HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Más a magasabb és a mélyebb hangszín jelentése.

A hangmagasságunk bizonyítottan árulkodik arról, hogy beszélgetőpartnerünket hová soroljuk a társadalmi ranglétrán – derült ki a skóciai Stirlingi Egyetem tanulmányából, amelyet a PLOS ONE című tudományos lapban adtak közre.

A kísérlet résztvevői állásinterjún vettek részt, ahol személyes és társas jellegű kérdésekről faggatta őket az kérdező.

Mint a kutatás eredményeiből kiderült, a kommunikáció nem csak a szavak szintjén zajlott: a kísérleti alanyok hangfekvése érdekes mintázat szerint változott a beszélgetések során.

Nők és férfiak esetén is megfigyelték, hogy a hangfekvésük megemelkedett, ha olyan beszélgetőpartnerrel akadt dolguk, akit magas társadalmi státuszúnak ítéltek, míg alacsonyabb vagy egyenlő státuszú partnerrel alacsonyabb hangszínen beszéltek.

A magasabb hangfekvés a behódolást mutatja, ezzel jelezzük partnerünknek békés szándékainkat és fölényének elismerését – így reagált az eredményekre Viktoria Mileva, a kutatás egyik vezetője. Ezzel szemben a mélyebb hangszín erőt és dominanciát jelez, főleg férfiak esetében.

Talán nem meglepő, hogy egyetlen kivétel akadt: az önmagukat magas státuszúnak ítélők nem változtattak a hangszínükön, rájuk mindenkor higgadt, mély hang volt jellemző.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!