HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A túlzott telefonhasználat testi és lelki egészségre kifejtett hatásairól egyre többet tudunk – itt azonban arról lesz szó, hogy miért olyan addiktív sok esetben a képernyő.

Sokszor úgy tűnik, hogy a fiatal generáció tagjai szinte folyamatosan használják az okostelefonjukat. A kutatások (ebben az esetben) megerősítik a szubjektív benyomást: egy 2016-os amerikai eredmény szerint a 14-17 évesek 20%-a naponta 7 vagy több órát használja a telefonját.

Tegyük hozzá, hogy hiába szörnyülködnek a szülők a fiatalok telefonhasználatával kapcsolatban, ez a tendencia nem csak rájuk jellemző. Sőt: sok esetben a gyerekek lesznek a szülők túlzott telefonhasználatának áldozatai – csökkenhet a rájuk irányuló figyelem és odafordulás.

A háborgó szülő tehát ugyanezt saját magától is megkérdezheti: miért szippantanak be a különféle alkalmazások és digitális felületek? Miért szoktam az eredetileg tervezettnél sokkal több időt tölteni a Facebookon, Instagramon, Aliexpressen, Pinteresten?

„Agyhekkelés”

Kezdjük egy nem túl meglepő dologgal: az alkalmazások, weboldalak és digitális felületek készítői arra törekszenek, hogy használóik minél több időt töltsenek a használatukkal, és minél gyakrabban térjenek vissza hozzájuk. Ez úgy érhető el legkönnyebben, ha az alkalmazás, illetve felület valamilyen alapvető, univerzális motivációt és igényt elégít ki.

Elfogadjanak, szeressenek
©

Evolúciós okok miatt mindannyiunkban ott van az igény például a másokhoz való kapcsolódásra, a másoktól kapott megerősítésre, az új információkra, a szorongás elkerülésére. A telefonhasználat ezen igények kielégítésre kínál könnyű, gyors (igaz, sokszor illuzórikus) megoldást. Amikor ezek az igényeink kielégülnek, az agyunk dopaminrendszerei aktív dopamintermelésbe kezdenek, ami örömérzést okoz – ez pedig megerősíti a használatot.

Nézzük részletesebben ezeket az alapvető emberi vágyakat, motivációkat.

1. Kapcsolódás másokhoz

Társas lények vagyunk, alapvető igényünk, hogy kapcsolódjunk másokhoz. Vágyunk arra, hogy másoktól pozitív visszajelzéseket kapjunk, hogy elfogadjanak, szeressenek. A fiatalok telefonhasználata általában ezt az igényt elégíti ki legintenzívebben: a leggyakoribb tevékenységük a barátokkal, ismerősökkel való csetelés. Ugyanígy a pozitív visszajelzések iránti intenzív vágy áll a közösségi médiumok intenzív használata mögött is.

Nehogy lemaradjak valamiről
©

2. Félelem a kimaradástól

Ahogy a másokhoz való kapcsolódás vágya univerzális jelenség, úgy a kirekesztéstől, kimaradástól való félelem is az. Az archaikusabb kultúrákban a kiközösítés egyet jelentett a halálbüntetéssel, a modern kutatásokból pedig tudjuk, hogy a kiközösítés élménye ugyanazokat az agyközpontokat aktiválja, mint a fizikai fájdalom. Ezt éli meg az a kamasz, aki az osztálytársai Insta képeiről értesül egy buliról, amire őt nem hívták meg. Sokszor ezt a kirekesztettség-, lemaradásérzést akarjuk elkerülni a folyamatos online jelenléttel: ha mindenről értesülök, nem kell attól félnem, hogy lemaradok valamiről.

3. Újdonság

A közösségi médiumokon egyetlen gördítéssel rengeteg új információ ér minket – az agyunk pedig (szintén evolúciós okok miatt) minden új információra dopamintermeléssel reagál. Így válik nehézzé a Facebook hírfolyam pörgetésének abbahagyása.

4. Nehezen maradunk „kettesben” a gondolatainkkal

Hogy érezné magát, ha 15 percre bezárnák egy üres szobába, ahol nincs semmi? Se telefon, se tévé, se rádió, se könyv, semmi. Hogy töltené ezt a 15 percet? És mit gondol, hogy töltené ezt a 15 percet, ha a szoba nem lenne teljesen üres, hanem lenne bent egy elektromos sokkoló? Egy 2014-es kutatásban pontosan ezt történt a résztvevőkkel. Annak ellenére, hogy a vizsgálat előtt az összes résztvevő azt mondta, hogy akár fizetnének is azért, hogy ne érje őket áramütés, a résztvevő férfiak 67%-a, a nők 25%-inkább használta magán az elektromos sokkolót, sem minthogy ne történjen „semmi” 15 percig.

Semmi sem történik
©


Miért félünk együtt maradni a gondolatainkkal? Egyrészt ilyenkor könnyen szembesülhetünk a nehéz, zavaró, esetleg szorongáskeltő gondolatokkal és érzésekkel, másrészt gyakran kezdünk unatkozni. A telefonhasználat mindkettőre „megoldást” kínál, hiszen eltereli a figyelmünket a zavaró belső élményekről, és garantálja, hogy nem unatkozunk. (Hosszú távon mindkettő probléma: időnként fontos, hogy a zavaró élmények fele forduljunk, és foglalkozzunk velük, az unatkozás pedig lehetővé teszi például a kreativitás és fantáziatevékenység fejlődését.)

5. Élvezetes, kreatív, hasznos

Sok esetben természetesen az intenzív használat oka az, hogy valamilyen élvezetes vagy kreatív tevékenységet végez a felhasználó. A Minecraft, vagy a Fortnite világában játszani, vlogot készíteni, TED-előadásokat hallgatni, kódolni tanulni például mind élvezetes és/vagy hasznos tevékenység.

Épp ezért ma már nem az a fő kérdés, hogy mennyi időt tölt a képernyő előtt a gyerek (vagy a felnőtt), hanem az, hogy mit csinál a digitális felületen. A passzív, időrabló tevékenységek mennyiségét érdemes csökkenteni a kreatív, alkotást, a másokhoz való kapcsolódást és fejlődést segítő tevékenységek javára.

Szondy Máté pszichológus
A digitális tudatosságról bővebben itt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az evés lélektanával foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kaphat kétféle könyvet: a Most élj! címűt vagy a Mit tenne Freud?-ot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A KDNP is beindult a kampány végére

A KDNP is beindult a kampány végére

180-nal repesztett Orbánnal Keszthelyi Vivien – videó

180-nal repesztett Orbánnal Keszthelyi Vivien – videó

Vidnyánszky Attila: „Ez egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

Vidnyánszky Attila: „Ez egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Bomba robbant Egyiptomban, 17 ember megsérült

Bomba robbant Egyiptomban, 17 ember megsérült

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Strache-ügy miatt

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Strache-ügy miatt