HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A legeslegjobb szex elvárása nem több ügyesen alkalmazott reklámfogásnál.

A szex az egyik legnagyobb üzlet: nagyobb, mint a futball, a baseball és a kosárlabda együttvéve – ezért nem csoda, hogy egyre több „iparág” szakosodik rá, és igyekszik minél változatosabb csatornákon kommunikálni, hogy költenünk kell rá. Ezt a szégyen, a félelem (ha nem veszed meg, elhagynak) és a szorongáskel tés eszközével teszik.

És ha netán mégsem érezzük át eléggé a kapcsolatunkra leselkedő veszélyt, akkor lép életbe „a jó szexnél is van még jobb” üzenete. Gyakran ezek a statisztikai dezinformációkra épülő röphírek a negatív összehasonlítás révén oly mértékben kikezdik az önértékelésünket, és elbizonytalanítanak minket, hogy az aztán valóban a szexuális zavarok megjelenéséhez vezet.

Számháborúk kereszttüzében

Rendelje meg online!

Gondoljuk csak végig, milyen kritériumok mentén szoktuk a szexuális életünket „méricskélni”. Az egyik a gyakoriság, mint a legtöbbször alkalmazott mértékegység: a „hencegő” számok repkednek, pedig a valóság az, hogy a tartós kapcsolatban élő pároknál legtöbb esetben egy idő után beáll a hétvégi szex (általában szombat, addigra kipihenjük magunkat), és jó esetben még egy együttlét, úgy szerda magasságában. Ez az átlag, de eltérések természetesen mindkét irányban előfordulnak.

Ugyanígy strigulázhatjuk persze az orgazmusok – vagy az egymást követő aktusok – számát is: a többszörös orgazmust rendszerint a nőktől várjuk, miközben a „terhelhetőséget” a férfiaktól.

Páros szorongásaink

Az igazság viszont az, hogy a legtöbb nő minden harmadik együttlét során egyáltalán nem jut el a csúcsra: figyelemelterelődés, intimitás- vagy időhiány, kimerültség, illetve egyszerűen csak az idő rövidsége miatt (ami számára egyébként nem okoz gondot, kivéve, ha a partner túlzott mértékben nem feszül rá). Emellett természetesen a férfiak a kapcsolat hajnala után már kevésbé „soklövetűek”.

És ha már a női orgazmust említettük: párok mennek szét amiatt, hogy a nők nem tudnak (sic!) olyan pornószerűen élvezni, és igen, szükségük van előjátékra, és ötből négy nő nem jut el a klitorisz izgatása nélkül a csúcsra. A hüvelyi orgazmus görcsös elvárása – azon túlmenően, hogy teljes mértékben képes amortizálni a pár szexuális életét – egyébként attól igazán paradox, hogy rendszerint szintén a csikló (belső szárainak) az izgatása váltja ki.

Az anatómiai analógiák miatt azt elvárni egy nőtől, hogy kizárólag a hüvely stimulálása révén érjen el a csúcsra olyan, mintha a férfi makkját teljes mértékben kivonnánk a szexuális ingerlésből. Értelemszerűen az a legjobb, ha mindkettőt – a pénisz törzsét és a makkot is – éri kényeztetés.

Az együttlétek hosszára vonatkozó statisztikák (a közösülés átlaga 5,4 perc, ami természetesen szükség esetén elő- és utójátékkal prolongálható) pedig női (!) és férfi oldalon is elsősorban a korán csúcsrajárókat frusztrálják. Az elvárások listája még hosszan sorolható szextémában, miközben az öröm kulcsa a másik és a saját örömünk megismerésében, feltérképezésében és megélésében rejlik.

Olvassa tovább Hevesi Krisztina szexuálpszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban