HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Szellem- és pszichológiatörténetről, gyerek- és önnevelésről, meditációról és játékról egyaránt találhatunk könyveket az idei év végi kínálatban. A cél minden esetben az, hogy az olvasó közelebb jusson önmagához, de a válogatás során maga döntheti el, hogy ehhez tárgyilagos, szenvedélyes vagy épp humoros úton akar haladni.

Eric Weiner: A zsenialitás földrajza

©

Mi köze van a pillangóhatásnak a zsenik felbukkanásához vagy egy San Franciscó-i baktériumnak a világ egyik legjobb kovászos kenyeréhez? Efféle kérdésekre is választ keres sajátos műfajú könyvében Eric Weiner. Az önmagát „gyógyulófélben lévő elégedetlennek” aposztrofáló szerző kötetében annak eredt a nyomába, hogy miért növekszik egyes helyeken szinte robbanásszerűen a kreativitás. A minél árnyaltabb válasz érdekében – afféle rendhagyó utazóként – felkeresett hét, különböző korokban az emberi zsenialitás megnyilvánulásában jelentős szerepet kapott várost: Athént, a kínai Hangcsout, Firenzét, Edinburgh-t, Kalkuttát, Bécset és a Szilícium-völgyet.

Fesztelen és bölcs humorral tálalt szellemi utazása keretében megpróbálja rekonstruálni, hogy miként indult virágzásnak a kreatív zsenialitás az adott helyen és korban, milyen szerepet játszott ebben a helyi kultúra vagy más, előre nem látható történelmi esemény (például mi köze a reneszánsznak a pestisjárványhoz). Egyik fő megállapítása, hogy a kreatív zsenialitás nem magán-, hanem közügy; sőt – akármilyen hihetetlen – még csak nem is egyszerűen genetikai kérdés, és a kemény munkához sincs igazán köze. Sokkal inkább egy olyan kultúra gyümölcseként kell értelmezni, amely ösztönzi az eredeti gondolkodást.

A gondolatmenet ugyanakkor nem ér itt véget. Weiner a kötetében arra is kitér, vajon miként lehetne kamatoztatni a tanulságokat a jelenben, ezen túlmenően pedig gyakorlati útmutatást is nyújt ahhoz, hogy miként lehetnénk mindnyájan egy kicsit kreatívabbak. Vagy ha már mi magunk későnek érezzük az időt erre, akkor hogyan nevelhetjük úgy a gyerekeinket – kérdésekkel, kizökkentve a megszokott rutinból, egy kis káoszt teremtve körülötte –, hogy kénytelenek legyenek kreatívabban gondolkodni, viselkedni.

Bihari Viktória: Egy negyvenes szingli majdnem (!) elcseszett élete

©

„Valamilyen szinten mindenki élete rottyon van, és ezzel foglalkozni kell” – fogalmazza meg könyve kiváltó okát a szabadszájúan közvetlen stílusáról ismert Bihari Viktória író, blogger. A magát a „pszichológusok előszobájaként” meghatározó szerző saját élete példáján vezeti az olvasót, hogy segítsen neki is „összerakni magát”. A tanulságos élettörténet kapcsán szó esik depresszióról, pánikzavarról, érzelmi bántalmazásról és nárcizmusról. Közben pedig – a lehető leghétköznapibb nyelven fogalmazva – megtudhatjuk: hogyan lehet kiszakadni az érzelmi bántalmazás bűvköréből, milyen a nárcisztikus ember személyisége, miként alakul valaki ilyenné, és mit lehet tenni ellene. Vagy, hogy milyen érzés, amikor egy gyerek rádöbben, hogy nem (jól) szereti az anyja.

„Annak, aki olvassa, példát mutat, hogy hogyan lehet megtanulni úszni azokban a viharos vizekben, ahol sokan mások megfulladnak. Sőt! Vikitől meg lehet tanulni azt is, hogy miképpen lehet kihozni a legjobbat a legrosszabból” – írta a kötetről Feldmár András. Magának a szerzőnek a tanácsa e téren egyébként igencsak egyértelmű: aki ráébred a saját sebezhetőségére és sebeire, jól teszi, ha elmegy terápiába. Mert ott végre „van egy ember, aki nem bánt téged, és komolyan vesz”.

Iben Dissing Sandahl: Játék dán módra

©

Miért tartoznak a dánok a világ legboldogabb nemzetei közé? Elsősorban azért, mert sajátos nevelési elvek alapján foglalkoznak a gyerekekkel – állítja a dán pszichoterapeuta és író. Ezen elvek hat alappillérre épülnek – a szabad játékra, a hitelességre, az átkeretezés képességére, az empátiára, az ultimátumok nélküliségre, illetve az együttlétre és „hyggére”. Ezek közül azonban a dán szakember a fantáziára, mozgásra és együttműködésre épülő, kötetlen szabad játékot tartja a legfontosabbnak, olyannyira, hogy a sajátos dán nevelésről szóló első bestsellere után egy önálló kötetet szentelt a játéknak. Teljesítményorientált világunkban erre egyre kevesebb lehetőséget adunk a gyerekeknek, holott – véli Iben Sandahl – ez tanítja meg őket arra, hogy kevésbé szorongjanak, rugalmasan tudjanak alkalmazkodni, ezáltal pedig javuljanak a társas készségeik.

A gyerekek játék közben úgy érezhetik, maguk irányítják az életüket, ami önállóságra és önuralomra szoktatja őket, növeli a problémamegoldó képességeiket. Ugyanakkor az önbecsülés kialakulásában is nagy szerepe van annak a sikerérzetnek, amit a játék kihívásainak leküzdése közben szereznek. A konfliktusmegoldás, a félelmek feldolgozása csökkenti a stresszt is, mindez pedig (szinte) egyenes út a boldog gyermek-, majd felnőttkorhoz – sorolja a szerző. De az elmélet mellett rengeteg gyakorlati példát és játékötletet is sorol, így válik a könyv szülők és pedagógusok számára egyaránt hasznos sorvezetővé.

Michael Acton Smith: Belső csend

©
„Keress egy csendes zugot, ahova letelepedhetsz, és senki sem zavar. Ülj egyenes háttal, helyezkedj el kényelmesen, majd hunyd le a szemed. A kezed megpihenhet a térdeden, vagy finoman egymásra is teheted őket az öledben.” Már-már receptszerűen kezdi a szerző tanítani az olvasót, hogyan tud lépésről-lépésre jobban elmélyülni a meditációban. Merthogy – amint azt saját keserű tapasztalatából is jól tudja – az állandó pörgésből és stresszből fakadó szorongás és fáradtság csak ezen ősi módszer segítségével csendesíthető le.

A belső csend valójában a tudatos jelenlét, a mindfulness megélésének az egyik leghatékonyabb módja, ami aztán az emberi kapcsolatokon és mélyebb együttérzésen keresztül is erősíti az emberek jóllétét. A módszer lényege – Jon Kabat-Zinn mindfulnessoktató szavaival élve – az, hogy „a jelenre figyelünk, minden ítélkezés nélkül”.

Ha követjük a kötet útmutatását, akkor sokkal könnyebben ki tudunk törni a világot átható, az emberek életét sokszor megkeserítő állandó aktivitás-spirálból. De a feladatok abban is segítenek, hogy egyszerűbb legyen kialakítani azokat a hétköznapi szokásokat, amelyek hozzájárulnak az életünk tudatossá tételéhez. „Legyen szó egy rövid pihenőről, vagy a minket körülvevő öröm és szépség elismeréséről.”

A nyugalom mindennapos gyakorlatai közé egyébként – hangsúlyozza a szerző – nem csupán a meditáció tartozik, hanem a naplóírás is, mivel utóbbi „csökkenti a stressz-szintet, növeli az önbecsülést, és segít a traumatikus élmények feldolgozásában”. Smith olyan egyszerű, de inspiráló és bárki számára elvégezhető gyakorlatokkal vezet rá a belső csendre, mint például „Sétálj egyet úgy, hogy nincs úti célod!”; „Ültess növényeket és figyeld a fejlődésüket!”; „Kapcsold ki a telefonod egy rövid időre!”

Damion Searls: Rorschach

©
Ki ne látta volna már a „pacákat”, vagyis azokat a fekete és színes tintafoltokat, amelyeket a világ egyik leghíresebb pszichológiai tesztjében használnak. Szinte mindenki, hiszen, ha nem is valamely rendelőben lezajlott személyiségvizsgálatról ismerősek, akkor is találkozhattunk velük bárhol: az utcán, filmekben, reklámokban.

Ezeknek a „20. század leggyakrabban értelmezett és elemzett festményeinek” a történetét tárta fel a pszichológus végzettségű szerző. Elsősorban azt, hogy miként és milyen pszichológiai és művészeti irányzatok hatására született meg a tíz híres tábla az I. világháború idején egy eldugott svájci elmegyógyintézetben, Herman Rorschach keze nyomán. Akinek egyébként meggyőződése lett, hogy – Sigmund Freud elképzelésével ellentétben – valódi kilétünkről nem a szavaink, hanem a vizuális látásmódunk árul el a legtöbbet.

De legalább olyan érdekes a teszt keletkezéstörténete, mint az utóélete, az alkotó halálát követően. Így például az, mire és hogyan használta az amerikai hadsereg a II. világháború, illetve a vietnámi háború idején. Hogy miként kapta fel a popkultúra és a reklámipar az ikonikus alakzatokat. És hogyan használják máig vádlottak, álláskeresők, pszichés betegségben szenvedők jobb megismerésére.

A kultúr- és szakmatörténeti vonatkozásokon túl Damion Searls kötete betekintést nyújt a tintafoltteszt fejlődésébe, átértékeléseibe, olykor heves vitákkal kísért szakmai megítélésébe is. Az olvasó ezzel párhuzamosan pedig rövid bevezetőt is kap az észlelés pszichológiájába, miközben újra és újra eltűnődhet azon, miként függ össze valakinek a személyisége azzal, hogy mit lát a képeken.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó