HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az alkoholfüggő Tamás komoly lépésre szánja el magát: le akar szokni. A nehéz, de sikeres terápia történetét dolgozza fel terapeutája, Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus nemrég megjelent, Függőben című könyvében. A kötetből választottunk ki egy rövid részletet.

Tamással a második alkalom végén beszéljük meg a kezelési tervet és a terápiás célokat. A jó kezelési cél a terapeuta és a kliens közös szándékából ered. Vagyis nem megfelelő az a cél, amit a terapeuta ráerőltet a kliensre. És nem működik az a cél sem, amit olykor a páciens próbál kikövetelni a szakmaiságot és a realitást figyelmen kívül hagyva. Tamással közös célunk az absztinencia elérése és fenntartása. Bár csábító számára a gondolat, de egyelőre nem tudja elképzelni, hogy szociális ivóvá szelídüljön, úgy érzi, túl nagy lenne a kísértés, hogy visszatérjen a rendszeres italozáshoz.

Testi kockázatok

Hosszú távú (krónikus) alkoholfogyasztás esetén azonban az ivás hirtelen teljes megszakítása cseppet sem veszélytelen. Bár az eseteknek mindössze 5 százalékában fordul elő, az alkoholmegvonási szindróma kétségkívül legsúlyosabb következménye a delirium tremens. Ilyenkor a tartós alkoholbevitel kapcsán létrejött idegrendszeri, biokémiai változások és a jelentős B-vitamin-hiány miatt a hirtelen alkoholmegvonás végtagremegéssel, hallucinációkkal, görcsrohamokkal, kórosan szapora szívveréssel járó állapotot idéz elő – ami megfelelő beavatkozás vagy megelőzés híján akár halálos is lehet.

Dupla kezelés
©

Ugyanígy komoly kockázatot jelent az alkoholmegvonás részeként esetleg kialakuló ún. epilepsziás nagyroham. Az epilepszia hátterében 9–25 százalékban áll a kórelőzményben alkoholhasználati probléma. Ezen veszélyeztető állapotok kontrollálására Tamást a pszichoterápia kezdeti szakaszában pszichiáter szakorvos kollégámhoz irányítom, hogy az absztinencia megtartásáig gyógyszeres kezelésben is részesüljön (a protokoll szerint benzodiazepinek, illetve szükség esetén neuroleptikumok beállításával). Így tehát a pszichoterápiás foglalkozások mellett gyógyszert is kap, amelynek mennyiségét később – az orvossal megbeszéltek szerint – fokozatosan csökkenti, majd elhagyja.

A felfeslett élet szövete

Időhatáros, hat hónapig tartó (huszonöt alkalmas) terápiában állapodunk meg. Az addiktológiai betegekkel folytatott terápiás tapasztalat azt mutatja, hogy nagyjából hat hónap szükséges az eredményes viselkedés- és attitűdváltozáshoz, már ami a pszichoaktív szerhez való viszonyt illeti.

Más okom is van, amiért időben behatárolt terápiát javaslok. Nem csak a szenvedélybetegeknél fordul elő a terápiafüggőség jelensége. A terápiafüggőség végső soron azt jelenti, hogy a páciens, bár láthatóan javult az állapota, ezt a pozitív változást csak és kizárólag a terápia biztos berkeiben tudja elképzelni. Vagyis olyan érzés alakul ki benne, hogy rendben, igen, most egész jól vagyok, de csak azért, mert még mindig ide járok terápiába. Ha befejeznénk a terápiát, bizonyára minden összeomlana.

A mindent összekötő ragasztó?
©

Ez a hozzáállás egyúttal azt is feltételezi, hogy a terapeuta – mint valami mindent összekötő ragasztó, amely összetartja a felfeslett élet szövetét – az egyetlen, aki személyével biztosítani tudja az elért eredményeket. Erről egész egyszerűen fokról fokra le kell szoktatni a klienst.

Felelősség a változásban

Igazán tartós változás csak akkor jön létre, ha a változáshoz szükséges feltételek adottá válnak a terápián kívül. Persze ilyenkor is indokolt az utánkövetés, de az sokszor csak alkalmi találkozásokat jelent (például néhány havonta beszélünk a klienssel, hogy minden rendben megy-e).

Tartós változás
©

Ha azonban a páciens már az elején tudja, hogy a terápia egy ponton – ha nem is örökre, de – véget ér, az őt is segítheti abban, hogy a folyamat során kevésbé támaszkodjon a terapeutára vagy más külső személyekre, és inkább tudatosítsa saját kompetenciáit és felelősségét a változásban. A szülőkről is leválunk. Ugyanez a helyzet a terapeutánkkal.

A terápia lépései

1. Exploráció, vagyis feltárás: itt az alkoholprobléma előzményeit vizsgáljuk, megfogalmazva a Tamás múltjában történt események és az alkoholfogyasztás hátterében álló problémák lehetséges összefüggéseit.

2. Az alkoholfogyasztást kiváltó állapotok (például szorongások, fejlődési elakadások) kezelése.

3. Az alkoholfogyasztással kapcsolatos hiedelmek, vágyak és gondolatok feltérképezése és tudatosítása.

4. Az alkoholfogyasztás tüneti kezelése.

5. A szermentesség fenntartása (a visszaesés megelőzése).

Kapitány-Fövény Máté Függőben című könyvét itt rendelheti meg.

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba március 13-án, ahol Lukács Liza és Kapitány-Fövény Máté szakpszichológusokkal beszélgetünk az ital- és ételfüggőségről. Jegyek és infók itt.

©

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kaphat háromféle könyvet: a Most élj! címűt vagy a Hogyan gyógyítsunk meg egy összetört szívet? címűt vagy a Mit tenne Freud?-ot. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Airbnb-horror: megölte a vendégét egy ausztrál szállásadó, mert nem fizetett

Airbnb-horror: megölte a vendégét egy ausztrál szállásadó, mert nem fizetett

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

„Az ukrán vendégmunkás már lejárt lemez, jönnek a burmaiak és a vietnamiak”

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára