HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Elődeink intuitíve tudták, hogy a szexuális élet milyensége sok mindenben meghatározza az ember viselkedését, léte vagy nemléte pedig egész személyiségünket befolyásolja.

A szexualitás áthatja az életünket. Attól a perctől kezdve, hogy az emberi lény világra jön, rögtön elkezd irányelveket kapni a szexualitásról. Lehetetlen nem szexuálisan nevelni: a névválasztással, a látott szülői szerepekkel, hogy milyen ruhát hordhat, sőt, ez már elkezdődik a pelenkaforma és szín megválasztásánál, a sírására adott reakciónál, az ölbe vételnél (a kislányokat gyorsabban nyugtatják meg, és óvatosabban veszik kézbe).

Szexualitásunk és a „rárakódott kulturális törmelék” (szerepelvárások) persze messze nem azonosak, de erotikus viselkedésünket jelentős mértékben meghatározzák, sok szempontból korlátozzák. Amennyiben tiltások uralják az egyén életét, gátolt, rigid és szorongó személlyé válik. Sigmund Freud az emberi szocializáció árának nevezte a neurózisokat – az agresszív, és főként a szexuális energiák gátlásának következményeként.

Ha megnézzük a Homo erectus (felegyenesedett ember) fejformáját, az első dolog, ami szembetűnik – a markáns, erős harapásra képes állkapcsa mellett – a csapott, lapos homloka. A frontális lebenynek a tervezés, döntéshozatal, feladattanulás mellett az önkontroll, az önszabályozás, valamint a viselkedés gátlásában is óriási szerepe van, magyarán a „nem cselekvésben” is.

Ha ez a korai ősünk hirtelen időutazáson vehetne részt, és egy szállodába csöppenve rányitna egy csinos nőre, aki épp kilép a zuhanyból – nem kell hozzá erős szexuális fantáziát magunkra erőltetni, hogy elképzeljük, miképp cselekedne. Mai korunk embere ezzel szemben – ha egy idegen hotelszobába nyitva ugyanez a látvány fogadja – vélhetően rettenetesen zavarba jön, majd bocsánatkéréseket mantrázva, irulva-pirulva kifarol az ajtón, elvégre a szépen ívelt homloka jól fejlett kontrollfunkciókat rejt. De milyenné is válunk, hogy folyton csak a gátakba, és ennek nyomán gátlásokba ütközünk?

Ne nyomd a dudát! Inkább szeretkezz…

A Szeretkezz, ne háborúzz! bölcsességét évtizedek óta hangoztatjuk, azonban a hétköznapjainkat mégsem eléggé itatja át. Gyakran bevillan ez a mondat egy-egy agresszív előzést, percekig tartó dudálást, vagy éppen erőszakos vásárlás közbeni tolakodást látva-hallva. A szexuális élet hiánya vagy elégtelen volta frusztrálttá, ezáltal agresszívvé, illetve boldogtalanná is tesz.

Olvassa tovább Hevesi Krisztina szexuálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Kezdje az új évet pozitívan! Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!