Fiatal, akár 10 éven aluli lányok rendelhetnek műmelleket és diétáztathatják a virtuális babájukat egy új internetes játékban, ahol a virtuális lányok a Miss Bimbo címért versenyeznek. A győztes az, akinek a babája a legszebb, leggazdagabb és a leghíresebb.

Akik a Miss Bimbo játékba beneveznek és regisztráltatják magukat a weboldalon, kapnak egy meztelen babát, amelyhez azután feladatokat rendel a játék. Ez első hallásra nem is tűnik bizarrnak, csakhogy a lányok nem főzni, vasalni vagy pelenkázni tanulnak a játék alatt, s nem egyszerűen az a feladat, hogy odafigyelnek külsejükre, a ruházatukra, hanem műmelleket vásárolnak a babáknak és diétáztatják őket. Sőt az egyik feladat szerint a babának milliomos pasit (nem férjet) is kell találnia. A baba jelez, ha éhes, ha szomjas vagy ha boldogtalan és fogyókúrás szereket is adagolhatnak neki a versenyzők, ha túlette magát. A virtuális Bimbók ezután szépségversenyekre jelentkezhetnek, ahol virtuális pénzt - úgynevezett „Bimbo dollárt”- nyerhetnek. Ha elfogyott a pénzük, akkor „tulajdonosaik” 1,5 fontért smsben feltölthetik a virtuális számlájukat. Ebből azután a a Bimbok mehetnek fodrászhoz, kozmetikushoz, műkörmöshöz, vásárolhatnak ruhákat, fogyókúrás tablettákat, szexi fehérneműt, de akár arcfelvarrást és partiholmikat is.

A játék egy hónapja érhető el az interneten angol nyelven és máris 200 ezer játékosa van, többnyire 9-16 éves tinik. A regisztráció ingyenes, az oldal az emelt díjas sms-ből tartja fent magát. A szabályokat felsoroló oldalon van egy érdekes kitétel, miszerint: „ha a Bimbo babádat szuper vékonyan akarod tartani, rendben, de minden lánynak kell ennie néha-néha.” Ebből úgy tűnik, a koplalás gyakori eshetőség és az oldal felhívja a figyelmet arra, hogy a túlzott diétától a virtuális baba is éhen halhat.

A sokk mellett a pánik is nagy a szülők körében, akik attól félnek, hogy a weboldal rossz hatással van a lányokra, konzummániát, anorexiát és bulimiát okozhat, nem is beszélve a plasztikai sebészeti próbálkozásokról, amely már amúgy is dívik a tinédzserek körében. A franciáknál egy hasonló játék már régóta nagy sikerrel működik és több mint 1 millió regisztrált játékosa van, annak ellenére, hogy a szülők és a pszichológusok egyaránt ellenzik.

Bill Hibberd a szülők jogait reprezentáló csoport, a Parentkind szóvivője szerint a Miss Bimbo „buta és szánalmas játék.” „A gyerek rájöhet arra, hogy ez csak bolondság és butaság, de a veszély abban van, hogy egy kilenc éves nem képes az iróniát észrevenni és a Bimbo babáját esetleg példaképnek veszi. Innentől kezdve a játék alattomos és veszélyes. A gyerekek ártatlanságát védenünk kell minden erőnkkel és megtartani, ameddig lehetséges. Természetesen a fogékonyság minden gyermek családi hátterétől is függ, de a veszély valós, hogy miután a webjátékkal játszottak, néhányuk műmellekre áhítozik és rászokik a fogyókúrázásra.” – tette hozzá a Daily Mail angol napilapnak nyilatkozva.

A játék kitalálója, a 23 éves webtervező Nicolas Jacquart kitart az álláspontja mellett, miszerint a Miss Bimbo nem befolyásolja negatívan a fiatalokat. „ A lányok megtanulták, hogyan kell gondoskodni a Bimbójukról. Nyilván, ha túl sok csokit etetnek vele, az nem jó a babájuk testének és a babák boldogság faktora akkor magas, ha sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, ez pedig pozitív táplálkozási szokásokra buzdítja a játékosokat. A mellműtét csak az egyik része a játéknak és mi nem bátorítjuk a fiatal lányokat műtétre, csak a való életet akarjuk megjeleníteni a számukra.” - mondta Jacquart.

A közvélemény egy része totálisan kétségbe vonja ezt a nézetet és elítéli a próbálkozást.  Az az általános vélemény, hogy a fiatal lányokat arra kell tanítani, hogy elfogadják magukat olyannak, amilyennek a természet alkotta őket és nem etetni őket a celeb kultúra végletekig leegyszerűsített és hiú eszméivel.
 
Ugyanakkor, egy másik réteg szerint a Miss Bimbót túlreagálta a média. Hiszen a mai felnőtt generáció sem lett rögeszmés pénzgyűjtögető amikor a Gazdálkodj okosan!-nal játszott. Arról nem is beszélve, hogy a férfiak többsége háborús játékokon nőtt fel, mégsem lett belőlük gyilkos. Az is igaz azonban, hogy egy tizenévek kislány nem biztos, hogy megérzi az iróniát ebben a játékban.

Krisztina O'Brien

Bari Máriusz Tech

Idén a boltokban a gondolattal működő játékvezérlő

Új részletek derültek ki az év egyik legizgalmasabb technikai fejlesztéséről, az Emotiv által fejlesztett Epocról. A különleges headset birtokában a fiatalok gondolataikkal és érzelmeikkel képesek irányítani a játékokat.

hvg.hu Tech

Agyvezérelt robot, űrvaluta, rákellenes játék, csili a sebbe

Mint azt az utóbbi hetekben olvasóink is észrevehették, IT/Tudomány rovatunk témái új irányt vettek. Több figyelmet szentelünk olyan új fejlesztéseknek, technológiáknak és trendeknek, amelyek az előttünk álló években meghatározóvá válhatnak a gazdaság, a társadalom egyes területein, és jelentős hatással lehetnek mindennapi életünkre is. A megújuló rovat nemrégiben elindult oldalunkkal, a Techline-nal egészül ki, ahol hardver- és szofterteszteket, tippeket és online tudástárat találhatnak a technika és az informatika iránt érdeklődők.

hvg.hu Tech

WCG: a legjobb játékos magyarok

Jól teljesítettek a magyar résztvevők a világ legnagyobb számítógépes- és videojáték fesztiválján, a World Cyber Games 2007 rendezvényen. A szigorú szabályok szerint zajló játék a világ minden pontjáról gyűjtötte össze a legjobb játékosokat.

hvg.hu Tech

Amit az online piramisjátékokról tudni kell

A piramisjátékok új ruhát öltöttek, és az interneten minden eddiginél nagyobbra duzzadtak. A profit reményében mindenki számára kedvező üzletnek álcázzák magukat.

Bari Máriusz Tech

Linuxot futtat az elektronikus lego-játék

Apróbb elektronikus felszerelések tervezőinek szánja termékét az újonnan alapult Bug Labs. Az úgynevezett BugBase testéhez különféle kiegészítők csatolhatók, így pár elem kicserélésével otthoni biztonsági rendszerből akár elektronikus zeneeszközt is lehet készíteni.

hvg.hu Tech

Videojáték konzollal töri a jelszavakat egy új-zélandi hacker

A legújabb PlayStation konzol Cell nevű processzorának erejét kihasználva alakította át játékkonzolját egy új-zélandi biztonságtechnikai szakember, amelynek segítségével jelentősen felgyorsította a jelszavas védelem feltörését.

MTI Tech

Veszélyes játékok interneten

Ezentúl interneten nézhetnek utána az aggódó német szülők, hogy milyen veszélyeket rejtenek a gyermekeik számára vásárolt játékok.

hvg.hu Tech

Nagymamák és a videojáték - bowlingozás karosszékből

Hetven fölött sokan idegenkednek a modern technikától, kevesen használnak mobiltelefont, számítógépet és internetet, a videojátékokról nem is beszélve. Ám az egyik új generációs konzolról kiderült, nem kell hozzá különösebb technikai affinitás, s az idősek – legalábbis külföldön – hamar megszerették. Szereztünk tehát egy ilyen készüléket, s felkerestünk egy budakalászi nyugdíjasotthont, hogy megnézzük, mit szólnak a nagymamák és nagypapák a Nintendo Wii-hez.

Lényegében halálra ítélték a jegesmedvét, amelyiknek feliratot festettek a bundájára

Lényegében halálra ítélték a jegesmedvét, amelyiknek feliratot festettek a bundájára

Még a tudósokat is meglepte, amit a NASA űrszondája látott a Napnál

Még a tudósokat is meglepte, amit a NASA űrszondája látott a Napnál

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

Káoszt okozhat a kötelező beiskolázás, de a kormány legalább spórol rajta

Káoszt okozhat a kötelező beiskolázás, de a kormány legalább spórol rajta

 Egyre szorultabb helyzetben a NATO, de Orbán örül, és magyar sikerről beszél

Egyre szorultabb helyzetben a NATO, de Orbán örül, és magyar sikerről beszél

Lendvai Ildikó: Jó válaszunk volt, de rossz érvelésünk a 15 évvel ezelőtti népszavazáson

Lendvai Ildikó: Jó válaszunk volt, de rossz érvelésünk a 15 évvel ezelőtti népszavazáson