szerző:
hvg.hu

Egy kanadai bíróság nemrégiben felmentett egy nemi erőszakkal vádolt férfit, aki arra hivatkozott, hogy nem szándékosan teperte le egy partin a meg nem nevezett hölgyet, hanem egy ritka alvási rendellenességben, a szexszomniában szenved - tehát semmiről sem tehet.

Egy kanadai bíróság nemrégiben felmentette azt a nemi erőszakkal vádolt férfit, aki arra hivatkozott, hogy szexszomniában szenved. A különleges alvászavarról a Dr. House egyik részében is szó volt, ahol a mufurc orvos egy válásban lévő, de volt férjével egy házban lakó nőnél fedezte fel, hogy tudtán kívül szexuális életet él az exével.

A fenti per vádlottjának, Jan Luedecke-nek valószínűleg tényleg imszomniája van, nem csak azért találta ki, hogy megússza a börtönt, legalábbis orvosilag bizonyítható, hogy az esetet megelőzően többször is alvajárt. Azon a bizonyos estén sokat ivott a buliban és kidőlt egy kanapén egy számára ismeretlen nővel.  Órákkal később a nő arra ébredt, hogy Luedecke közösülni próbál vele. Amikor kérdőre vonta, hogy ugyan mit is csinál, a hölgy bevallása szerint a férfi zavarodottnak tűnt. Luedecke azt mondja, az egész olyan volt, mintha kívülről látná magát, mint egy látomásban. Látomáshoz méltatlanul egyébként a tettre kész férfiú óvszert is viselt, érdekes módon az óvatossága erősebb volt az ösztöneinél.

Luedecke azt állítja, hogy korábban már négy alkalommal volt része „alvaszexben”, bár a partnerek minden esetben az aktuális barátnői voltak. A kiváltó okok általában az alváshiány, a stressz és az alkohol, amire a peres esetben még némi varázsgomba is rásegített.

Az évek óta folyó pert a média rendszeresen bemutatta, korábban már szerepelt a Newsweek lapjain is, mivel ha a bíróság véglegesen felmenti Luedecke-t, az precedens értékűvé válhat és onnantól kezdve a szexszomnia bevonulhat a tárgyalótermi védekezések közé. A szakemberek által elfogadott esetek száma még mindig alacsony, összesen 31-et említ az orvosi szakirodalom és 2005-ig hivatalosan el sem fogadták a betegség létezését. Ennek ellenére az oldal, amelyet Michael Mangan, a betegség iránt érdeklődő pszichológus tart fenn, több mint ezer hozzászólást kapott a szexszomniában szenvedőktől. A tapasztalatok között előfordulnak viccesek is, főleg házastársak között, de az orvosok figyelmeztetnek rá, hogy az „alvaszex” mind fizikai, mind pszichés sérüléseket okozhat. Nem ritka ugyanis, hogy a férfi betegek a szokásosnál sokkal durvábban viselkednek, amikor alvás közben élnek szexuális életet.

Az orvosok azt remélik, ha a szexszomnia létezése ismertté és elfogadottá válik, több beteg jelentkezik majd segítségért, ahogy ez a mentális betegségeknél általában történni szokott. A megerőszakolt nőket védő szervezetek viszont veszélyesnek tartják, ha egy újabb kibúvót biztosítanak az elkövetőknek. Ahogy az a bizonyos hölgy is, akit Luedecke próbált közösülésre bírni még 2003-ban. A nő ugyan elismerte, hogy a vádlott furcsán viselkedett, de a bíróság döntése ellenére felelősnek tartja. „Tudom, hogy mi történt és ő is tudja, hogy mi történt. Nem a bosszú motivál. Hiszek felelősségvállalásban és a tettek következményében és ő egyikkel sem kellett, hogy szembenézzen” - nyilatkozta az áldozat.

Shake

A kiadók és az ügynökök is sárosak a hazugságokban

Nem csak bennünk merült fel, hogy a hamis memoárokon kaszáló könyvkiadók felelősségét firtassuk. Az utóbbi években elözönlötték a könyvpiacot a visszaemlékezések, önéletrajzok, amelyek egy részéről utólag bebizonyosodott, hogy részben vagy egészben hazugságokkal etették az olvasókat.

MTI Shake

Öngyilkos lett az egykori gyermekpilóta

Vicki Van Meter, akit egykor azért ünnepeltek, mert 11 évesen átszelte Amerikát egyedül vezetve egy kisrepülőt, majd átkormányozta Európába is, agyonlőtte magát otthonában.

hvg.hu Shake

Minden nő boszorkány havonta legalább egyszer?

Egy hirdetés szerint a nők minden hónapban egy időre szörnyű teremtésekké változnak. A kaliforniai tejtanács, úgy tűnik, beletalált a közepébe legújabb hirdetésével. A tejfogyasztás ugyan nem feltétlenül nő a reklámfilmecske következtében, de hogy több figyelmet kapnak, mint eddig, az biztos.

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Csak két kormányközeli lap várta meg, mi lesz a választás eredménye

Az egyházi iskolák rangsorát a Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti

Az egyházi iskolák rangsorát a Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Doku360: "Nem hittem, hogy annyira megváltozik az életem, hogy már nem leszek képes hazatérni"

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most

Tarlós soha, Demszky csak kétszer szerzett több szavazatot, mint Karácsony most