HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Milyen volt az ön édesanyja? Vajon milyen anyai mintát adott tovább? És ön milyet fog? A legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban az anyánkhoz, az anyasághoz való viszonyunkat járjuk körül szakértő szerzőinkkel.

„Anya csak egy van – nos, még ez a triviálisnak tűnő állítás sem feltétlenül igaz. Legalábbis csak az biztos, hogy mindenki csak egy anyától származik. Ám, hogy valójában milyen az anyafigura – hány van belőle, közel van-e, vagy távol, és akár még ellentétes nemű is lehet –, miként ítéljük meg a viszonyunkat hozzá, hogyan látjuk az anyaképet, az annyiféle lehet, ahányan csak vagyunk” – olvasható Szörnyi Krisztina főszerkesztő beköszöntőjében.

Ezért – és mert talán az utóbbi időben nagyon felértékelődtek a közeli kapcsolataink – érdemes megpróbálnunk közelebb kerülni a bennünk élő anyákhoz, s ha kell, átrendezni, átformálni, megérteni az érzéseink, a gondolataink sokféleségét.

Mindez azért is fontos, mert alapjaiban határozza meg, mi milyen anyák leszünk. Legújabb lapszámunkban több cikkben is foglalkozunk ezzel a kérdéssel.

Nézzük tovább, még milyen témákban nyújtunk segítséget! Gregó Enikő kötődésszakértő a szülői kötődés sokféleségét tárja fel, és támpontokat nyújt ahhoz, ha úgy érezzük, nem tudunk örömtelien kötődni a kisbabánkhoz. Az anyaság felelősségét ne nyomasztó teherként éljük meg, hanem lehetőségként – tanácsolja Szél Dávid pszichológus, és javaslatokkal is él.

L.Stipkovits Erika pszichológus a párválasztás és a korai kötődés kapcsolatát boncolgatja, Megyeri Zsuzsanna pszichológus pedig a női-partneri szerep és az anyaszerep egybemosódását, illetve egybemosódását járja körül.

A szülés csak a nők dolga – állítja határozottan Feldmár András pszichoterapeuta, Léder László pszichológus viszont tudni véli, hogy az apai minta meghatározhatja, hogy egy nő akar-e majd családanya lenni. Létezik-e anyai ösztön?, örökbefogadó anyák és gondoskodás önmagunkról, ha nem volt szeretetteljes családi hátterünk – néhány további téma a legfrissebb lapszámból.

A legújabb HVG Extra Pszichológia magazint megtalálja az újságosoknál, a benzinkutakon, nagyobb élelmiszerboltokban, hipermarketekben, de meg is rendelheti.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot

Mészáros Lőrinc most éppen 18 kilométeres vasútépítésre nyert 45 milliárd forintot