Cannes-ban még nem hallottak a kínai földrengésről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A cannes-i filmfesztivál résztvevői között állítólag több olyan is akadt, aki még mit sem tudott a szecsuáni tragédiáról


Zhang Ziyi fiatal kínai színésznőt a Tigris és sárkány és a Gésa emlékiratai című filmekből ismerhetjük, de eddig a legtöbben azt gondolták róla, csak egy az ázsiai szépségek közül.


Ziyi azonban, mikor a cannes-i filmvesztiválon járt legújabb mozifilmje bemutatója kapcsán,  több vendéget is komolyan leteremtett érdektelenségük miatt. A csillogó estélyeken ugyanis a színésznő számos olyan emberrel beszélt, akik még csak nem is hallottak a Kínában nemrég pusztított hatalmas földrengésről, amely több tízezer ember életét követelte. “Olyan dühös voltam, mint egy őrült. “Idióták vagytok? Jól öltözött emberek vagytok, úgy néztek ki, mint aki azonosul a társadalommal, de fogalmatok sincs róla, mi történik a Föld nevű bolygón!” - mondtam nekik. Elképesztő!” - idézte Zhang Ziyit saját szavaival több kínai nyelvű blog is az elmúlt héten.

A hazai bloggereknek Ziyi azt is elmesélte, komoly erőfeszítéseket tesz, hogy pénzt gyűjtsön a földrengés áldozatai számára, amire nagy szükség van, mivel csak a halottak száma 60000 felett jár, de ennél jóval többen maradtak fedél és élelem nélkül.Ziyi azt is elmondta, készített egy tájékoztatót a tudatlanságot megszüntetendő külföldiek számára, amely megismerteti őket a történtekkel – ha már szegények sem televízióval, sem számítógéppel nem rendelkezenek és a papír alapú sajtótól is elzárva kénytelenek élni. Maga Ziyi 144 ezer dollárt adományozott a mentési és kárenyhítési célokra, de kapott további 100 ezer dollárt Wendi Dengtől is, Rupert Murdoch médiamogul kínai származású feleségétől és tovább folytatja a felvilágosító munkát és a gyűjtést, amiről a kínai tévécsatornák is beszámoltak.