szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A kávétermesztés és fogyasztás története a feltételezések szerint Etiópia Kaffa nevű tartományában kezdődött – ez a...

A kávétermesztés és fogyasztás története a feltételezések szerint Etiópia Kaffa nevű tartományában kezdődött – ez a terület a kávécserje őshazája.

Az első kávéházak Mekkában nyíltak, majd futótűzként terjedtek el az arab világban. Az arab kávéházak a "tudás házának" számítottak, ahol a vendégek kávézás közben sakkoztak, pletykálkodtak és zenét hallgattak. A kávéházakat fényűzően rendezték be, és mindegyik egyéni arculattal rendelkezett. A kávéházak megjelenése előtt egyáltalán nem létezett olyan hely, ahol kényelmes környezetben akár magán, akár üzleti ügyeket meg lehetett volna beszélni, és ahová bárki egy kávé árának megfelelő összegért betérhetett.

Flickr (Creative Commons) - Matt Biddulph

A XV. század Európájában a kávét titokzatosság lengte körül. Még senki sem kóstolta, de már mindenki hallott erről a csodás hatású főzetről. Habsburg diplomaták és törökországi börtönökből hazatért osztrák hadifoglyok meséltek a "forró fekete italról", amely enyhíteni tudta a fáradtságot és a szomorúságot. Az első osztrák kávéházat Bécsben nyitották meg 1697-ben, attól kezdve pedig egyre-másra nyíltak kávéházak a világ fővárosaiban és kereskedelmi központjaiban. Az előkelő társaság szalonjaiban a kávét megfizethető luxusnak tekintették.

A középosztály számára a kávé az ipari forradalom korszakában vált elérhetővé, így a megnövekedett igények miatt a kávétermelés mennyiségét növelni kellett. Európában a kávéivás az ötvenes években vált mindennapos szokássá, amikor már a köznép számára megfizethető volt.

Ma a kávé a világ leghíresebb italainak egyike. Egy csésze finom kávé elfogyasztása valóságos "műélvezettel" ér fel, állítják egybehangzóan a világ ínyencei.

Igazán kiváló kávészemek csak a világ bizonyos területein érnek. Ezek a termőterületek alkotják az úgynevezett kávéövet, amely az északi és déli szélesség 25. fok között, az Egyenlítő körül terül el. A különböző régiók kínálta kávék egyedi karakterét megismerheti a térképre kattintva.
Az érett kávébogyók begyűjtése kétféleképpen történhet: válogatásos módszerrel, vagy egyben szüreteléssel.

A válogatásos módszer azt jelenti, hogy csak az érett gyümölcsöt szedik le kézzel, a még sárga és zöld bogyók a kávécserjén maradnak, a teljes beérésig. Mivel a pörkölés csak az érett kávébogyókból hozza ki azok különleges aromáját, ennél a módszernél garantált a tökéletes eredmény.

Az egyben szüretelés ezzel szemben egy előre meghatározott időpontban történik, amikorra a gyümölcs túlnyomó része megérik. Ezzel a módszerrel az érett és az esetleg még éretlen bogyókat egyszerre tépik le a kávécserjéről, és később az éretlen szemeket kézzel különválogatják.

Flickr (Creative Commons) - lrargerich

Feldolgozás

A kávégyümölcs feldolgozása a bogyók hántolásával kezdődik, amelynek célja a babszem és a gyümölcshús különválasztása. Kétféle feldolgozás létezik: a száraz és a nedves eljárás.

A száraz eljárás esetében a kávégyümölcsöt a napon, vagy gépi szárító segítségével kiszárítják, majd a gyümölcsöt gondosan átrostálják, hogy a gyümölcshús elkülönüljön a magtól. A magokat, azaz a tulajdonképpeni kávébabszemeket ezután ismét átszitálják, így a maradék gyümölcshús is leválik. A folyamat végére a kávébab minden szennyeződéstől megtisztul.

Davidoff Café

A nedves eljárás drágább, mint a száraz eljárás, de eredményesebb is. A gyümölcsöket egy vízzel teli vezetékrendszeren úsztatják végig, majd a gyümölcshúst préseléssel szabadítják meg a héjtól. Ezután a gyümölcsöt fermentáló (erjesztő) tankokba töltik. A folyamat során a magokat többszöri átmosással szabadítják meg a gyümölcshústól. A megtisztított babszemeket ezután vagy a napon, vagy mesterségesen kiszárítják, a folyamat végére a kávébabról minden gyümölcshús és szennyeződés lekerül.

Ha többet szeretne tudni a kávéról és a kávézásról, kattintson a Davidoff Café oldalára!

Megyeri Zsuzsanna: A saját viaskodó énünkkel szemben is türelmesnek kell lennünk

Megyeri Zsuzsanna: A saját viaskodó énünkkel szemben is türelmesnek kell lennünk

Tényleg elég egy magas női hang, hogy kockáztassanak a férfiak?

Tényleg elég egy magas női hang, hogy kockáztassanak a férfiak?

Szemcseppek helyett találtak egy sokkal kényelmesebb megoldást: a kontaktlencse adagolja a gyógyszert

Szemcseppek helyett találtak egy sokkal kényelmesebb megoldást: a kontaktlencse adagolja a gyógyszert

2024 legjobb találmányai: kistermelőket segítő MI, metánevő mikrobák és a drón, ami önállóan trágyázza a földeket

2024 legjobb találmányai: kistermelőket segítő MI, metánevő mikrobák és a drón, ami önállóan trágyázza a földeket