HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A serdülő kötődési képességétől is függ, be tud-e illeszkedni a számára különösen fontos kortársak közé.

M. Lynne Cooper amerikai pszichológus és munkatársai az 1990-es években 13 és 18 év közötti serdülőket vizsgáltak abból a szempontból, hogy kötődési stílusuk különbségei megnyilvánulnak-e abban, milyen pszichés nehézségekkel küzdenek, milyen az önértékelésük, és milyen problémás vagy kockázatos viselkedésmódokat mutatnak (például alkohol- és drogfogyasztás).

Azt találták, hogy a biztonságosan kötődő serdülők alkalmazkodnak legjobban a társas követelményekhez, ők a legjobban beilleszkedők, kellő önbizalmuk van, bár ez nem zárja ki a kockázatos viselkedésmódokat (ami lehet a kortárscsoportba illeszkedés „követelménye” is).

A szorongó/ellenálló kötődők voltak a legrosszabbul alkalmazkodó csoport, alacsony önértékeléssel, a legtöbb pszichés gonddal és problémás/kockázatos viselkedéssel. A szorongó/elkerülő kötődők is alacsony önértékelésről és sok pszichés problémáról számoltak be, kockázatkereső viselkedésük pedig hasonló a biztonságosan kötődőékhez.

A szülők kötődési stílusa nevelési módszereikben is megmutatkozik, ami aztán befolyásolja, hogy gyermekeik, még serdülőkorban is, hogyan kötődnek hozzájuk, valamint kortársaikhoz. Általánosságban elmondható, hogy a meleg, érzékeny, a gyermek érzelmi igényeit kielégítő, ám következetes és megfelelő mértékben korlátozó–bátorító szülői magatartás a biztonságos kötődést segíti elő, míg a rideg, távolságtartó, elhanyagoló vagy ráhagyó, következetlen viselkedés (az engedékeny „barát” és a tekintélyelvű „idomár” szülői típus) a bizonytalan kötődést erősíti.

Van olyan kutatás, amely szerint a ráhagyó, engedékeny anyai magatartás a gyermekekben elkerülő kötődést okoz. Az engedékeny és a tekintélyelvű nevelési stílust követő szülők serdülő gyermekei (13 és 16 év közöttieket vizsgáltak) nem csupán a szüleikhez, hanem a saját kortársaikhoz sem tudnak biztonságosan kötődni.

A szülők saját kötődési képessége tehát megjelenik nevelési stílusukban, ezek együttesen alakítják a gyermek kötődési stílusát. Serdülőkorban, amikor megnő a kortársak jelentősége, és fontossá válik, hogy a serdülő tud-e önállóan, a családon kívül kapcsolatokat keresni és ápolni, ez a kötődési képesség nagyon erősen befolyásolja a serdülő boldogulását.

L. Stipkovits Erika pszichológus

A szerző kamaszokról szóló új könyve már kapható.

Vegyen részt a következő ingyenes, online HVG Extra Pszichológia Szalonon december 10-én, ahol L.Stipkovits Erikával beszélgetünk a lehető legjobb kamaszkorról. Regisztráció itt.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát