HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mind az alkalmi félrelépésnek, mind a tartós szeretői kapcsolatnak különféle magyarázatai lehetnek. Gyakran a párkapcsolat súlyos problémái okozzák, ám a kép ennél sokkal árnyaltabb.

A közhiedelemmel ellentétben a félrelépések jelentős része nem csupán szexuális jellegű, sokszor mély érzelmi szükségletek rejlenek a háttérben. Ráadásul ez más élmény, más intimitás, amely új és vonzó lehet. Gyakori, hogy a felek számára nemcsak a másik személye új, hanem az a szerep is új és kellemes, ahogy ők maguk viselkednek az új kapcsolatban.

Olyan oldalukról ismerik meg saját magukat, amilyennel addig még nem találkoztak, és amely szerep számukra kellemes és vonzó. Akár úgy is érezhetik, hogy ebben a szerepben a megszokottakhoz képest sokkal inkább önmaguk lehetnek. Az is gyakori, hogy a szeretői kapcsolatban sokkal nagyobb elfogadást kapnak az emberek a másiktól. A harmadik fél nagyobb empátiával és megértéssel fordul feléjük, illetve a törődés, gondoskodás, odafigyelés mind testileg, mind lelkileg is intenzívebb. Ez pedig vonzó és mélyen érintő lehet.

Egy új szerep
©

Sokszor a külső kapcsolatról a könnyű elérhetőség dönt, ha azt érezzük, hogy nem kell érte sokat tenni, és ezért nehéz kihagyni. Általában a kialakult szeretői kapcsolat sokkal kisebb ráfordítást igényel, mint a valódi párkapcsolat. Ugyanakkor a szeretői helyzet lopott ideje a valóságosnál jóval teljesebb intimitást és az elköteleződés illúzióját keltheti. Mindez sok fantáziára ad lehetőséget, miközben a kapcsolat mentes a napi problémáktól, konfliktusoktól. Így sokkal felszabadultabb és könnyedebb helyzetet teremt. A félrelépés millió oka közül most nézzünk meg négy konkrét példát.

Fanni és a régi barát

Fanni házasságban él. Nemrég előkerült egy régi barát, akivel sok régi emléket idéztek fel. És eközben Fanni engedte őt közelebb kerülni magához, mint azt korábbi barátságaiban tette. Ezen egyrészt ő is meglepődött, másrészt érezte, hogy mélyen kíváncsi arra, hogyan működik egy másik férfival, ő milyen érzéseket vált ki a másik férfiban, és hogy az érzelmei milyen mélységeket tudnak érinteni az új kapcsolódás által. A kapcsolatba egyre jobban és jobban belebonyolódott, egyre több ponton találtak egymásra a másik férfival, és ez egyre nagyobb lendületet adott számára.

A külső kapcsolat természetesen a házasságát is válságba sodorta, mert a szeretői viszony egyre nagyobb szerepet kapott az életében és az érzéseiben is. Ekkor keresett fel, hogy segítséget kérjen. Beszélgetéseink során ráébredt arra, hogy a férjével a viszonya már régen kihűlt, és régóta vágyott egy másik férfival mélyebb és intimebb kapcsolatra, de nagyon bizonytalan volt abban, hogy ez lehetséges-e. Az új történet végül is igazolta számára, hogy lehetséges.

Mindezt megértve, ezen a ponton valódi döntés elé került: helyre akarja-e állítani a házasságát, szeretnének-e dolgozni azon, hogy közösen újra megtalálják az intimitást, vagy ezt inkább a szeretőjével szeretné építeni. Az is lehetséges, hogy ez az egész „csoda” a másik férfival csak illúzió, ami ugyanakkor kellő lendületet ad neki ahhoz, hogy megtalálja a számára valóban megfelelő kapcsolatot.

Érdekli a többi példa és a magyarázatuk? Olvassa tovább Füredi Krisztián szexuálpszichológus cikkét, mely a HVG Extra Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámban jelent meg. Kapható az újságosoknál, de meg is rendelhető. Ha most előfizet a HVG Extra Pszichológia magazinra, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi