HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Életünk folyása nem egyszerűen A pontból B pontba tart, hanem tipikus szakaszok, ciklusok jellemzik. Nézzük sorban, hogyan állapítja meg a pszichológia e szakaszokat, és mit tart róluk meghatározónak.

Személyiségünk fejlődése élethosszig tartó folyamat, amelyet nyolc szakaszra bonthatunk – vallotta az 1994-ben elhunyt Erik H. Erikson német fejlődéspszichológus. Az Egyesült Államokban tevékenykedő Erikson elmélete szerint a szakaszok hierarchikus elrendezésűek, egymásra épülnek, az átmenet pedig kríziseken keresztül történik.

A krízis ebben az esetben olyan válsághelyzetet jelent, amely veszélyt hordoz magában, de egyben lehetőséget is a változásra, magasabb szinten működésre, amely elvezet az én integritásához, azaz ahhoz az állapothoz, amikor teljesnek, értékesnek érezzük önmagunkat. Bizonyos életciklusokban – ilyen a kamaszkor, az életközép és az időskor – az ember sérülékenyebb, mivel ezekben az időszakokban gyakrabban fordulnak elő váratlan válsághelyzetek, nehezítve ezzel az adott fejlődési krízist.

A kezdetek

Életünk első fejlődési szakasza a csecsemőkor, a bizalom-bizalmatlanság krízisével. Ennek kimenetele elsősorban az elsődleges gondozótól függ (aki leginkább az anya). Ha rá tud hangolódni a csecsemő igényeire, megfelelően kielégítve azokat, reményt ad neki, ami elvezet az ősbizalom kialakulásához. Az elég jó szülői gondoskodás hiánya viszont az egész életre kiható bizalmatlanságot okozhat.

A második szakasz a kisgyermekkor, az akaraterő kialakulásának ideje. Akkor tanulja meg a gyermek a jó és a rossz, az igen és a nem jelentését, a testhatárait, valamint az önkontrollt, testi funkcióinak és viselkedésének az irányítását. Megfelelő szülői attitűd hiányában viszont szégyen, kétely lesz rajta úrrá, ami a későbbi fejlődési fázisokban különböző pszichés tünetekben jelenhet meg elakadásként.

Ezt követi a játék kora, ez az óvodás évekre tehető. A gyermek kezdeményezővé válik mind tevékenységeiben, mind kapcsolataiban. Mivel ebben az időszakban alakul ki a lelkiismeret, a túlzott tiltások hatására bűntudat lehet úrrá rajta. Fontos a keretek, szabályok kijelölése, de csak egészséges mértékben.

Majd viszonylag nyugodtabb életszakasz következik, az iskoláskor. A teljesítmény mellett fontossá válnak a kortárs közösségek. Veszélyt rejt, ha a gyermek értékét csupán a teljesítményében mérjük, ez esetben csökkentértékűség érzése alakulhat ki, ami a későbbi életében is meghatározó lehet.

Kamaszkorban aztán a fiatal hatalmas testi-lelki-idegrendszeri változásokon megy keresztül. A serdülő feladata az előző évek fejlődési szakaszaira építkezve megtalálni saját identitását, elindulni egy életpályán és – nem kevésbé nehéz feladat – leválni a szülőkről. Viharos időszak, ráadásul ekkor jelenik meg az első szerelem, amely a tanulási folyamat része.

Felnőtt krízisek

A krízis sikeres megoldását követően a fiatal felnőttkorba lépve viszonylag nyugodtabb periódus következik, hiszen az identitás megszilárdulása lehetővé teszi azt a fajta önfeladást, amelyet egy bensőséges párkapcsolat megkíván. A fiatal felnőtt úgy tud intimitást megélni, hogy képes a „mi” érzésére, anélkül, hogy feladná az identitását. Az időszak veszélye lehet az intimitás képességének hiánya, ami magányhoz vezet.

Az érett felnőttkor feladata a generativitás, amely azoknak a társadalmi, kulturális, művészeti értékeknek a megalkotását jelenti, amelyeket a következő nemzedékre hagyhatunk. A szakasz kudarca a stagnálás, ami az életközépbe érve komoly lelki válságot okozhat, hiszen ekkor döbbenünk rá, hogy az időnk véges.

Életünk utolsó ciklusának, az időskornak célja az integritás, amikor hűek maradhatunk a múlthoz, őrizhetjük a hagyományainkat, miközben nyitottan fogadjuk a halál közeledtét. Jó esetben nagyszülői szerepben is kiteljesedhetünk, hasznosnak érezhetjük magunkat. A szakasz veszélye az integráció hiányából fakadó, túlzottá váló halálfélelem.

Olvassa tovább Kiss Éva mentálhigiénés szakember cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melyben életciklusainkkal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál, de meg is rendelheti.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra most 20% kedvezménnyel, vagy válassza mellétitokzatos én című könyvet.

 

 

 
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!