HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Gyermekkori tapasztalatainkat akár akarjuk, akár nem, magunkkal visszük a párkapcsolatba, és ezek többnyire észrevétlenül befolyásolják a hozzáállásunkat.

Anikó már a harmadik kapcsolatában éli meg, hogy a párja függő. Az első komoly kapcsolata középiskolában kezdődött, egy bulin jöttek össze. A fiú kedves, gátlásos harmadikos volt, aki eleinte nem mert közeledni hozzá, de két üveg sör után összeszedte a bátorságát. Aztán egyre többször kellett ez a fajta bátorítás. Két évig voltak együtt, Anikó azért szakított vele, mert már undorodott a fiú állandó spiccességétől.

A második kapcsolata jobban indult, barátságból lett szerelem. Úgy tűnt, jól ismerik egymást, amíg fény nem derült a párja titkos pornófüggőségére, ami tönkretette a bizalmat és a szexualitást kettejük között. A lány önbizalma is megingott. Fél év magány után „magához vett” egy drogfüggő fiút, akit megpróbált kigyógyítani a szenvedélyéből, de a dolog rosszul végződött, Anikó került padlóra.

Családi játszma

Rendelje meg online!

Vajon milyen titokzatos mozgató erők alakították így Anikó sorsát? A családi mintában bizony tetten érhető volt a függő játszma: édesanyja feltette az életét a család összetartására. Ő viselte a nadrágot, annak ellenére, hogy az apa volt az egyedüli kereső. Az anya anyagilag függött a férjétől. A főbb döntéseket és a mindennapi élet szervezését mégis a háztartásbeli anyuka vállalta magára.

Sosem vallották be, hogy az orvos apa zugivó volt, bár mindenki érezte, hogy az anya extrém gondoskodása mögött az apa bizonytalansága, függő viselkedése áll. Vagyis a férj is függő viszonyban állt a mindent rendben tartó és elintéző feleségétől.

Anikó az önfeláldozó, gondoskodó, megmentő attitűdöket tanulta meg mint női szerepeket. Ehhez a játszmához választott partnereket, olyanokat, akik könnyen eljátsszák az apamintából kivetített férfi szerepét. Azét az apáét, aki sohasem tudott biztonságos légkört nyújtani a családjának. Amikor ez tudatossá vált kliensem számára, nem kereste többé a párkapcsolatban a mártíromság megélésének lehetőségét. Megérett bennne a kölcsönös felnőtt kapcsolat igénye.

A kötődés módja

Egész életünkre és minden kapcsolatunkra döntő hatást gyakorol az az elsődleges kötődési minta, amit csecsemőként átéltünk az anyánkkal és később az egész családunkkal. A kötődés optimális esetben biztonságos.

©

Ideális családban a gyermek fizikai és érzelmi szükségleteire a szülei ráhangolódnak, elfogadást, szeretetet és békét nyújtanak számára. Az önállósági törekvéseit támogatják, a közeledésére figyelemmel és közeledéssel reagálnak. A biztonságos légkörben nevelkedett gyermek jól alkalmazkodik a változó világhoz, és felfedezi a lehetőségeit. Könnyen teremt kapcsolatot, és jól felméri azt, hogy kiben bízhat, és kiben nem. Van bátorsága a környező világ felfedezéséhez, és tanul a saját hibáiból.

Ezzel szemben a szorongó kötődésű családokban bizonytalan és félelemmel teli kapcsolódást tanul a gyermek. Nem bízik önmagában és másokban, de felnőttként túl szoros, mély kapcsolatra vágyik, szinte összefonódik a társával. Fél az új helyzetektől, a veszteségektől, és attól, hogyan ítélik meg mások. Feladja egyéniségét a párkapcsolatban, mert a végsőkig alkalmazkodik.

Az elkerülő kötődés az elhanyagolt, bántalmazott gyermekben alakul ki. Felnőttkorában gyakran választja a magányt, bizalmatlan, kényelmetlennek éli meg a szoros kapcsolatokat. Az ambivalens kötődés az elutasító, érzelmileg elérhetetlen vagy impulzív családi légkörben alakul ki. A felnőtt, aki így nőtt fel, vágyik a közelségre, de képtelen hosszú távon élvezni, elviselni az intimitást. Ezek a minták tehát döntően kihatnak a bánásmódra önmagunkkal és a másikkal.

A kötődés rejtett mintázatain túl a szüleink párkapcsolati dinamikája is mélyen bevésődik a viselkedésrepertoárunkba. Az a mód, ahogyan ők kommunikálnak, ahogy a saját indulataikat vagy traumáikat kezelik, bennünk is ösztönös reakciókká válhatnak. Amit elődeink rosszul adaptáltak, azt felnőttként tudatosan másképp szeretnénk csinálni, mégis időnként rajtakapjuk magunkat, hogy hozzájuk hasonlóan cselekszünk. Az automatikus mintakövetés leginkább krízishelyzetben érhető tetten.

Olvassa tovább Nógrádi Csilla pszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amelyben örökölt sorsunkkal, a transzgenerációs hatással foglalkozunk.

Vegyen részt a következő ingyenes, online HVG Extra Pszichológia Szalonon június 8-án, ahol transzgenerációs szemléletű, elismert szakemberekkel, Dr. Koltai Máriával és Dr. Kőváry Zoltánnal beszélgetünk. Részletek és regisztráció itt.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!