szerző:
hvg.hu

A március 1-jén a mozikba kerülő, négy Oscar-díjra jelölt Egy botrány részletei című angol film kényes témája a tanár és tanítvány közötti szexuális kapcsolat. A történet főszereplője egy tanárnő, aki enged 15 éves diákja nyílt „udvarlásának”, és botrányba fulladó viszonyt kezd vele.

Egy botrány részletei
Nem pedofília
Bár évekkel ezelőtt ezt a kérdést a közvélemény még abszurdumnak minősítette volna, mára igen csak aktuális problémáról van szó. Évről-évre több tanári megrontásról, középiskolai szexbotrányról olvashatunk, és az ügyek egyre különösebbek. Nyilvánvaló, hogy a médiahisztéria, és az olyan filmek, mint az Egy botrány részletei felszínre hozzák ezeket az eseteket, de minden egyes elmondott történet mögött ott rejlik egy elmondatlan.

Anglia legutóbbi esete nem csak egy tanárt, de egy egész iskolát érintett. A Headlands középiskolának tizenegy (!) tanára került vizsgált alá, kettőt közülük elítélt a bíróság. Az iskola dolgozóinak, a belső pletykák alapján volt arról sejtése, mi zajlik az intézményben, mégsem tettek semmit évekig. A botrány előre megjósolhatatlan komplikációitól való félelem inkább arra inspirálta a tanerőket, hogy eltusolják az ügye(ke)t.

A félelem gyökere, hogy a tanár-tanítvány viszonyok többségét a közvélemény összemossa a pedofíliával, pedig ezt a jelenséget nem lehet ilyen egyszerűen minősíteni. Arról nem szólva, hogy másképp reagál a közvélemény, ha az „elkövető” egy 30-as, vonzó tanárnő (mint Cate Blanchett az Egy botrány részleteiben), vagy ha a „megrontó” egy 50 éves férfi.

A Headlands tanára Ian Blott, 54 éves. Négy év börtön büntetést kapott, az egyik, 15 éves tanulóval folytatott viszonyért. Az ugyancsak a Headlands-ben tanító Steven Edwards, 34 éves. Ő kilenc hónappal többet ül, igaz, a férfinek több különböző tanítvánnyal is „dolga” volt. De soha nem bukott volna le, ha Blott ellen nem indul meg a rendőrségi nyomozás.

A Headlands tanítványainak néhánya pedig vallomást tett. Az első lány elmondása szerint Edwards már 2002-ben, az első viszonya alatt lebukhatott volna. A szülők és a feleség megneszelték az affért, de bizonyíték nem volt A tanár rávette tanítványát vállalja magára, hogy a pletykák alapja csak egy „gyerekes tanárszerelem”. A lány elvitte a balhét, a szülők és a tantestület pedig a nyilvánosság elkerülése érdekében elfogadták a verziót. Edwards maradt, de onnan folytatta, ahol abbahagyta. A szexuális affér folytatódott ugyanazzal a lánnyal, néha a lakásában, néha a kocsija hátuljában, de védekezés nélkül.

A történetek szerint a férfi nagyon barátságos volt és mindent meglehetett vele beszélni, remek öltönyöket hordott, és néha motoron, bőrszerkóba járt dolgozni. A tanítványait „felnőttként” kezelte és megosztotta velük magánéleti problémáit is, ezek a beszélgetések pedig intimitást sugalltak.

„A tény, hogy így megbízott bennem, teljesen megszédített, azt hittem, ami köztünk van, az valami különleges. A kocsijában ültem, amikor először megsimogatta a lábam, és azt mondta tetszem neki” - vallotta a második áldozat. Őt a férfi elküldte, mert nem akart tovább menni az ártatlan simogatásnál. A lány ennek hatására kimaradt az iskolából: „Az intimitásnak és a kedvességnek egycsapásra vége lett. Koszosnak éreztem magam és kihasználtak, mert nyilvánvaló volt, hogy más tanítványaival csinálja” - emlékszik vissza a kínos élményre.

Ezeknek a szavaknak a naivitása nyilvánvaló. A mai fiatalok hamarabb érnek testileg, de sokkal később lelkileg, megannyi problémás családból szeretetre, figyelemre áhítoznak. A lányok, bár különböző fokú intimitásban voltak Edwards-cal, egy dologban megegyeztek: utólag, érettebb értelemmel, mind megbánta az affért, és mind úgy érzi, a korából adódó ártatlanságát kihasználták.

Máris megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt

Máris megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt

Hivatalos: újabb rendkívüli közgyűlést tart az MTA

Hivatalos: újabb rendkívüli közgyűlést tart az MTA

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

New York-i üzlettel és férfikollekcióval terjeszkedik Sándor Szandra

15 percen belül végzett az összes dinoszaurusszal az aszteroida-becsapódás

15 percen belül végzett az összes dinoszaurusszal az aszteroida-becsapódás

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön