szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A barna rizs sötétebb színét annak köszönheti, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti...

A barna rizs sötétebb színét annak köszönheti, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti „ezüsthártyát”, vagyis a korpát és a csírát. Ennek köszönhetően a barna rizsnek nagyobb a tápértéke, különösen rostokban és B-vitaminban gazdag, de magas a szelén-, mangán-, magnézium-, E- és K-vitamin tartalma is, viszont lassabban fő meg, és keményebb marad. Mivel a barna rizsnek magas a rosttartalma, képes gyorsítani a bélperisztaltikát, növeli a széklet mennyiségét, a megköti és kiüríti a mérgező bomlástermékeket. A legújabb kutatások pedig koleszterincsökkentő tulajdonságairól számolnak be.

Az opálrizs a hántolt rizsek speciális változata, amelyet még a héjában felgőzölnek, és csak ezután hántolnak. Így a nyersen koptatott fényezett rizsnél ízletesebb, tápanyagokban dúsabb lesz. Színe eredetileg barnás, de mire megfő, megpuhul, addigra kifehéredik. A barna rizs hántolásával nyerik a fehér rizst. A hántolt és fényezett rizsek (a csiszolt rizs felületét fényező anyaggal, általában talkummal és glükózsziruppal vonják be) rendszerint fehérek, az ízük kevésbé jellegzetes, viselkedésükre az alakjukból következtethetünk.

További részletekért kattintson! 

Trump fenyegetései ellenére nem változtat az alapkamaton az amerikai jegybank

Trump fenyegetései ellenére nem változtat az alapkamaton az amerikai jegybank

Számítógép helyett okostelefon: asztali módot kap az Android

Számítógép helyett okostelefon: asztali módot kap az Android

Gyurcsány Ferenc utolsó napját tölti országgyűlési képviselőként

Gyurcsány Ferenc utolsó napját tölti országgyűlési képviselőként

Ön megmondja ránézésre, hogy milyen erős egy csomó? Szinte biztos, hogy téved

Ön megmondja ránézésre, hogy milyen erős egy csomó? Szinte biztos, hogy téved