Külügyminiszter dominaruhában - videó

Utolsó frissítés:

Condoleezza Rice-t, Bush külügyminiszterét kinevezésétől sokan kritizálják túlságosan divatos öltözködése miatt. Egyik csizmájából még kisebb külügyi botrány is keletkezett.

© AP
A választópolgárnak semmi sem jó. Ha egy politikus rosszul öltözik, azért szólják meg, ha van stílusérzéke, akkor meg azért. És nem csak a sajtó, hanem az egyszerű polgár is imádja a nyelvét közszereplőkön köszörülni.

Condoleezza Rice külügyminiszterré való kinevezése mindenképpen mérföldkő volt, hiszen színes bőrű és nő egyszerre.

Rice kisasszonyban pusztán szakmai alapon kevés kivetnivalót lehet találni, hiszen mind a végzettsége, mind a tapasztalata tökéletesen alkalmassá tette a külügyminiszterségre.

Személyét mégis számos támadás érte és éri, és a személyes ellenszenv időnként szakmai kritikába is fordul.

Sokan kifogásolják Condoleezza Rice személyében, hogy nem szép. A szépség szubjektív kategória, tehát a vélemény igazságtartalmáról felesleges vitát nyitni, viszont maga a megállapítás is meglehetősen értelmetlen. Miért kellene egy külügyminiszternek szépnek lennie? Nyilván előnyös, ha külsőleg tetszik az embereknek, de ez csak segítheti elfogadását, annak feltétele nem lehet. A politikájával egyet nem értők ráadásul még azzal is gúnyolják, hogy rendszeresen edz, odafigyel a fizikai állapotára.

Aztán szemére vetették Rice-nak, hogy túlságosan szereti a szép ruhákat, cipőket és ékszereket. Több médium, blog is nyilvántartja, hogy a külügyminiszter milyen márkájú holmikat visel és azt is, hogy azok mennyibe kerültek. Öltözködéséről cikkezett a Washington Post és a Vanity Fair is.

© AP
A Katrina hurrikán okozta tragédia után egy - azóta városi legendának minősített - történet is szárnyra kapott.

Eszerint Rice az 5th Avenue-n található Ferragamo üzletben vásárolt, miközben Bush elnök és csapata a hurrikán utáni mentéssel foglalkozott.

A külügyminiszter állítólag sokezer dollárt hagyott ott designcipőkre, amikor egy másik ott vásárló hölgy nekirontott és azt kiabálta:

"Hogy merészel cipőt vásárolni, amikor ezrek haldokolnak és hajléktalanok?!" Mire állítólag Rice testőrei a nőt erőszakkal eltávolították a boltból.

A történet tavaly bejárta a világsajtót, élvezettel csámcsogott rajta mindenki, aki amúgy sem kedvelte Condoleezzát.

De a Snopes.com városi legendákra, kamu hírekre és tévhitekre szakosodott kutatói szerint a történet tipikus városi legenda, és kicsi a valószínűsége, hogy ha meg is történt valami hasonló, az pontosan úgy volt, ahogy azt a szövegben leírták - habár a Ferragamo bolt megerősítette, hogy Rice az adott napon vásárolt náluk.

Nézze meg galériánkat!
© AP
A legnagyobb vihart egy berlini látogatásán viselt öltözéke kavarta, többen üzenetet véltek felfedezni a látogatáshoz viselt hosszú kabátban és majdnem térdig érő fekete bőrcsizmában. Konkrétan a Mátrixban viselt, harciasságot szimbolizáló fekete öltözékekhez hasonlították az egyébként valóban nem túl ízléses összeállítást. A csizmát pedig szexinek bélyegezték, és rásütötték a domina bélyeget. Valóban nem jellemző, hogy egy politikusnő csizmában jelenjen meg, azt feltételezni azonban, hogy az amerikai külügyminiszter viseletével kívánja a német kormány tudomására hozni szándékait, kissé talán túlzás.

Nyilván van jelentősége annak, hogy egy politikus milyen ruhában jelenik meg, sőt, még annak is, milyet visel otthon, gondoljunk csak a Fideszből nemrég kirúgott német egyenruhás képviselőre. Bizonyos esetekben apró dolgok is számíthatnak, például sok kommunikációs szakember az ukrán miniszterelnök-asszony népszerűségét hajviseletének is tulajdonítja, ezzel egy másik cikkünkben részletesen is foglalkozunk majd.

Kádár Mónika