HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A kamaszkor ellentmondásos, nehéz időszakában szembesülnek a fiatalok az izgalmas, ám sokszor félelmetes szexualitással is. Az egész életükre kihathat, hogy milyenek lesznek az első élmények. Hogyan segíthetünk nekik?

Az ember életében a tizenéves időszak az egyik legösszetettebb és legnehezebb életszakasz. A többség ebben a korban szerzi meg első szexuális élményeit. Bár az önkielégítés sokszor már korábban megjelenik, mégis ez az évtized a valódi szexuális ébredés, a vágy és szexuális működés kialakulásának az ideje. Akkor, amikor éppen nagyon változik minden, testi és lelki értelemben. Mindez váratlanul és felkészületlenül éri a fiatalt, aki még ekkor kezdi megismerni a saját természetét, működését.

Lázadnak és azonosulnak egyszerre

Tizenévesen a gyermekkori viselkedések, megoldások már nem működnek, de még nem alakul ki a felnőtt személyiség – a tinédzserek keresik önmagukat, az identitásukat, a helyüket az életben. Ezzel egy időben jelenik meg vagy erősödik fel bennük a szexuális vágy és a szerelmi vonzódás, amelyet a gyermek- és a felnőttkor átmenetében nem egyszerű átélni. Egyre inkább felelős felnőttként kellene döntéseket hozniuk, miközben még éppen csak ismerkednek a szerelemmel, a párkapcsolattal és a szexualitással, önmagukkal és a partnerükkel.

Egyszerre mennek szembe a tekintéllyel és a társadalmi normákkal, és keresik a saját útjukat, identitásukat, így lázadnak és azonosulnak egyszerre, ami nekik és a környezetüknek is igen megterhelő. Gyakori ebben a korban, hogy a hirtelen jött testi vágyak azt sugallják, élje meg a személy minden vágyát, ami a partnerek meggondolatlan váltogatásához vezet, mert a kamasz ekkor még nem látja, hogy ez számos testi és lelki nehézséget okoz.

Valósággal ellentétes ismeretek

Nagyon ellentmondásos, ahogy a fiatalok a szexualitás témájával találkoznak. Egyrészt soha, egyetlen korban sem zúdult még ránk ennyi szexuális tartalom ilyen sok formában, az óriásplakátoktól kezdve a Youtube-on át az online pornóig. Mindez tömény, naturális és feldolgozhatatlan ingerhalmaz a tinik számára.

Másrészt pedig kevés a hiteles és személyes információ a szexualitásról. Mivel sok szexuális ingerrel találkoznak a fiatalok, azt hiszik, hogy mindent tudnak, és a szülők is azt hihetik, hogy széles körben tájékozottak a gyerekeik. Ez azonban csak részben igaz, mert bár valóban sok szexuális információ és inger éri őket, ezek sok esetben éppen a valósággal ellentétesek. Éppen a saját szexuális életük szempontjából lényeges kérdésekre nem kapnak választ, vagy hamis, félrevezető, esetleg ijesztőek azok a válaszok.

Mindennapi beszélgetések

A reális információk átadásában a megfelelő szülői szerep nagy jelentőséggel bír, de ez nem a tizenéves gyerek „felvilágosításával” kezdődik, hanem sokkal korábban. Mert ha ekkor akarunk leülni először beszélgetni a témáról a gyerekkel, akkor nem biztos, hogy nyitott lesz rá. A megfelelő atmoszférához az kell, hogy már kiskorától kezdve, az ő saját szintjén ez a kérdéskör könnyen meg- és átbeszélhető legyen, és ne legyen tabutéma. Ne tereljük el a szót, ha kérdez, hanem érezhesse, hogy ez is a világ természetes dolgai közé tartozik.

Már egészen kisgyermekkortól fontos olyan érzelmi biztonságot nyújtani számára, ami bizalomteli kapcsolatot eredményez, így bátran tud a szülőhöz fordulni a saját testével vagy az intim témákkal kapcsolatban. Ehhez nem nagy, leülős, komoly beszélgetések kellenek, hanem a mindennapi, laza szülő-gyerek diskurzusok.

Olvassa tovább Füredi Krisztián szexuálpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia különszámban, melyben a gyermekkor fordulópontjaival foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak