szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Karácsonykor az egész városhoz hasonlóan saját lakásunkat is szeretnénk ünnepi díszbe öltöztetni.

Karácsonykor az egész városhoz hasonlóan saját lakásunkat is szeretnénk ünnepi díszbe öltöztetni. Már december elején előkerülnek a csak ezidőtájt használatos lakástextíliák, az év más időszakában giccsesnek érzett égősorok, az idők során összegyűlt, ajándékba kapott asztali és a gyermekkort idéző karácsonyfadíszek. Karácsonykor semmi sem lehet túl sok – ilyenkor a mindig szem előtt tartott elegancia meghajol a tárgyakban testet öltő emlékek eklektikus forgataga előtt. Nincs szívünk kidobni a nagymama megcsorbult fenyőcsúcsát, és ha a fára már a legújabb divat, a színben harmonizáló darab is kerül, a díszek között, a dobozban, a selyempapírban a régmúlt karácsonyok historiása is ott pihen.

Az idő luxusa

A szeretet ünnepe sokaknak válik versenyfutássá az idővel, mikor az ajándékozás vagy a lakás kicsinosítása csak egy az újabb kipipálandó feladatok közül. A saját kézzel készített tárgyak az idő luxusát jelentik. A már szinte októberben megkezdődött karácsonyi lázban egy elcsípett őszi hétvégén a legkisebbeket is bevonhatjuk a dekorációkészítésbe – a hobbiboltok a legváltozatosabb karácsonyi tematikájú alapanyagokat és eszközöket kínálják a gyertyaöntéshez, a Tiffany lámpa készítéséhez vagy a decoupage technikához.

Persze a legtöbbünknek nem jut ideje a kézműveskedésre, szerencsére az utóbbi évek sosem látott árubősége könnyít egy kicsit a terheken: az egyedi díszekre fiatal iparművészek segítségével tehetünk szert. Az évközben a Gödör Klubnál havonta megrendezett WAMP művészeti piac az adventi időszakban minden decemberi hétvégén kinyit, ahol többek között textilesek, keramikusok, üveg- és recycling művészek egyedi lakberendezési tárgyai közül válogathatunk.

A trendek Frankfurtban

Természetesen a klasszikus konfekciótermékektől sem szabad elfeledkezni. Frankfurtban ninden év elején megnyitják az adott év karácsonyi lakberendezési trendjeit ismertető vásárt, a több tucat ország részvételével megrendezett Christmasworldöt. A 2009-es bemutató négy téma köré szervezte az idei év termékeit. A négy csoportot az egyes évszakokkal párosították, az Airy kollekció a tavasz, a Sweet a nyár, a Comfort az ősz, az Obsession pedig a tél megfelelője. Az Airy családot a könnyedség és áttetszőség, egyfajta modern romantika jellemzi. Pasztel színek és elmosódott minták csábítanak a tündérmesék világába. Az uralkodó anyagok az üveg és a kristály, a vezető színek a krém, a rózsaszín, a piszkosszürke és természetesen a fehér.

©

A Sweet kollekció a legnőiesebb az idei évek trendjei közül. Ez a friss, csajszis, csipetnyi giccsel fűszerezett irányvonal a karácsonytól szokatlan módon virágmintákat használ és sok színt kombinál. A homoktól kezdve a vízkéken, türkizen, lilán és lime-on át a palaszürkéig mindent felvonultat a műanyag, lakk, porcelán, tüll és szatén berendezési tárgyakon. A Comfort kollekció igazi természetközeli élmény. Ez a tematika nem újdonság, már két éve hódít. Az Obsession  kétségkívül a vásár legpompásabb kollekciója, amelyben a fémes csillogásé a főszerep. Kvarzrózsaszín és mályva könnyíti a mahagóni, padlizsán, ibolya és arany nehezítette színpalettát. Hajlított vonalvezetés, túldíszített tárgyak, fényűző anyagok, selyem és bársony – ez az Obsession.

A Comfort a textúrák, anyagok, színek és stílusok kontrasztjával játszik. A természetes anyagok közül kiemelt szerepet juttat a fának és a fémnek, az alapvetően sötét tónusokat naranccsal és pirossal élénkíti.

©

További képek a kiállítás trendjeiről itt.

Slágernövények

Nemcsak a karácsonyfadíszek és kiegészítők, a növénydekoráció is évről évre változik. Az örök kedvenc mikulásvirág, karácsonyi kaktusz és fagyöngy mellett az idei karácsony slágere a cserepes jácint. A piros, bíbor, sárga, rózsaszín, narancssárga, kék és fehér színekben pompázó virágok melegséggel töltik el otthonunkat a hideg téli hónapokban is. A legkülönfélébb anyagú és formájú tálakban, kaspókban vagy kosarakban készíthetünk különleges kompozíciókat, ha színben harmonizáló díszgömbökkel, angyalszárnyakkal, tollakkal vagy akár egy-egy faággal kombináljuk őket.

 

 

Középpontban a fenyő

Még a legkülönlegesebb virágkompozíció sem tudja elvonni a figyelmet minden otthon legfőbb karácsonyi ékéről, a fenyőről. Sajnos az ünnepek alatt oly nagy becsben tartott karácsonyfák a legtöbbször a kuka mellett elszáradtan heverve végzik. Szerencsére ma már számos környezettudatos megoldás létezik, hogy megkíméljünk jobb sorsra érdemes karácsonyfánkat az oly méltatlan végtől. Az élő fenyő illatáról sem kell lemondaniuk azoknak, akik a kertben vagy cserépben álló fájukat díszítik fel. Ez utóbbit később kiültethetik saját házuk elé vagy akár vissza is vihetik a faiskolába, ahol vásárolták. Nemcsak környezetbarát, de rendkívül kényelmes módot kínál az ünneplésre a műfenyő. Az egyre élethűbb darabok szétszerelhetők és illatosíthatók. Modern és vidám ötlet kartonból készült karácsonyfát állítani – az élő fenyőkhöz hasonlatosan feldíszíthető darabok az interneten rendelhetők.

Ha további öteleteket szeretne kapni a karácsonyi készülődéshez, lapozza fel a Life-style weboldal szakmai támogatásával készült Lifestyle Exzra 2010 című kiadványt, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál, vagy megrendelheti a www.hvgplusz.hu oldalon.

A román ortodox egyház most nem ragaszkodik az ikonok csókolgatásához

A román ortodox egyház most nem ragaszkodik az ikonok csókolgatásához

Lezuhant a spanyol légierő repülőgépe, a pilóta meghalt

Lezuhant a spanyol légierő repülőgépe, a pilóta meghalt

Megtalálták az első olyan állatot, amelyik egyáltalán nem lélegzik

Megtalálták az első olyan állatot, amelyik egyáltalán nem lélegzik