Rizs kisokos: melyiket válasszuk?
A barna rizs sötétebb színét annak köszönheti, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti...
A barna rizs sötétebb színét annak köszönheti, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát”, vagyis a korpát és a csírát. Ennek köszönhetően a barna rizsnek nagyobb a tápértéke, különösen rostokban és B-vitaminban gazdag, de magas a szelén-, mangán-, magnézium-, E- és K-vitamin tartalma is, viszont lassabban fő meg, és keményebb marad. Mivel a barna rizsnek magas a rosttartalma, képes gyorsítani a bélperisztaltikát, növeli a széklet mennyiségét, a megköti és kiüríti a mérgező bomlástermékeket. A legújabb kutatások pedig koleszterincsökkentő tulajdonságairól számolnak be.
Az opálrizs a hántolt rizsek speciális változata, amelyet még a héjában felgőzölnek, és csak ezután hántolnak. Így a nyersen koptatott fényezett rizsnél ízletesebb, tápanyagokban dúsabb lesz. Színe eredetileg barnás, de mire megfő, megpuhul, addigra kifehéredik. A barna rizs hántolásával nyerik a fehér rizst. A hántolt és fényezett rizsek (a csiszolt rizs felületét fényező anyaggal, általában talkummal és glükózsziruppal vonják be) rendszerint fehérek, az ízük kevésbé jellegzetes, viselkedésükre az alakjukból következtethetünk.