Az elmúlt négy évtizedben nők milliói élvezték a szabadságot, amit a fogamzásgátló tabletták nyújtanak. Lehetővé vált a családtervezés és komoly szexuális szabadságot is jelentenek ezek a hormonkészítmények. Az újabb kutatások szerint azonban a tabletták megváltoztathatják ízlésünket a párválasztásban.

© Marton Szilvia
Csakúgy, mint az állatoknál, az embereknél is közrejátszik a test által kibocsátott illatanyag a párválasztásban. Vannak olyan gének a testünkben (MHC gének), melyek az immunrendszerért és a testünk illatáért felelősek. A gének befolyásolják, hogy milyen testszagokra vadulunk vagy nem vadulunk. Ez egy tudatalatti, ösztönös folyamat, ami a fajfenntartást szolgálja, és hogy két emberi egyed genetikailag hozzáillő partnert válasszon.

Régebbi kutatások szerint a nő általában a saját genetikai készletétől teljesen eltérő egyedhez illik és vonzódik. Az utódok genetikai vonala így változatosabb lesz, ami erősíti az immunrendszerüket és egészségesebbek lesznek. Ha ebben a folyamatban változás történik, az magyarázatot adhat arra, hogy manapság miért csökken a fogamzóképesség és miért betegesek és gyengébbek a gyerekek. Ráadásul, ha a házaspárok génjei nem passzolnak, akkor sokkal nagyobb esélye van a vetélésnek is, vagy annak, hogy a kapcsolatban egyáltalán nem születik gyermek.

Brit kutatók szerint ugyanis a fogamzásgátló tabletta megváltoztatja a szaglóérzéket, így előfordulhat, hogy a nő emiatt rossz férfit választ. Ha a nő úgy találkozik a párjával, hogy szedi a tablettát, amikor a hormonális védekezést abbahagyja, megváltozhat a véleménye a párjáról és ez fordítva is igaz. Ha egy pár a fogamzásgátló tabletta mellett dönt, akkor meglehet, hogy a nő tablettaszedés alatt már nem találja olyan szexinek kedvesét, mint előtte.

A mostani vizsgálatban 97 nőt teszteltek, akikkel kissé banális módon férfi pizsamákat szagoltattak. Az alvópólók különböző MHC géneket hordozó egyedektől származtak, a nők egy része pedig a kutatási idő alatt elkezdett fogamzásgátló tablettát szedni. Érdekes módon azt a más kutatók által felállított teóriát, miszerint a nők az ellentétes génű férfiak testszagát találják vonzónak, ebben a kutatásban nem sikerült bebizonyítani, azt viszont igen, hogy a hormonkészítmények hatására a nők a saját génjeikhez hasonlóakat hordozókat választottak. Craig Roberts, aki a kutatást vezette, így nyilatkozott. „Az eredmény annyiban összegezhető, hogy azok a nők, akik fogamzásgátló tablettákat használnak, arra hajlottak, hogy a genetikailag hasonló típusú férfiakhoz vonzódjanak. És a hasonló MHC génnel rendelkező pároknál nem csak termékenységi problémák adódhatnak, váláshoz is vezethet, amikor a nő abbahagyja a tablettákat, mert a testszag megváltozásának fontos szerepe van a vonzódásban.”

Roberts szerint feltétlenül ki kell deríteni, hogy a különböző kutatások miért zárultak más és más eredménnyel. Mint ahogy azt is tisztázni kell, hogy a nők a hozzájuk hasonló vagy a tőlük különböző MHC génű férfiakhoz vonzódnak-e valójában. Bármennyire is furán hangzik, de fontos lenne meghatározni, hogy az emberek szexuális viselkedését pontosan mennyire befolyásolják a testszagok, mert elképzelhető, hogy ezzel sok házasságot meg lehetne menteni, de az eddigi adatok alapján a népességnövekedésre is hatással lehetnek a felfedezések.

KOB

Radar360: visszaesett a magyar demokrácia, elődöntős a férfivízilabda-válogatott

Radar360: visszaesett a magyar demokrácia, elődöntős a férfivízilabda-válogatott

Még idén jön, de már csak hibrid lesz a Honda Jazz

Még idén jön, de már csak hibrid lesz a Honda Jazz

Összetört egy taxi meg egy autó a Dohány utcában

Összetört egy taxi meg egy autó a Dohány utcában

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Eszenyi Enikő: „Drága Laci, nagyon hiányzol!”

Először lesz Magyarországon Comic Con

Először lesz Magyarországon Comic Con

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás

Megkezdődött a szenátusban a Trump elleni eljárás