HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Kötődési kapacitásunk véges.

Bár a mobiltechnológiák és közösségi hálók korában egyszerű lenne kiterjedt kapcsolati hálót fenntartatni, továbbra is inkább csak barátok, családtagok kis körével ápolunk aktív kapcsolatot.

Valamiféle tudattalan „egy jön, egy megy”-elven szervezzük társas életünket, azaz kommunikációs mintázataink jobbára állandóak, még ha barátaink személye változik is – világított rá egy brit–finn közös kutatás.

A csoport másfél évig követte 24 diák a középiskola elvégzése utáni kommunikációs szokásait, például mobiltelefonálási adataikat.

E fontos átmeneti időszakban, amikor a fiatalok egyetemre kerülnek vagy dolgozni kezdenek, megváltoznak a viszonyok.

Azonban új barátságok szinte kizárólag a régiek kárára köttetnek, derült ki az adatokból: a megfigyeltek ugyanannyit telefonáltak, mint korábban, csak másokkal.

Képességünk véges a szoros érzelmi kötelékek fenntartására – látják bizonyítottnak a kutatók.

Az egyéni kommunikációs minták pedig annyira mélyen rögzültek, hogy még az új technológiák sem változtatják meg őket – vélik.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 km/órásnál is erősebb széllökéseket mértek a viharban

100 km/órásnál is erősebb széllökéseket mértek a viharban

Elmarasztalta a GVH a Wizz Airt

Elmarasztalta a GVH a Wizz Airt

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat