Az angol legénybúcsú-turisták ráuntak Amszterdamra, Prágára, és Budapest lett egyik ideális úticéljuk. Az Egyesült Királyság lakói évente 600 millió fontot költenek ilyen kiruccanásokra. Az így keletkező idegenforgalmi bevétel olyan jövedelmező, hogy talán szerencsésnek is nevezhetnénk magunkat a kínálkozó lehetőség miatt. Vagy talán mégsem?

Egy tipikus vasárnapi reggelen a Széchenyi fürdő termálmedencéjében idősödő férfiak csapata sakkozik, mások a nagy medencében tempóznak. Az időjárás csodás, a hangulat idilli, amikor váratlanul megjelenik egy csapat hangos brit fiatalember, egyikük női fürdőruhában. Áttrappol a törülközőn hagyott keresztrejtvényen, szemüvegen, és nagy zajjal a medencébe ugrik. A fiatalember angol, legénybúcsún van, ebből adódóan másnapos, vagy talán már aznapos, és nem tudja, vagy nem is érdekli, hogy nemcsak mások ingóságain, hanem saját hazájának jó hírén is tapos.

A brit legénybúcsúbulik ugyanis - bárhol tartsák is őket - nagyjából ugyanazzal a forgatókönyvvel működnek: a barátok meglepetéspartit rendeznek a leendő vőlegénynek, hogy az még egyszer utoljára kibulizhassa magát. Az eseményt általában a vőfély szervezi, aki valamilyen jelmezes témát választ az ivásból, nőzésből, még több ivásból és még több nőzésből álló hétvégi bulinak, amely végül a „legényt” viccesen megszégyenítő rituáléval zárul.

Budapest 2005-ben, az EU-csatlakozás és a fapados járatok berobbanása után lett az ilyen alkoholgőzös legénybúcsúk kedvence. A városban kacsázó Elvis-eket és Sötét Zsarukat az idegenforgalmi ágazat egyes szereplői folyamatosan bátorítják, a belvárosiak azonban kétségbeeséssel szemlélik, miután a világsajtó éveken át cikkezett az Amszterdamban, Prágában vagy Rigában történt kellemetlen incidensekről (emlékmű-levizelés, meztelenkedés, verekedés, helyiek inzultálása), amelyeket mind az angol legénybúcsúk részeg résztvevői okoztak.

Az angol külügyminisztérium maga is elismeri, hogy ezek a bulik egyre több problémát okoznak külföldön.  "Több ezer legény- és leánybúcsú zajlik az Egyesült Királyságon kívül, ezek résztvevőinek a többsége elégedetten, probléma nélkül tér haza. Ugyanakkor ezek a csapatok bulizni mennek, és ez a tény a természeténél fogva potenciális problémákat jelent” - nyilatkozta az angol sajtónak Steve Jewitt-Fleet, az angol külügyminisztérium egyik kommunikációs részlegének a tagja.

Az Egg elnevezésű biztosítótársaság adatai ennél konkrétabbak. Az ő felméréseik szerint a legénybúcsún lerészegedett fiatalemberek 17 százaléka a baleseti ügyeleten végzi az éjszakát csonttöréssel, agyrázkódással vagy zúzódásokkal. S bár arról nem szól a statisztika, hogy ezeket a sérüléseket verekedéssel vagy részeg balesetek során szerezték-e a fiúk, az azért mindenképpen érdekes, hogy további 4 százalékuk a rendőrségen köt ki. Sőt, az is előfordult már, hogy a vőlegény maga verekedés okán történő elzárás miatt kihagyta a saját esküvőjét. Ezek miatt a problémák miatt a fent említett városok már nem látják szívesen ezeket a csoportokat, és valószínűleg ezért lett hirtelen olyan népszerű Budapest - valamint Riga, Krakkó és Pozsony.

A legénybúcsúkat Magyarországra szervező társaságok többsége természetesen nem ért egyet ezzel a nézettel, szerintük a fokozott érdeklődés nem a nyugatról való kitiltásnak köszönhető, hanem az izgalmas programoknak, a tavasztól őszig tartó kellemes klímának, az olcsó sörnek, a dohányzó kocsmáknak és a szép lányoknak. A szervezők szerint fővárosunk „sajátossága”, hogy a diszkók nem uniformizálódtak, a fürdőinket "nem sajátították ki a homoszexuálisok", a templomok és a történelmi épületek pedig „remek keretet adnak, amikor kinézünk az ablakon, hogy ellenőrizzük, elég magasan jár-e már az égen a nap a további partihoz”. Külön bónusz, hogy egy belvárosi kocsmából fél kilométeren belül egy trendi szórakozóhelyre kacsázhat a csapat, amely már kellőképpen megtöltötte magát a hazai csapolt sörökkel. És ez még nem minden, az erre szakosodott idegenforgalmi közvetítő cégek további kalandokat hirdetnek weboldalaikon. A RedSeven Leisure elnevezésű cég Magnummal, Bajkállal és Jerikóval való célbalövést kínál programként, a Stagweb a fürdőinket másnaposság ellen hirdeti, továbbá a gokartozástól és a Trabant rally-tól a Hummerrel való taxizásig nálunk minden lehetséges.

A kínálatból az tűnik ki, hogy egy angol fiatalembernek nagyobb kalandban lehet része, ha Budapestre látogat, mint a helyi lakosoknak, és az is világos, hogy egy halom magyar vállalkozás kizárólag arra koncentrál, hogy ezeknek a buliknak az igényeit kielégítse.


A belvárosi szórakozóhelyek ugyancsak az angol legénybúcsúkra szakosodtak, egyre több kocsmában mutatnak focit vagy rögbit óriáskivetítőkön, kínálnak angol kocsmamenüt, és az éjszakai világ személyzetének a szeme sem rebben, ha valaki reggel nyolckor Freddy Krueger álarcban sült krumplit rendel ecettel. A legnagyobb bevétel ennek ellenére mégis a sztriptízbároknak megy, mert a briteknek köszönhetően ezek a bárok többnyire telt házzal működnek a hétvégéken.

Ugyanakkor az angolok ódzkodnak attól, hogy a táncos lányok 50 dolláros pohár (!) pezsgőjét kifizessék. Budapest egy másik „sajátossága” ugyanis az, hogy az éjszakai élet nemcsak egészséges nyereséget generál ezeken a csapatokon, de súlyosan le is húzza a résztvevőket. A tapasztalatok óvják az angolt attól, hogy kártyával fizessen, a részegek helyzetét pofátlanul kihasználó hiéna taxisokra pedig minden létező, Magyarországgal kapcsolatos publikációban felhívják a figyelmet. A partizó fiatalemberek arra is panaszkodtak, hogy a bárpultos lányok rendszeresen „nem tudnak visszaadni” az ezresekből.
 


Úgy tűnik tehát, hogy a legénybúcsú révén nemcsak az angolok, de a magyarok hírneve is a sárban hever.  A közvetítőcégek pedig ennek okán mégiscsak hasznosak, hiszen az itt felsorolt anomáliák orvoslásául többségük már csak kísérővel szervezi a programjait, ez pedig radikális kontrollt jelent. A fiúkat nemcsak mindenhova kísérgetik, de elzárják az útlevelüket is, helyette megbízható taxiszámmal ellátott kártyát kapnak a nyakukba, és egy hosszú listát a viselkedési szabályokról. Ha pedig valaki nem a szabályok szerint játszik, akkor az egész csapat automatikusan kizárja magát a buliból, pénzvisszatérítés nélkül.

Az a jövő kérdése, hogy ez a kisiskolás hozzáállás mennyire kedvetleníti el a Budapestre utazókat, ahogy az is, hogy az ezt elkerülő csapatok (körülbelül az idelátogatók egyharmada) mekkora problémát okoznak majd a fővárosnak.

Krisztina O'Brien

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Mfor: A hulladéklerakókat is államosítani akarják

Mfor: A hulladéklerakókat is államosítani akarják