Meggyszörp és konyakos meggydzsem csokival - recept
Én az egyszerűen, gyorsan, adalékok nélkül készített ételek, befőttek híve vagyok, amelyeket aztán valamivel –...
Én az egyszerűen, gyorsan, adalékok nélkül készített ételek, befőttek híve vagyok, amelyeket aztán valamivel – fűszerrel, különleges olajjal, ecettel vagy sóval „feldobok”. Répacukor helyett, ahol lehet, mézet vagy más cukrokat (nád, nyírfa), stevia-t használok. De vissza a meggyhez! Mivel legutóbb a dzsemre tettem a hangsúlyt, és a visszamaradt lé lett a szörp, most a szörpre koncentráltam. Itt is az arányok fontosak és nem a mennyiségek, de mivel tartósítószert nem használok, a szörpöt is nyersen készítem, a cukor-gyümölcs arány, hogy az eltarthatósággal baj ne legyen, most 1:1.
Hozzávalók:
- meggycukor
- csokoládé
- citromsav
- konyak
Elkészítés:
A kimagozott meggyet megmértem, összekevertem ugyanannyi cukorral, kilogrammonként hozzáadtam 1 mk citromsavat és 48 órára félretetettem. Közben párszor megkevertem, hogy a cukor tökéletesen elolvadjon. Ezután a keletkezett meggylevet üvegekbe szűrtem. Ezzel a szörp kész is! A megmaradt meggyből pedig dzsem készült. Ehhez egy fazékban mérsékelt tűzön felforraltam a meggyhúst, melybe egy tüllzacskóban beletettem 15-20 szem összetört meggymagot – csodás ízt kölcsönöz a dzsemnek –, és folyamatosan kavargatva, mérsékelt tűzön 10 percig főztem. Közben minden 1 kg meggyhez hozzákevertem 10 dkg 70%-os étcsokoládét. Forrón üvegekbe töltöttem, a tetejére 10 ml konyakot öntöttem és száraz dunsztban hagytam másnapig kihűlni. Ezt a receptet még tovább szoktam variálni: csoki helyett fahéjat és vaníliát rakok bele, konyak helyett rumot.
Ha további érdekes és különleges receptre kíváncsi, akkor a relaxotour blogon mindent megtalál, kattintson!