HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Néhány éve a fenyőállítás-ajándékcsomagolás-kontrollvesztett bejglifalás-apatikus Reszkessetek betörők-bámulás kör egy új karácsonyi tevékenységgel bővült: a karácsonyfa fotójának kiposztolásával, és mások kiposztolt fáinak nézegetésével.

Ha a megosztás valódi motivációját keressük, akkor szinte mindig valami ilyesmi üzenetet találunk: „Nézzétek, milyen szép a fám, nézzétek, milyen boldog, békés hangulatban telnek az ünnepek! Jólesne, ha like-okkal, illetve kommentekkel megdicsérnétek…” Mivel ez így furán nézne ki, a kép mellett csak kellemes ünnepeket kívánunk, esetleg egy mély Coelho-idézettel adunk súlyt a szavainknak.

És már ez is gond? Gondolhatjuk azt, hogy csak szeretnénk megosztani az örömünket az ismerősökkel; a nagyi egyébként is messze lakik, hadd’ lássa a fát ő is; és az emberek régen is küldtek egymásnak karácsonyi lapokat – ez majdnem ugyanaz, nem? Nem, nem ugyanaz. Sőt ha nem vigyázunk, az ünnepek alatti közösségi média használat jelentősen feszültté és levertté tehet.

Harcolj vagy menekülj

A közösségi médiumok használatának pszichológiai hatásairól az utóbbi években egyre többet tudunk. Ilyenkor az egyik – automatikusan beinduló – folyamat az összehasonlítás. Ennek egyik formája a társas összehasonlítás: amikor az általunk megosztott tartalmakat, és az azokra kapott visszajelzéseket összevetjük mások tartalmaival.

Az én fám esztétikusabb, mint a Margité? vagy Miért kaptam kevesebb like-ot, mint Viki, aki gimiben megbukott irodalomból? Az összehasonlítás másik formája, amikor saját, korábbi „teljesítményünkhöz” hasonlítjuk a kapott visszajelzéseket: Tavaly kétszer ennyi kommentet kaptam… mi történt?

Miért kaptam kevés like-ot?
©

Az összehasonlítás automatikusan aktiválja az idegrendszer „harcolj vagy menekülj” stresszreakcióját. A „vereség” lehetősége (még akkor is, ha ez csupán kevesebb like-ot jelent) miatt felkészülünk annak kezelésére. Emiatt elkezdjünk árgus szemekkel (szakszóval „hipervigil  módon”) figyelni a kapott visszajelzéseket, és kritikusan értékeljük annak mennyiségét és minőségét.

A helyzetet tovább rontja, ha a hangulatunk alapvetően is rossz, és a másoktól kapott visszajelzésekkel szeretnénk azt javítani. Amikor az „öngyógyítás” a megosztás alapvető motivációja, még inkább ki vagyunk téve a külső visszajelzések hatásainak.

Kiszámíthatatlan másodpercek

A megosztásnak és a visszajelzések monitorozásának (illetve általában a közösségi médiumok használatának) van még egy fontos hatása: kiszakít a valódi, offline élményekből. Bármilyen filmet nézünk is, bármilyen társasjátékot játszunk is, a közösségi felületek addiktív hatásával nehezen tudják felvenni a versenyt. A kiszámíthatatlan és másodpercenként rengeteg új információt szolgáltató hírfolyamok rendkívül jutalmazó erejűek az idegrendszerünk számára (és így persze számunkra is). Emiatt lesz gyakori a kontrollvesztett használat, ahol a korábban tervezettnél jóval tovább használjuk az adott felületet.

Digitális detox

A legjobb, amit tehetünk: a fenyőállítást, az ajándékozást, a bejglizést és TV-bámulást kössük össze a digitális detoxikálással: ezekben a napokban próbáljuk meg minél kevesebb használni az okostelefonunkat. Ebben segíthet már az is, ha nincs szem előtt a telefonunk – primitív módszernek tűnik, de tény, hogy csökkenti a használat esélyét.

Valódi kapcsolódás?
©

Ha a telefonhasználat nem mellőzhető, akkor legalább a közösségi médiumokat kerüljük el. Így biztosan lemaradunk számos ismerősünk karácsonyfafotójáról, de cserébe sokkal jobban érezzük majd magunkat. (Nem szeretném démonizálni a telefonhasználatot, sokszor hasznos és/vagy kellemes tevékenység. Nem a luddita géprombolás, hanem a tudatos telefonhasználat elsajátítása lehet a kívánatos cél.)

Szóval ne posztolja a karácsonyfája fotóját! Ha a távoli nagyival, rokonokkal, vagy barátokkal szeretné megosztani a fotót, velük szeretne kapcsolódni, tegye célzott módon (például e-mailen, Dropbox-on, vagy Facebookos zárt csoportban). Így a megosztás valóban a kapcsolódást szolgálja, nem a pozitív visszajelzések és megerősítések utáni hajszát.

Szondy Máté pszichológus

A szerző weboldalát itt találja. Ha érdekli a tudatos mobilhasználat, itt talál infókat.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál