HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az „elég jó” szülő tudatosan viselkedik ebben is.

1. Hároméves korig semmilyen önálló digitális eszközhasználat nem ajánlott.

2. Nem ajánlott, hogy a gyerek esti, lefekvés előtti időszakának (fürdés, vacsora, esti mese stb.) része legyen képernyős eszköz. Ezekről az eseményekről képeket és posztokat sem érdemes csinálni.

3. Nem ajánlott a gyerekszobában saját, képernyős eszköz (tévé, számítógép stb.) elhelyezése.

4. Az első készülékvásárlást előzze meg a biztonságos internethasználat alapvető szabályainak közös megbeszélése!

5. Ne posztoljunk nyilvánosan olyan életkorú gyerekünkről, aki legálisan még nem lehetne fenn közösségi média felületén (ez általában 13 év)! Ezzel felelősséget vállalunk a gyerekünk digitális lábnyomáért.

6. Más gyerekéről csak a szülő előzetes hozzájárulása esetén készíthetünk felvételt, és a posztoláshoz is a szülő engedélye kell.

7. Soha ne tegyünk ki olyan képet, amelyik a gyerekünket meztelenül, félmeztelenül, alsóneműben vagy pizsamában ábrázolja! Egyes kutatások szerint az internet pedofilok által használt részein az ilyen képek átlagosan a közzététel utáni 20. percben jelennek meg.

8. Ne készítsünk és ne osszunk meg másokkal olyan felvételt, ahol a gyerekünk nevetséges vagy megalázó helyzetben van! Ilyen helyzetben siessünk a segítségére, mert a szülői jelenlétünkre (figyelmünkre, megnyugtatásunkra) van szüksége.

9. Mindig kérjük ki a gyerekünk hozzájárulását posztolás előtt! Ha olyan kicsi, hogy nem tud hozzájárulást adni, akkor ne posztoljunk nyilvánosan!

10. Ha a gyerek tiltakozik a fotózás ellen, akkor ne készítsünk róla képet! Ha nem szeretné, hogy a róla készült felvétel mások számára is megismerhető legyen, akkor azt ne posztoljuk, és ne küldjük el másoknak!

11. Beszélgessünk a biztonságos internethasználatról, és arról, mit jelent az a mondat, hogy „az internet nem felejt”! Ne csak akkor legyen téma az internet, ha baj van – váljon a mindennapi kommunikáció részévé.

12. Hozzunk létre zárt csoportokat azoknak, akik a gyerek valódi ismerősei, rokonai! A képek megosztására elsődlegesen ezeket a felületeket használjuk!

13. Legyünk felelős szülők az online térben is! A gyerekek nagyon jó mintakövetők. Mutassunk nekik jó mintát!

Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő tippjei a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban jelentek meg, melyben a lelkileg egészséges nethasználattal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Szondy Máté pszichológussal és Domonkos Katalin pedagógussal beszélgetünk digitális énünkről és a gyerekek nethasználatáról, többek között a netes zaklatásról.  Jegyek és infó itt.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine