HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Családi vendégeskedés, a női családtagok és a szomszéd néni meglocsolása – a húsvét szinte kötelező kellékei. Idén azonban nélkülük (vagy digitális verziójukkal) telik az ünnep. Ez pedig még érezhetőbbé teszi a világjárvány megterhelő hatását. Szondy Máté pszichológus írása.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Minden jelentősebb vallási és nem vallási ünnep lehetőség arra, hogy kilépjünk a megszokottból, a hétköznapiból (a profánból, ahogy Mircea Eliade román származású filozófus, vallástörténész fogalmaz). Emellett azok a szokások (rítusok), amelyeket a családunkból (és tágabb környezetünkből) hozunk, összekapcsolnak a közösségeinkkel.

Az ünnepek tehát, és így a húsvét is fontos szerepet töltenek be a lelki egyensúlyunk fenntartásában: strukturálják az időt, megszakítják a rutint és a közösséghez kapcsolnak. A jelenlegi helyzetben tehát nagyon hasznos lenne átélni megélni az ünnep rítusait – ugyanakkor saját és mások egészségének védelme mégis azt diktálja, hogy csak olyan formában tegyük ezt, hogy közben figyelünk a távolságtartás szabályaira.

A legalapvetőbb emberi igény

A társas kapcsolatok jótékony hatását, illetve a magány káros következményeit talán még sosem éreztük annyira, mint napjainkban. A pszichológia egyik legtöbbet hangoztatott közhelye („az ember társas lény”) kézzelfoghatóvá vált.

Eddig is tudtuk, hogy alapvető – az evolúciós múltunkban a túlélést segítő – igényünk a másokhoz való kapcsolódás, mások közelségének keresése, és a kutatások is sokszor igazolták, hogy a tartós magány a fizikai és mentális egészségre nézve is káros (szív és érrendszeri problémákhoz, az immunrendszer alulműködéséhez, levertséghez és szorongáshoz vezet).

Most azonban (kollektív élményként) nap, mint nap érezzük az egymástól való elzártság és távolságtartás negatív hatásait.

Nyúl, tojás, járvány

Húsvét közeledtével érdemes végiggondolni, hogy a jelenlegi korlátozások idején hogyan tudjuk kiszakítani magunkat az egyre inkább összeolvadó mindennapok egyhangúságából. Az elmúlt időszakban a fizikai kapcsolatteremtés jelentős részét a virtuális kommunikáció váltotta fel: az online kapcsolódás lehetősége hatalmas segítség a kapcsolatok fenntartásában és ápolásában.

Használjunk minél kreatívabban online lehetőségeket a kapcsolódásra és az ünnepi hangulat megteremtésére. Bár nem ugyanaz, mint élőben, de az unoka a locsolóverset Skype-on is elmondhatja a nagyinak, és konferencia-beszélgetéssel a rokonok az ünnepi asztal köré „ültethetőek”, de akár online ünnepi misén is részt vehetünk.

Emellett figyeljünk arra, hogy bármekkora is a kísértés, hogy belesüppedve a megszokott napirendünkbe egész nap pizsamában, vagy donaldkacsázva dolgozzunk, és a szokásos mirelit pizzát együk – ne tegyük ezt. Valószínűleg javítani fog a hangulatunkon, ha a megszokottól eltérően töltjük húsvét napjait.

Bár a húsvétnak vannak elengedhetetlennek tűnő jellemzői, idén a közösségi élményt nem a locsolóvers és a locsolás adja, hanem az, hogy együtt teszünk valami hasznosat és fontosat mindannyiunk egészségéért.

Szondy Máté A terapeuta esetei sorozatban megjelent könyvéről itt olvashat.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben a külső-belső szabadsággal foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!