A Birkin bag nem csak a legdrágább, de a leghíresebb táska is, a gazdagság és a státusz szimbóluma.

A Jane Birkinről elnevezett táska saját jogon is népszerű volt megalkotása óta, de a Szex és New York, a Will és Grace illetve a Szívek szállodája című sorozatban történt szereplése után valóságos hisztéria bontakozott ki körülötte.

A táska, amelyet hisztéria övez.
Tekintse meg galériánkat!
A Hermés divatház által megalkotott és gyártott női kézitáska látszatra egy tökéletesen átlagos termék, még csak különösebben feltűnőnek sem mondható. Jane Birkin közepesen sikeres Franciaországban élő angol színésznő, akit leginkább azért ismerhetünk, mert akkori férjével, Serge Gainsbourggal közösen elénekelte-elnyögdécselte a Je t'aime című dalt 1969-ben. A legenda szerint Birkin egy repülőn utazott a Hermés elnökével, és közösen találták ki táska ötletét, bár a tervet a színésznő rajzolta meg hozzá. A történet meglehetősen homályos, számos változatban kering és a pontos részletek mára ellenőrizhetetlenné váltak. Állítólag ez volt Birkin számára az ideális retikül, amit manapság már nehéz elképzelni, mert formája nem kifejezetten ergonómikus.

A 80-as évek elején (az időponttal kapcsolatban is több, egymásnak ellentmondó adat van) született termék hamarosan a legnépszerűbb designer táskák egyike lett. Ára jelenleg 6 000 és 70 000 dollár között van, attól függően, hogy milyen anyagból, milyen kiegészítőkkel készül el. A huszadik születésnapjára például piacra dobtak egy ünnepi, a szokásosnál kisebb modellt krokodilbőrből, négy színben, fehér vagy sárga arany fémkiegészítőkkel és néhány gyémánttal. A kedves kis darab 75 ezer dollárba került. A táskát nem lehet csak úgy megvenni, többéves várakozás után engedik csak meg, hogy a kiéhezett vásárló hozzájusson státuszszimbólumához.

Martha Stewart médiasztár és Lil Kim énekesnő is Birkinnel demonstrálta belső és anyagi tartását büntetőjogi tárgyalására tartva, újabb támadásokra ingerelve ezzel a sajtót. Sőt, Stewart esetében még a tárgyalás menetére is hatással volt a retikülje, ugyanis kiderült, hogy az esküdtszék megtárgyalta a táska árát, mire az ügyvédek új tárgyalást kértek.

A filmek és a média mellett az irodalom világába is betört a világ legvágyottabb táskája. Plum Sykes írónő Bergdorf szőkék című könyvében a főszereplő Julie Bergdorf ellop egy Birkint a családja tulajdonában lévő Bergdorf Goodman áruházból, hogy ne kelljen három évet várnia rá.

Tekintse meg galériánkat!
A táskának természetesen fanatikus gyűjtői is vannak, Sophie Albou, maga is divattervező, például minden évben újat vett tíz éven keresztül és elismerte: "drága szenvedély, de örökségem része francia nőként". Barbara Guggenheim írónő egyből hármat vásárolt, nehogy elfogyjanak. Ezt talán már befektetésként is lehet értelmezni, lehet, hogy adókedvezmény is jár rá.

Azt gondolhatnánk, hogy a táska sikere megváltoztatta Birkin életét, de nem. A színésznő nem kap százalékot a róla elnevezett és általa tervezett retikülök eladása után, és kissé értetlenül áll a minden várakozást felülmúló siker előtt. "A lányomtól azt szokták kérdezni Amerikában, hogy az ő anyja-e a táska, furcsa, nem?" Jane Birkinnek egyetlen Birkin bagje van, az eggyel korábbit húszezer dollárért árverezték el egy tajvani katasztrófa áldozatai javára. Egy interjúban azt is bevallotta, hogy mivel hamarosan hatvan éves lesz és fizikuma nem a régi, nem szívesen cipeli az óriási táskát magával, igyekszik kevesebb holmival járni: "azt hiszem, részben a Birkin táskám az oka az ínszalagproblémáimnak."

Kádár Mónika

Kult

Tom Cruise: sztár és üzletember

Álomesküvővel igyekezett javítani megtépázott imázsán az amerikai mozisztár, Tom Cruise, akitől - miután a Paramount stúdió búcsút mondott neki - most a patinás United Artists megújítását várják.

hvg.hu Autó

Kalapács alá kerül a világ legritkább és legdrágább kocsija

Január közepén adják el a világ egyik legritkább és legdrágább autóját, a 71-es évjáratú Hemi Cudát, azaz Plymouth Hemi Barracuda Convertible-t. A Rand/Workman aukciós ház 4,1 millió dollárt szeretne a kocsiért kapni, de szakértők szerint az ötmillió dolláros ár is elérhető.

Shake

Milyen illatuk van a született feleségeknek?

Amerikában piacra dobták a sikeres sorozathoz kreált parfümöt, ami egyszerre csábító, kifinomult és meglepő. De lehet, hogy hisztérikus, erőltetett és sematizált. Csak nézőpont kérdése, milyennek látjuk a sorozatot.

A fenntartó szerint nincs létszámstop, fel lehet venni embereket a kórházakba, „ha szükséges”

A fenntartó szerint nincs létszámstop, fel lehet venni embereket a kórházakba, „ha szükséges”

Feltrancsírozta a vonat a taxit Vecsésnél

Feltrancsírozta a vonat a taxit Vecsésnél

Kapcsolja be a számítógépét, megjött rá az új Windows 10-verzió

Kapcsolja be a számítógépét, megjött rá az új Windows 10-verzió

50 km/h-val sem ment L. L. Junior kisfiának gázolója

50 km/h-val sem ment L. L. Junior kisfiának gázolója

Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér, ha EU-biztos akar lenni

Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér, ha EU-biztos akar lenni

Amerikaiak egészségügyi adataihoz férhetett hozzá a Google

Amerikaiak egészségügyi adataihoz férhetett hozzá a Google