"Inkább lennék szamár Magyarországon" - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Majomvadászat, iguánasütés és animista vallás - az On the Spot csapata két hetet töltött a nyugat-afrikai bizsagó törzsnél. Videó.

A velejéig korrupt Bissau Guinea arról hírhedt, hogy ide dobják le a Kolumbiából érkező kisrepülőgépek a kokainszállítmányokat, majd innen terítik Európa felé. Múlt csütörtökön a hadsereg puccsot hajtott végre a kormány ellen, emiatt az ország tagságát is felfüggesztették az Afrikai Unióban, valamint ez az állam volt az egyedüli, amely szívesen befogadta volna a líbiai forradalom idején Kadhafit.

Bissau partjainál több mint 80 sziget található, de ebből csak alig több mint 20 lakott, ezeken élnek a bizsagók, a világ egyik legkevésbé kutatott törzsének egyike. Az On the Spot csapata két héten át élt a bizsagókkal, ahol se iskola nincs, se kórház, vagy út, a szigeteken nem termelnek zöldséget, csak rizst aratnak és legfeljebb egy-egy rádió jelenti a kapcsolatot a külvilággal.

Ez a teljesen elszigetelt közösség mégis változóban van. Terjed a kereszténység, ugyanakkor sokan még mindig az animista vallást tartják, ők idejük nagy részében ilyen szertartásokon ünnepelnek, sámánjukhoz még a távoli fővárosból is érkeznek védelemért. A törzstagok élete kilátástalan, megoldást a korábbi gyarmatosítóiktól várják.

"Unom a törzsi létet" – ahogyan egyikük fogalmazott a filmeseknek. Ezért akár még arra is hajlandóak lennének, hogy az ország egyik legfőbb bevételét jelentő kokain csempészésében is részt vegyenek, amivel a törzs pénzhez és kitörési lehetőségekhez juthatna.

Folyamatos a pörgés

A témákból kifogyni nem lehet, inkább arra kell figyelni, hogy a feszített munkatempóban ne égjen ki az ember – mondta kedden a Corvinus Egyetem nagyelőadójában tartott élménybeszámolóján Cseke Eszter és S. Takács András. Az On the Spot riporterei ennek ellenére egyelőre nem pihennek, ugyanis az intézménybe egy tízhetes ázsiai forgatásról éppen csak hazatérve látogattak el, és már készülnek az elmúlt bő két hónap során felvett anyagok vágására, ezt követően pedig ismét útra kelnek.

Kilencvenperces interaktív előadásukban a dokumentumfilmesek felidézték, hogyan kezdődött közös karrierjük egy félórásra tervezett, de félnapossá hízó Wim Wenders-interjúval, hogyan forgatták le első riportjukat a Gázai övezetben, és hogyan lett ebből önálló, két csatornán futó tévéműsor, majd a közönség kérdéseire válaszolva arról is beszéltek, hogyan állnak össze az adások.

Mint kiderült, a párost ma már kicsit több háttérember segíti, mint az elején, de a munkamódszereik ugyanazok maradtak, hiszen csak így lehetséges, hogy más szemszögből mutassák be a világot, és az ő kameráik előtt kiderüljön például egy mindenütt kannibál törzsként bemutatott népcsoportról, hogy rég nem esznek embert, meztelenre vetkőzni pedig már csak a tévéstábok kedvéért szoktak.

A riporterek arról is meséltek, hogy az információkat az indulásig gyűjtik, és megesik, hogy csak az utolsó pillanatban dől el, biztonsággal útnak indulhatnak-e, ha pedig kell, antropológus is segíti őket. Arra viszont senki nem tud felkészülni, hogy mi történik, ha mondjuk az interjúalany mellé esik egy fáról egy kígyó, így a rögtönzés is része a munkájuknak. Élményanyaguk mára már annyira gazdag, hogy olyan kategóriákban nem is gondolkodnak, mint a legérdekesebb kaland vagy a legmeghatóbb esemény, hanem inkább egyetlen legként tekintenek egész pályafutásukra. Következő állomásuk ismét a Közel-Kelet lesz.

A teljes riportot ma este 21:30-kor láthatják az m1 műsorán.