HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Kötődési kapacitásunk véges.

Bár a mobiltechnológiák és közösségi hálók korában egyszerű lenne kiterjedt kapcsolati hálót fenntartatni, továbbra is inkább csak barátok, családtagok kis körével ápolunk aktív kapcsolatot.

Valamiféle tudattalan „egy jön, egy megy”-elven szervezzük társas életünket, azaz kommunikációs mintázataink jobbára állandóak, még ha barátaink személye változik is – világított rá egy brit–finn közös kutatás.

A csoport másfél évig követte 24 diák a középiskola elvégzése utáni kommunikációs szokásait, például mobiltelefonálási adataikat.

E fontos átmeneti időszakban, amikor a fiatalok egyetemre kerülnek vagy dolgozni kezdenek, megváltoznak a viszonyok.

Azonban új barátságok szinte kizárólag a régiek kárára köttetnek, derült ki az adatokból: a megfigyeltek ugyanannyit telefonáltak, mint korábban, csak másokkal.

Képességünk véges a szoros érzelmi kötelékek fenntartására – látják bizonyítottnak a kutatók.

Az egyéni kommunikációs minták pedig annyira mélyen rögzültek, hogy még az új technológiák sem változtatják meg őket – vélik.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!