szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

30 éves nő vagyok, Budapesten élek, multinacionális cégnél dolgozom napi 10-12 óra munka, gyakran túlhajszoltság...

30 éves nő vagyok, Budapesten élek, multinacionális cégnél dolgozom napi 10-12 óra munka, gyakran túlhajszoltság, stressz mellett. Gyermekem még nincsen, de 1-2 éven belül nagyon szeretnék majd. Alapvetően nőgyógyászati vagy bármely más típusú fájdalmaim soha nem voltak. Vidám természetű, optimista szemléletű ember vagyok. Néhány hónappal ezelőttig átlagos magyar ember módjára étkeztem, igyekeztem odafigyelni a mozgásra is: tánccal, úszással, futással. 4-5 évvel ezelőtt folyadékkal teli petefészek-cisztát diagnosztizáltak ultrahangos vizsgálaton, ez azóta hol elmúlik, hol újra megjelenik. Kb. 2 évvel ezelőtt állapította meg az nőgyógyász, hogy a ciszta mellett más probléma is van: a hasüregemben gyulladásra utaló folyadék található, és a korábban normál helyzetű, előre hajló méhszájam elkezdett hátrahajlóvá válni, függőleges állapotba került. Tájékoztatott, hogy ez a teherbe esést nehezítheti, de erre nincs bizonyíték. Megijedtem.
©

Nem értettem, ez hogyan lehet, kipróbáltam az intim tornát, hátha segít, de nem hozott valós eredményt. Közben kb. 1,5 évvel ezelőtt jelentkeztek bélrendszeri problémáim- néha vérzés székletürítés után (friss vér kis mennyiségben), ami miatt nagyon megijedtem. Az orvosok (proctologus) gyanakodtak aranyérre, majd aztán mondták mégsem az, hanem érzékeny a bélnyálkahártyám, és sérül keményebb széklet esetén. A problémáim krémek, gyógyszerek és kis műtét ellenére sem szűntek, havonta 1-2-szer újra jelentkezett a vérzés. Nem voltam nyugodt, így 2010 decemberben elmentem gasztroenterológushoz, aki részletes vérképet csináltatott, melyből kiderült, hogy a szervezetem glutén ellen ellenanyagot termel- azaz valószínűleg glutén érzékeny vagyok, amely szintén okozhat vérzést, de ezt csak teljes gyomor- vékony és vastagél tükrözés alapján tudják megállapítani - erre nem vállalkoztam.

Helyette utánanéztem, mi is a glutén érzékenység, és láttam, rengeteg embert érint, de ma nem ismernek rá gyógymódot. Találkoztam egy természetgyógyásszal, aki szerint nem vagyok gluténérzékeny, valószínűleg más gyulladás okozza a glutén ellenanyag termelést. Végigcsináltam egy 1 hónapos Candida diétát, és méregtelenítést. Azóta kiderült, hogy ez a probléma is összefüggésben lehet a később diagnosztizált endometriózissal. 2011 február elején mentem el az éves kontrollra nőgyógyászhoz, aki elmondta, hogy a méhem sajnos már teljesen hátrahajló (ultrahangkép alapján), és minden bizonnyal endometriózisom van (a hegesedések következtében a méhszalagok megrövidültek, és hátrahúzták a méhemet), fogalmam sem volt, ez mit jelent, és mitől keletkezett. Az okokat az orvosok sem tudják, legfeljebb gyanakodnak immunrendszer hirtelen gyengülésére, stb. Sok nőgyógyász laparoszkópiás műtét során bizonyosodik meg a problémáról, ill. távolítja el az összenövéseket. Szerencsére az én orvosom műtét ellenes (nem volt sem laparoszkópia, sem egyéb eljárás), azt javasolta, keressek alternatív gyógymódot, és 6 hónap múlva menjek vissza kontrollra. Ha nincs javulás, csak a műtét van az ő eszköztárában, mivel az endometriózisra orvosi gyógymód nincs, műtéti úton lehet átmeneti javulást elérni, de a probléma rendszerint újra kiújul, és esélyes, hogy meddőséget okoz.

Teljesen elkeseredtem, még egy gyógyíthatatlan betegségem van, amikor közben teljesen egészségesnek érzem magam. Bújtam az internetet, orvosi könyveket, olvasva az endometriózisról szóló fórumokat, cikkeket. Beszéltem kínai természetgyógyásztól kezdve csi-kung oktatóig, nagyon sok mindenkivel, de csak tüneti enyhülést ígértek (tüneteim pedig addig sem igazán voltak) - mígnem az interneten böngészve megtaláltam az Arwen torna honlapját, és Németh Tündét. Telefonáltam, Tünde nagyon rendes volt, és elmondta, hogy teljesen meg tudok gyógyulni, és épp indul egy intenzív tanfolyam, amelyre még tudok csatlakozni. A tanfolyamon megtanította a könnyűnek tűnő, de a valóságban nem is olyan egyszerű tornát, és tájékoztatott a szigorú makrobiotikus étrendről és fontosságáról. Ez lényegében számomra azt jelentette, hogy gyakorlatilag semmit sem ehetek abból, amit korábban ettem (hús, kenyér, tejtermékek). Nagyon idegennek tűnt, el sem tudtam képzelni, hogyan lehet étkezni ma Magyarországon ezen alapanyagok nélkül?

De Tünde többször megerősített, hogy csak, és kizárólag ez fog segíteni, a hús, a cukor mind táplálják az endometriózist (és a lisztérzékenység-tüneteimet, bélrendszeri vérzéseimet is az endometriózis indukálja)- és a tapasztalataim alapján, igaza volt! Elkezdtem a tornát és a diétát, amire azért is hajlottam, mert mindig a természetes megoldások híve voltam, és bár nehéz a diétát betartani, ezzel a módszerrel egyetlen mesterséges étrendkiegészítőt, vagy tápanyagot sem kell magunkhoz venni! Sőt ez a makrobiotikában kifejezetten ellenjavalt, így minden korábban alkalmazott étrendkiegészítőt (grapefruitmag cseppeket szedtem) elhagytam, gyógyszert pedig korábban sem szedtem. Gondoltam, ártani biztos nem árthat a módszer, ha pedig sikerül is meggyógyulnom, nagyon boldog leszek! Tünde ajánlására felkerestem Mixtay Zsuzsát, aki szintén endometriózisból gyógyult, ő állította össze személyes étrendemet.

Az elején mind lelkileg, mind "fizikailag" nagyon nehéz volt, mert a diétával párhuzamosan, Tünde tanácsára néhány hónapra lemondtam a táncról és a futásról is, amit korábban nagyon szerettem, és nagyon kikapcsolt (ezek a mozgások gátolhatják a gyógyulást). Kezdetben nehéz volt, hogy nem tudtam a többiekkel ebédelni amunkahelyi étteremben mert ott semmi olyat nem lehet kapni, amit ehetek- helyette a saját főztömet ettem az irodában (míg rá nem jöttem, hogy ezt is fel tudom vinni az étterembe). Mindamellett a fárasztó napi munka után, esti kikapcsolódás helyett órákig tartó főzés volt a program másnapra- amíg bele nem jöttem az ételek elkészítésébe. Egyre rövidült az idő, megtanultam párhuzamosan készíteni az ételeket, és rájöttem, hogy milyen finomak a zöldségek fűszer nélkül, párolva- megtanultam új ételkészítési eljárásokat- pl. a blansírozást, és olyan étel alapanyagokkal ismerkedtem meg, amiről korábban soha nem hallottam(különféle algák, miszó, natto, tamari, stb) - az új kulinária elkezdett egyre jobban érdekelni, utánanéztem, melyik étel miért jó, és láttam, hogy az étrendem gyakorlatilag minden összetevője egy-egy természetes "csodaszer". Megismertem a biopiacot, és az alapanyagok más beszerzési helyeit.

Az endometriosis kialakulása és gyógyítása - A mozgás és a táplálkozás szerepe a nőgyógyászati és meddőségi problémák tükrében

Az ARWEN torna „Női egészségért!” Közhasznú Alapítvány ingyenes rendezvényt, egészségnapot szervez az összes részvevőnek 2011. június 4-én, szombaton több előadóval és teljesen ingyenes egészségbüfével. Regisztráció az [email protected] címen.


Időközben tapasztaltam, hogy a bél-vérzéseim teljesen megszűntek, a hasamban is éreztem pozitív változást - ma pedig, amikor pontosan 2 hónap torna és diétázás után visszamentem kontrollra, a nőgyógyászhoz (mert nagyon kíváncsi voltam, látszik-e a hatás) az orvosom diagnosztizálta, hogy annyira átalakultam "belül", hogy nem találta a méhszájamat, mert hátrahajlóként kereste, de az már újra egészséges állapotban ott volt, pontosan ott, ahol 3 évvel korábban, előre hajlóan! A petefészek cisztám átmérője 1 cm-t csökkent, benne áttetsző, ártalmatlan folyadék. A korábbi gyulladásnak a hasüregemben jelenleg nyoma sincs (tele volt a hasüregem gyulladásra utaló folyadékkal), az orvos elmondta, hogy az endometriózisom jelenleg teljesen inaktív. Örült, hogy megtaláltam ezt a gyógymódot és biztatott a folytatásra, közben érdeklődött, mit ettem, mit csináltam pontosan.

Tény, hogy a diéta alatt fogytam 4 kg-t, és korábban sem voltam túlsúlyos, de mára a fogyás megállt, és a közérzetem sokkal jobb, az orvosi eredmények pedig magukért beszélnek! Magam sem hinném, ha nem láttam volna ma, hogy 2 hónap alatt, gyógyszerek nélkül ilyen látványos javulást lehet elérni (2 évig tartó folyamatosan gyulladás állt helyre 2 hónap alatt, az endometriózis inaktívvá vált), az étrendváltással és a tornával.
Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van

Dömötör szerint ha a háziorvos rendeli el a tesztelést, akkor ingyen van

"Mercedes-Benz Made in Kecskemét" néven új tantárgy indult a kecskeméti egyetemen

"Mercedes-Benz Made in Kecskemét" néven új tantárgy indult a kecskeméti egyetemen

Szabó Győző: Vidnyánszkynak nincs lelkiismerete?

Szabó Győző: Vidnyánszkynak nincs lelkiismerete?