Laura lánya, Anna HIV-pozitív, de normális angol iskolába jár, ahol sem a személyzet, sem a barátok, sem az iskolástársak, sem pedig a tanárok nem tudják róla, hogy beteg. A hallgatásnak oka van. Ezen a hétfőn volt az AIDS világnapja, de még mindig rengeteg a félreértés a betegséggel kapcsolatban.

Anna még egyszer sem kapott AIDS elleni gyógyszereket, sem bármi más, HIV-vel kapcsolatos készítményt, mert Anna még soha nem volt komoly beteg, erős szervezetű és csakúgy, mint a többi kislány, éli a gyermekek mindennapos életét. Úszik, balettozik, sportol, izzadásig futkározik, imádja a nagyok „suliját”, a barátait és nagyon népszerű az osztályában. Anna nagyon korán megtanulta, hogy ne nyúljon vérhez, sebekhez, vágásokhoz és kerülje a testnedveket. De ez az elővigyázatosság nem a többi gyerek miatt volt szükséges, hanem a saját maga védelmére kellett, azért, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe, ahol komolyan megbetegedhet.

Amikor Laura talált egy jó iskolát Annának, személyesen beszélt az igazgatóval, s megkérdezte tőle, van-e az iskolának szabálya arra vonatkozólag, hogyan értesíti a szülőket, ha valamelyik gyereknek bárányhimlője van. Az igazgató tudni akarta, mi áll a kérdés hátterében, és a nő bevallotta, hogy Anna HIV-pozitív. Az igazgató hirtelen nem tudta, mit kezdjen Annával és Laurával, ezért visszahívást ígért, ám az soha nem érkezett meg, ezért Laura újra próbálkozott.

„A következő alkalommal az igazgatónő azt felelte, hogy azért nem megy a felvétel, mert az egyik tanárnak fenntartásai vannak amiatt, hogy egy HIV-pozitív gyereket tanítson. Én kifejezetten azt szerettem volna tudni, hogy a tanár az előkészítőben tanít-e, ahova Anna járna. Az igazgatónő nem nevezett meg senkit, de amikor legközelebb beszéltünk, akkor azt mondta, hogy a tanár az egész tanári kar nevében beszélt” - mesélte Laura a The Times angol napilap School Gate mellékletében.

Mivel Annát nem vették fel az iskolába, cserébe az igazgatónő azt tanácsolta Laurának, hogy a következő helyen ne meséljen a lánya betegségéről. Mármost hogyan tanítsuk a gyereket arra, hogy ne hazudjon, hogyha magunk is hazugságra kényszerülünk? „Dühös és csalódott voltam az eset után. Anna betegsége nem az ő hibája. Kinek áll jogában a kislányomat elítélni azok alapján, hogy mi van a szervezetében?  Azt hittem, a tanárok profi hozzáállást tanúsítanak, de nem így történt" - panaszkodott Laura.

Anna ma már másik iskolába tanul, ahol senki sem tudja, hogy HIV-beteg. A tanárok szeretik a kislányt, és az osztálytársai között is  népszerű. Nagyon kevesen tudják, hogy mi a helyzet, mert Laura taktikát változtatott, és úgy gondolja, a kislány dönti el, hogy elmondja-e a történetét, amikor úgy érzi, hogy eljött az idő, de az asszony azt szeretné, ha őszinte lehetne a tanárokkal, főleg az igazgatóval szemben.

Miért nem beszélünk többet a AIDS-ről? Annyi minden másról folyik a beszéd. Ha több ismerettel rendelkeznénk a betegségről, akkor tudnánk, hogy ma már hosszú időre kordában tartható. Éppen ezért a HIV-pozitív emberek dolgozó és adófizető polgárok, normálisan élhetnek, boldog és teljes életet, sokuknak még egészséges gyermeke is születhet. Egy, a témához hozzászóló, AIDS-szel foglalkozó orvos szerint sem a tanároknak, sem a gyerekeknek nem jelent kockázatot, ha HIV-pozitív tanuló van az iskolában. Még vágások, sérülések vagy heves vérzések sem lennének fertőzési források ebben a környezetben.

A gyermeket ugyanakkor komoly lelki sérülés éri, nem csupán az ismeretek hiányából fakadó előítéletek miatt, hanem akkor is, ha az iskola nem képes a gyermek adatait bizalmasan kezelni. Ugyanakkor néhány iskolának sikerült ezt a problémát felelősségteljesen áthidalnia, azzal, hogy az igazgató - továbbképzés gyanánt -felvilágosította a tanárokat mind a tudományos ismeretekről, mind a gyermek személyi jogairól. Bármelyik iskolaigazgató, ha ilyen helyzetbe kerül, nyugodtan fordulhat a körzeti HIV-medikuscsapathoz felvilágosításért, hogy elkerülje a HIV-diszkriminációt az iskolában. Nagy-Britanniában, persze.

Krisztina O'Brien/ Egyesült Királyság

MTI Plázs

AIDS már száz éve is lehetett

Az AIDS-betegséget okozó vírus mintegy száz éve az emberek között van már - állítják amerikai kutatók. Genetikai elemzésük eredményeként 1884 és 1924 közé teszik a HIV-vírus eredetét, pontosított becsléssel pedig az 1908-as évet határozták meg.

MTI Plázs

Szenzációs előrelépés az AIDS elleni harcban?

Szenzációként értékelték a német televíziós állomások és a Bild című napilap szerdán azt a hírt, amely szerint egy 39 éves német orvosnak "véletlenül" sikerült egy immunhiányos beteget az AIDS-ből kigyógyítani.

MTI Tech

A meditálás lassítja az AIDS kórlefolyását

A meditálás akár néhány hét alatt is lelassíthatja az AIDS-folyamat súlyosbodását - állítják kaliforniai kutatók, akik a kedvező hatást az immunrendszer erősödésével magyarázzák.

hvg.hu Világ

AIDS, szegénység, korrupció

Tanzániáról az európaiak többségnek a turizmusból élő Zanzibár szigete, Kilimandzsáró, vagy a méregdrága szafarik „ugranak” be, így könnyen azt gondolhatnánk, hogy az országban más afrikai államhoz viszonyítva jól élnek az emberek. Pedig nem.

HVG Hetilap

AIDS: a majom, a sztráda vagy a védőoltás az oka?

Máig lezáratlan az a tudományos vita, amely arra keresi a magyarázatot: hogyan kerülhetett a 25 éve azonosított HIV vírus a majmokról az emberre. Majomvadászok, a gyermekbénulás elleni vakcina vagy a transzafrikai sztráda okozta a terjedését?

MTI Plázs

AIDS-világnap: 98 új HIV-fertőzött

Ma tartják az AIDS elleni világnapot; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött erről, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a halálos kór elleni világméretű összefogás fontosságára. Magyarországon 2008 szeptember végéig 98 új HIV-fertőzöttet regisztráltak. A világnap alkalmából Magyarországra kétezer ingyenes teszt érkezett, a szűréseket Budapesten, Nyíregyházán és Baktalórántházán végzik.

hvg.hu Tech

Pápua: "Az AIDS-esek nem állatok"

Mikrochipekkel kell felszerelni azon HIV-fertőzötteket, akik viselkedésükkel mások egészségét veszélyeztethetik, állítják egyes pápuai törvényhozók, akik tervezetükkel az indonéz tartomány átlagon felüli fertőzési arányát kívánják visszaszorítani. A helyi egészségügyi dolgozók és aktivisták elrettentőnek tartják az ötletet.

MTI Világ

Csökkent az AIDS-áldozatok száma

Több mint két évtizedes növekedés után tavaly már a második egymást követő évben csökkent világszerte az AIDS-ben meghalt emberek száma – állapította meg legfrissebb jelentésében az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS).

Már a következő hónapban bemutathatja az új Xboxot a Microsoft

Már a következő hónapban bemutathatja az új Xboxot a Microsoft

A Huawei után egy másik kínai céget is feketelistára rakhat Donald Trump

A Huawei után egy másik kínai céget is feketelistára rakhat Donald Trump

A nap fotója: egyedi nagycsaládos matrica a VW-től

A nap fotója: egyedi nagycsaládos matrica a VW-től

Építőkockákat találtak egy Szekszárdon elhunyt férfi testében

Építőkockákat találtak egy Szekszárdon elhunyt férfi testében

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon

A felesége fizeti a fideszes Simonka György politikai hirdetéseit a Facebookon