szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és...

A legfrissebb élelmiszer kutatások is egyre inkább fókuszba helyezik a növényi antioxidánsok jelentőségét, és hangsúlyozzák: ezek a források valóban védőhatással rendelkezhetnek.

A polifenolok a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban (például a teában vagy a kávéban) nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Mivel képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben, kutatási szempontból különösen jelentős molekulacsoportot alkotnak. Az elmúlt 10 évben igencsak megnőtt a tudományos érdeklődés a polifenolok, valamint azok krónikus betegségek megelőzésében játszott szerepe iránt, különösen gyulladás gátló és antioxidáns hatásukkal kapcsolatban.

Ha antioxidánsokról beszélünk, sokakban felmerül a kérdés: a mindennapokban hogyan gondoskodhatunk arról, hogy ezeket a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat étrendünkbe beépítsük? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: étkezzünk színesen!  Tóth Tímea, a Nestlé dietetetikusa azt tanácsolja, próbáljuk minél több színt vinni a napi ötszöri étkezéseinkbe ételeink és italaink segítségével:

- Reggelire ihatunk 1 csésze kávét, teát; szendvicsünkhöz pedig szeljünk fel 1 fej friss paradicsomot és 1 db paprikát. Ha édes reggelire vágyunk, fogyaszthatunk kétszersültet házi szilva lekvárral, eper, meggy, málna ribizli dzsemmel, esetleg barack ízzel. Reggelizhetünk joghurtot is, ebben az esetben szórjunk bele friss gyümölcsöt, aszalt szilvát.

Flickr (Creative Commons)

- Tízóraira válasszunk friss, nyers gyümölcsöt, szőlőt, szilvát, barackot, ribizlit, epret, cseresznyét. Egy maréknyi olajos magvat, pl. diót, mogyorót, mandulát, kesudiót is elrágcsálhatunk.

- Ebédre ehetünk párolt zöldségköretet, sárgarépából, kelbimbóból; savanyúságnak válasszunk céklát, savanyú káposztát, de paradicsom salátát is fogyaszthatunk.  Az ebéd után a délutáni kávéról se feledkezzünk meg, hisz ez nagyban hozzájárul a napi bevitt mennyiséghez, illetve desszert gyanánt nyugodt szívvel egy kocka csokoládé is kerülhet étrendünkbe.

- Ha uzsonnára hideget eszünk, bármelyik gyümölcsből vagy zöldségből készíthetünk salátát.

-  Vacsorára jöhet egy könnyű zöldséges étek: spenót, tökfőzelék, párolt kelbimbó, sütőtök, avokádó, de fogyaszthatunk párolt sárgarépát is. Mindezt pikánsabbá tehetjük ha szezámmaggal vagy (óvatosan) pirított olajos maggal megszórjuk, így E-vitamin tartalmával antioxidáns mértéket is növelhetjük. Esetenként egy finom pohár vörösbor is társulhat az étkezéshez.

Andersen Dávid

- Elalvás előtt elkortyolhatunk egy forró kakaót is.

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Aki jót akar magának, meg úgy mindenkinek, az egyelőre inkább kerülje a mesterséges intelligencia használatát

Aki jót akar magának, meg úgy mindenkinek, az egyelőre inkább kerülje a mesterséges intelligencia használatát

GVH-elnök: Mészáros Lőrinc exveje lényegében saját magát buktatta le

GVH-elnök: Mészáros Lőrinc exveje lényegében saját magát buktatta le

Bejrútban tartóztatták le a száműzött szíriai diktátor menekülő családtagjait

Bejrútban tartóztatták le a száműzött szíriai diktátor menekülő családtagjait