HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ügyes, főképp kommunikációs egyensúlyozás szükséges ahhoz, hogy a munkahelyre visszatérő anya megossza mással gyermeke gondozását.

Manapság az édesanyák óriási kihívás elé néznek, amikor visszamennek dolgozni. Az első arculcsapás az, hogy a munkába állás ténye, ideje és oka folyamatos közvita és ítélkezés tárgya. Fű, fa, virág nekikszegezi a „jóindulatú” kérdéseket: hogy nem lesz-e túl korai munkába járni; nem fog-e hiányozni a gyerek; biztosan meggondolták-e mindezt – és ezek még a kibicek szalonképes mondatai.

Néha magam is úgy érzem, mintha a testemet, az életemet, a gyermekemet és a hivatásomat köztulajdonnak tekintenék, és mások rendelkeznének a sorsom felett. De az is lehet, hogy én vagyok ezekre a megjegyzésekre érzékeny.

Az anyai lelkiismeret-furdalással bizony már az elejétől meg kell küzdeni, még akkor is, ha a bűntudatkeltő beszólások elmaradnak, és a családtagok is beállnak a segítők körébe. Ebben a küzdelemben nem visz előre az önvád, sem a másoknak megfelelés kényszere. Higgyünk a saját döntéseinkben, és érezzünk együtt önmagunkkal.

A leválás

Ha eldöntöttük, hogy visszatérünk a munkahelyre, a következő próbatétel az lesz, hogy megfelelő intézményt, gondozót, felvigyázót találjunk, és beszoktassuk a kicsit. A köldökzsinór elvágása, majd az anyatejtől elválasztás után elérkezik a következő komolyabb elszakadás. A bölcsődei, óvodai beszoktatás nem csak a csöppségek számára nehéz. Legalább annyi könnyes szemű édesanyát láttam az intézmények folyosóján tétovázni, mint a szeparáció miatt síró kisgyermeket.

Előfordul az a kevésbé szerencsés megküzdési stratégia, hogy a szülő beadja a gyermeket, mint egy kis csomagot, aztán elszalad. Az ideális leváláshoz meg kell érnie gyermeknek és szülőnek egyaránt. A gyümölcsöt is könnyebb leszakítani érett állapotában. A sírva kapaszkodás és a menekülés között éppen félúton van az ideális megoldás. Az empátiás, fokozatos, de nem elhúzódó beszoktatás a bizalmat építi fel a gyermekben, és ezáltal nyitottabban fordul a közösség felé.

Olvassa tovább Nógrádi Csilla írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

 VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 GB mobilnetet és korlátlan beszélgetést is kérhetnek a Vodafone-tól a kártyások

500 GB mobilnetet és korlátlan beszélgetést is kérhetnek a Vodafone-tól a kártyások

Magyar virológusok szerint is jobb, ha kérünk idén influenza elleni oltást

Magyar virológusok szerint is jobb, ha kérünk idén influenza elleni oltást

Vizsgálatot indít Újpest, 133 milliós kárt okozhatott az előző vezetés egy szerződése

Vizsgálatot indít Újpest, 133 milliós kárt okozhatott az előző vezetés egy szerződése