HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

„Vigyázz a gondolataidra, mert szavakká válnak” – tartja a híres mondás, és itt még nincs vége. A szavakból tettek, a tettekből szokások, a szokásokból mintázatok lesznek, a tovagyűrűző hatások pedig mederbe terelik egész életünk alakulását.

1. A problémákra lehetőségként tekint. Fejben máris elemzéseket végez, megoldási forgatókönyveket keres és tesztel. A kiútkeresés körüli próbálkozásokból sokat tanul. Inkább kihívásként, izgalmas fejlődési lehetőségként tekint a megoldáskeresésre, semmint próbatételként, amelyben, ha nem jól teljesít, elbukhatja eddig megszerzett státusát, és megkérdőjeleződhetnek önbecsülésének tartópillérei (például az intelligenciája, a találékonysága, a kézügyessége)

2. Szenvedélye a tanulás. Az életet kalandos utazásként fogja fel, amely számtalan lehetőséget kínál arra, hogy új dolgokban, új készségek elsajátításában próbálja ki magát. A valamiben jobbá válást tanulási folyamatnak tekinti, nem csügged, ha valami elsőre nem megy, időt és energiát áldoz a gyakorlásra, tökéletesítésre. Mindezt pedig élvezi is! Öröm számára a kísérletezés, amiben a kreativitását és a játékosságát is megélheti.

3. Hisz a gyakorlás erejében. Az eredményesség mögötti okokat a tettekben keresi, nem(csak) stabil tulajdonságokban vagy a kontrollján kívül eső dolgokban, például a szerencsében. Felismeri az erőfeszítések jelentőségét, és úgy tekint magára, mint az eredményességéért megdolgozó emberre. Ez pozitívan visszahat rá: elhiszi, hogy ha szorgalmasan és kitartóan áll hozzá, máskor is képes lesz véghezvinni hasonló vagy még jobb teljesítményt.

4. Erős a saját kontrolljába vetett hite. Önmagára hagyatkozik, bízik a tetteiben és a kitartásában. Értékeli a cselekedeteiért vállalt józan felelősséget, elsődlegesen magában keresi az okokat, de számításba veszi a rajta túlmutató körülményeket is a felelősség mérlegelésekor.

5. Nem úszik az árral. A kisebb ellenállás felé haladás lehet, hogy könnyebb út, de nem biztos, hogy jobb is. Éppen ezért fogékony arra, hogy próbára tegye magát, amikor csak lehetősége adódik. Nyitott az újdonságokra, és vállalja a nehezebb út választását a fejlődés érdekében, még ha a jelenben ez kompromisszumokkal, lemondásokkal járhat is.

Érdekli a többi öt példa? Olvassa tovább Pálinkás-Panyi Anna pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont, vagy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak vagy az Igen!, illetve a Használati utasítás az emberhez című könyvet.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyéni útépítési megoldást választottak Pécelen

Egyéni útépítési megoldást választottak Pécelen

Krekó Péter: A szexbotrány erős szimbólum, ezért nem úszta meg Szájer

Krekó Péter: A szexbotrány erős szimbólum, ezért nem úszta meg Szájer

A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen