Fagyimúzeum nyílik Olaszországban
Fejenként évi tizenkilenc kilogrammal Rómában fogyasztják a legtöbb úgynevezett kézműves fagylaltot Olaszország városai között, kedvenc íznek pedig a hagyományosak számítanak. Közben Olaszországban ebben a hónapban nyitják meg az első fagyimúzeumot.
Rómában fejenként évi hat-hét kilogrammal több kézműves fagylaltot esznek, mint a többi olasz városban - közölte az itáliai fagylaltfogyasztásról készült felmérését a Kézművesek Olasz Szövetsége.
A hagyományos ízekből fogy a legtöbb: az első helyen a csokoládé áll (27 százalék), a mogyoró (20 százalék), a citrom (13 százalék) és az eper (12 százalék) előtt. Ezeket a vanília (10 százalék), a csokoládéreszelékes sztracsatella (9 százalék) és a pisztácia (8 százalék) követi.
Júliusban nyílik meg az olasz fagylaltkészítés történetét bemutató első múzeum a híres olasz fagyimárka, a Carpigiani fellegváraként ismert Aurola Emiliában, Bologna mellett - közölte a cégalapítók nevét viselő Poerio és Bruno Carpigiani Alapítvány.
A múzeumi dokumentumokból kiderül, hogy az olasz fagylaltot elsőként egy bellunói cukrász exportálta Bécsbe, az utcai tölcsért pedig Italo Marchionni hozta divatba 1903-ban.