető legyen.

A környezetből érkező minták
©

Mint beszélgetőpartnere hozzátette: „A szorongás azt jelenti, hogy egészségesen működünk, így a fő kérdés az, hogy hajlandóak vagyunk-e a szorongásainkkal és félelmeinkkel együtt haladni a célunk felé”. A mai magyar iskolarendszer, vagy a hatékonyság és sikeresség értékét abszolutizáló munkahelyi világ viszont nagyon sok extra szorongást halmozhat fel az emberekben. „Volt egy felsővezető kliensem, aki annyira a hatékonyság bűvöletében élt, hogy még otthon, amikor kiment a konyhába, azt a tíz másodperces utat is úgy tervezte, hogy a lehető legjobban kihasználja” – hozott elrettentő példát Szondy Máté.

A sikeresség csalóka
©

A sikeresség, mint az est résztvevői elmondták, szintén csalóka érték. Manapság a világ hajlamos a sikert a boldogság szinonimájaként beállítani, holott a kutatások és a hiteles emberi tapasztalatok bizonyítják, hogy a valóságban éppenhogy háttérbe szorítja mindazokat a tényezőket, amelyek a boldogság forrásai. Mik ezek? Mitől leszünk egészségesebbek, mitől nő a várható élettartamunk, és legfőképpen mitől érezzük magunkat boldognak? Elsősorban az emberi kapcsolataink mélységétől, tartósságától, minőségétől. No meg attól, hogy elfogadjuk: a mindenki által remélt boldog pillanatok mellett az életbe igenis beleférnek a negatív, szomorú, elkeserítő élmények is.

Testi jelek és a változás

Honnan tudja a szülő, hogy a gyermeke a saját vágyait követi, nem pedig a szülőnek akar megfelelni (mondjuk egy erősen sportoló vagy komoly tanulmányi előmenetelt tanúsító fiatal esetében)? – merült fel kérdésként. A jó szülő minél színesebben mutatja meg a gyermekének a világot, hogy aztán maga választhasson, mi érdekli ebből igazán – hangsúlyozta Faludi Viktória. A testi jelekre pedig mindig érdemes figyelni (nem csak gyerekkorban) – tette hozzá. Ha valakinek rendszeresen fáj a feje, vagy alvászavarokkal küzd, azon el kell gondolkodni, mert „onnan is tudhatjuk, hogy a jó úton haladunk, hogy jól vagyunk-e”.

Bátorságot igénylő döntések
©

Az is elgondolkodtató kell, hogy legyen, ha egy gyerek a szülő szakmáját, pályáját választja – jelezte Szondy Máté. Ilyenkor a szakemberben felmerül, nem áll-e fenn az úgynevezett korai zárás lehetősége, vagyis, hogy a különböző lehetőségek számbavétele nélkül hozott döntést az illető. Ez ugyan nem mindig baj, de sok olyan példa van a szakemberek praxisában, amikor a 18 évesen kiválasztott pályán 40 éves korra kiég a kliens, és az életközépi válság idején gondolkodik el azon, mit is kéne igazából csinálnia.

És ilyenkor, évtizedes karrierrel a háta mögött, még ha látja is az új utat, komoly bátorságot igénylő döntést kíván egy teljesen más szakma választása. Ha azonban huzamosabban úgy érzi valaki, hogy nincs semmi lelkesítő a jelenlegi életében, netán határozott nemmel válaszol a nyitókérdésre, akkor mindenképpen érdemes rászánni magát a váltásra, a valódi vágyai követésére.

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba október 11-én, ahol Dr. Belső Nóra pszichiáterrel beszélgetünk a bipoláris zavarral való együttélésről. További infók itt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely valódi vágyainkkal, legbensőbb motivációinkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, páros belépőt nyerhet a budapesti Frida Kahlo-kiállításra. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Megvan a következő El Clásico időpontja

Megvan a következő El Clásico időpontja