Lépést tud-e tartani az új filmes trendekkel, miért nyúl politikai témákhoz? - kérdezte a HVG a Cannes-ban vasárnap bemutatott új Indiana Jones-történet rendezőjét, Steven Spielberget.

Steven Spielberg
© AP
HVG: Mivel fenyegette meg a stábot, hogy a bemutató pillanatáig sikerült titokban tartania az új Indiana Jones-meséjét?

S. S.: A közönség - akárcsak a gyerekek - utálja, ha elveszik az örömét, viszont szereti a meglepetést. Ezért senki nem látta a stábból a forgatókönyvet, csak a naplóvezetőm meg én. Még a látványtervező is csak a szobámban olvashatta el a történetet, ott kijegyzetelte, aztán visszatettük a széfbe. Nemhogy egyetlen ügynöknek sem adtunk oda semmit, még a próbafelvételre behívott színészek is csak a szerepüket tartalmazó oldalakat láthatták. A főszereplők pedig egy estére kapták meg a forgatókönyvet úgy, hogy futár vitte Londonba és Sydneybe, kivárta, míg elolvassák, és már repült is vissza vele. De minden óvintézkedés ellenére valakinek mégis sikerült kilopnia a produkciós irodából 4 ezer fotót, amelyekből rekonstruálható lett volna az egész film. A tolvaj egy minden hájjal megkent filmes honlapnak ajánlotta fel a páratlan zsákmányt, de pechje volt. A szerkesztők ugyanis egy perc alatt felmérték, hogy nemcsak a dolog jogi következményei lennének veszélyesek számukra, de valószínűleg a közönségből is haragot váltana ki, ha lelövik az Indy-poént. Ezért felvették a kapcsolatot a Paramount jogászaival, akik meg rögtön értesítették az FBI-t, és együttes erővel leleplezték a tolvajt, aki jó időre rács mögé került.

HVG: Érdekes felállás, hogy Steven Spielberg rendező George Lucas producernek dolgozik. Nem volt sok két dudás egy csárdában?

S. S.: Attól a perctől kezdve, hogy Lucas kimondta az áment a forgatókönyvre, mindent rám hagyott. Sokat mondok, ha a nyolcvan nap alatt hatszor kijött a forgatásra. A vágást is rám bízta. Persze amikor összeraktam a filmet, udvariasságból megmutattam neki. Négy napra beült a vágószobába, szétkapta és összerakta a maga verzióját, amire azt mondtam, hogy néhány apróságtól eltekintve inkább maradok a sajátomnál. George egy csöppet sem sértődött meg, vállon veregetett és azt mondta: öregem, én nem így csináltam volna, de a tiéd a film.

HVG: A film a hidegháború idején játszódik, amikor ön kiskamasz volt. Mi fogta meg ennyire ebben a korszakban?

S. S.: Izgalmas időszak volt. Féltünk a vörösöktől, rettegtünk a nukleáris holokauszttól, bőgettük a motorbiciklit és Elvis Presleyt, hajtottuk a lófarkas kislányokat. Mi voltunk azok a "baby boomerek", akiket most a filmben Shia LaBeuf személyesít meg, nem véletlenül Marlon Brando bőrdzsekijében.

Nem érdekel a pénz (Oldaltörés)

Spielberg és Lucas az első Indiana-film forgatásán
© AP
HVG: A következő filmje az 1968-as amerikai diáklázadások idején játszódó Chicago 7 lesz. Ilyen kemény és direkt politikai témához még nem nyúlt. Most miért szánta rá magát?

S. S.: Mert nem voltam hippi, a közelébe sem mentem semmilyen kábítószernek, közöm nem volt az "acid nemzedékhez", melynek egyébként tagja vagyok, tehát objektívebben szemlélem és tudom ábrázolni ezt a korszakot, mint sok kortársam. Az akkori egyetemisták ki merték nyitni a szájukat például a vietnami háború ellen, a mai fiatalok jóval apatikusabban viselik az iraki háborút. Rájuk fér egy tanmese, ha jól van megírva és tálalva.

HVG: Miközben nagyon felpörgött az akciófilmes Hollywood, ön az utóbbi években a drámák felé fordult. Nem érzi úgy, hogy kiesett a ritmusból?

S. S.: Hollywood semmit sem változott, én pedig nem estem ki a ritmusból, hanem az élre kerültem. A szórakoztatás lelke ugyanis továbbra is a jó sztori: vagy egy szokatlan történet, amely állon vágja a nézőt, vagy egy megszokott sztori, amitől elandalodik. Az viszont igaz, hogy a gyártási technológia rengeteget fejlődött. Filmre forgassunk? Digitálisan? Hogy fog kinézni egy mozi tíz év múlva? Ezek ma a kardinális kérdések.

HVG: Nem tart attól, hogy az utolsó Indiana Jones óta felnőtt közönség egy egészen más rendezői stílushoz szokott, mint az öné?

S. S.: Szívesen meghagyom fiatal kollégáimnak a Bourne-ultimátum jellegű akcióthrillerek lüktetését. Én maradok annál a stílusnál, amelyet megtanultam és megszoktam. Ha az új Indiana Jones a pillanatnyi akciófilmdivatra rezonálna, és nem az eddigi három vérrokonára ütne, megtagadnám, hogy ez a sorozat tulajdonképpen a harmincas-negyvenes évek klasszikus akciófilmjeiben gyökerezik. A különbség filozófiai: én abban a filmművészetben hiszek, amelyik kézen fogja a nézőt és a mese részesévé teszi, nem abban, amelyik szétbombázza az agyát a látványos számítógépes trükkökkel. Ellentétben a mai rendezőkkel, én nem kizárom, hanem partnernek tekintem a közönséget arra a két órára, amit együtt töltünk.

HVG: A nézettségi sikerlistákat vezető, a tavasszal bemutatott Vasember című amerikai akciófilm eddig 188 millió dolláros bevételt ért el az USA-ban, a Grand Theft Auto 4 videojáték eladásai viszont az április végi piacra dobását követő első héten meghaladták az 500 milliót. Már nem jó üzlet a film?

S. S.: Ha a pénz mozgatna, azt mondanám, rossz bizniszben vagyok. De nem érdekel a pénz. Engem a filmkészítés izgat. Ha annyiért adhatnánk egy mozijegyet, amennyibe egy videojáték kerül, mi is könnyen bekaszálhatnánk azt a félmilliárdot. A videojáték hatalmas és sokkal sikeresebb üzlet, mint a miénk. De senkinek sem tiltja a vallása, hogy megpróbálkozzon a videojáték-készítéssel. Én már megtettem a múlt héten a boltokba került Boom Blocksszal.

HVG: A filmjeiből úgy tűnik, még képes rácsodálkozni a világ dolgaira. Honnan ered ez a kíváncsiság?

S. S.: Anyámtól örököltem, aki 88 éves, és tele van energiával, a mai napig vezeti az éttermét. Ő azt tanította nekem és a három testvéremnek, amit az egész élete tanúsít: az ember külsőre megöregedhet, de belül csak a cinizmus rongálhatja meg.

NÁVAI ANIKÓ / CANNES

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Kezdhetnek rettegni Európa korrupt politikusai az Európai Ügyészség leendő vezetőjétől

Kezdhetnek rettegni Európa korrupt politikusai az Európai Ügyészség leendő vezetőjétől

Kiderült, Boldog István fideszes képviselő egy félkész parkolót adott át a gyerekek gyűrűjében

Kiderült, Boldog István fideszes képviselő egy félkész parkolót adott át a gyerekek gyűrűjében

Veszélyes kínai bögrét találtak, ha vett ilyet, ne használja!

Veszélyes kínai bögrét találtak, ha vett ilyet, ne használja!

Ronaldo meghívná vacsorára a nőt, aki gyerekkorában enni adott neki

Ronaldo meghívná vacsorára a nőt, aki gyerekkorában enni adott neki

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta