HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az ember alapvetően jó – ez a kutatás is erősíti ezt az elképzelést.

Mi történik az agyunkban, amikor saját és mások érdekei között döntünk? A Zürichi Egyetem professzora, Philippe Tobler és nemzetközi kutatótársai a kérdés nyomába eredtek.

Kísérleteikben a résztvevők döntések sorozatában köteleződhettek el amellett, hogy bizonyos pénzösszeget számukra fontos embereknek ajándékoznak vagy magukra költik.

A belső vívódást elektródákkal mérték agyuk három területén, amely a boldogságérzésben, a döntéshozatalban és az altruista (jótékony) viselkedésben érintett.

A nagylelkűen döntők agyában interakció lépett fel a boldogságért és az önzetlen viselkedésért felelős területek között, ami azonnal megemelte boldogságszintjüket, még a tényleges cselekedet meglépése előtt. Eszerint már a puszta elhatározás, hogy jót tesznek másokkal, boldogságot adott nekik.

Lenyűgöző, hogy önmagában a szándék képes neurális változást előidézni az agyban. Ez a pozitív hatás ráadásul független volt az ajándék nagyságától. Nem szükséges önfeláldozó mártírrá válni, hogy jobban érezzük magunkat, már csekély nagylelkűség is csodákra képes – összegezte Tobler professzor az eredményeket a Nature Communications nevű online tudományos felületen.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben örökölt sorsunkkal, a transzgenerációs hatással foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!