![Étrend tippek öregedés ellen](https://img.hvg.hu/Img/da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30/9a10af4d-aa15-45d4-ba73-63280d175626.jpg)
Étrend tippek öregedés ellen
A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és...
A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.
A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben, kutatási szempontból különösen jelentős molekulacsoportot alkotnak. Az elmúlt 10 évben igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok, valamint azok krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepe iránt, különösen gyulladás gátló és antioxidáns hatásukkal kapcsolatban.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/9a10af4d-aa15-45d4-ba73-63280d175626.jpg)
Ha antioxidánsokról beszélünk, sokakban felmerül a kérdés: a mindennapokban hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezeket a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat étrendünkbe beépítsük? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: étkezzünk színesen! Tóth Tímea, a Nestlé dietetetikusa azt tanácsolja, próbáljuk minél több színt vinni a napi ötszöri étkezéseinkbe ételeink és italaink segítségével:
- Reggelire ihatunk 1 csésze kávét, teát; szendvicsünkhöz pedig szeljünk fel 1 fej friss paradicsomot és 1 db paprikát. Ha édes reggelire vágyunk, fogyaszthatunk kétszersültet házi szilva lekvárral, eper, meggy, málna ribizli dzsemmel, esetleg barack ízzel. Reggelizhetünk joghurtot is, ebben az esetben szórjunk bele friss gyümölcsöt, aszalt szilvát.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/19745f90-6757-403a-bd0c-d4184170a432.jpg)
- Tízóraira válasszunk friss, nyers gyümölcsöt, szőlőt, szilvát, barackot, ribizlit, epret, cseresznyét. Egy maréknyi olajos magvat, pl. diót, mogyorót, mandulát, kesudiót is elrágcsálhatunk.
- Ebédre ehetünk párolt zöldségköretet, sárgarépából, kelbimbóból; savanyúságnak válasszunk céklát, savanyú káposztát, de paradicsom salátát is fogyaszthatunk. Az ebéd után a délutáni kávéról se feledkezzünk meg, hisz ez nagyban hozzájárul a napi bevitt mennyiséghez, illetve desszert gyanánt nyugodt szívvel egy kocka csokoládé is kerülhet étrendünkbe.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/0dd807ca-6da6-4b0b-861d-3ee02e373704.jpg)
- Ha uzsonnára hideget eszünk, bármelyik gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk salátát.
- Vacsorára jöhet egy könnyű zöldséges étek: spenót, tökfőzelék, párolt kelbimbó, sütőtök, avokádó, de fogyaszthatunk párolt sárgarépát is. Mindezt pikánsabbá tehetjük ha szezámmaggal vagy (óvatosan) pirított olajos maggal megszórjuk, így E-vitamin tartalmával antioxidáns mértéket is növelhetjük. Esetenként egy finom pohár vörösbor is társulhat az étkezéshez.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/ec65d586-5dd6-44ee-8f97-c35164debe6b.jpg)
- Elalvás előtt elkortyolhatunk egy forró kakaót is.