szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fejenként évi tizenkilenc kilogrammal Rómában fogyasztják a legtöbb úgynevezett kézműves fagylaltot Olaszország városai között, kedvenc íznek pedig a hagyományosak számítanak. Közben Olaszországban ebben a hónapban nyitják meg az első fagyimúzeumot.

Rómában fejenként évi hat-hét kilogrammal több kézműves fagylaltot esznek, mint a többi olasz városban - közölte az itáliai fagylaltfogyasztásról készült felmérését a Kézművesek Olasz Szövetsége.

A hagyományos ízekből fogy a legtöbb: az első helyen a csokoládé áll (27 százalék), a mogyoró (20 százalék), a citrom (13 százalék) és az eper (12 százalék) előtt. Ezeket a vanília (10 százalék), a csokoládéreszelékes sztracsatella (9 százalék) és a pisztácia (8 százalék) követi.

Júliusban nyílik meg az olasz fagylaltkészítés történetét bemutató első múzeum a híres olasz fagyimárka, a Carpigiani fellegváraként ismert Aurola Emiliában, Bologna mellett - közölte a cégalapítók nevét viselő Poerio és Bruno Carpigiani Alapítvány.

A múzeumi dokumentumokból kiderül, hogy az olasz fagylaltot elsőként egy bellunói cukrász exportálta Bécsbe, az utcai tölcsért pedig Italo Marchionni hozta divatba 1903-ban.

Itt a vége: kikapcsolja a reklámblokkolókat a Chrome böngésző

Itt a vége: kikapcsolja a reklámblokkolókat a Chrome böngésző

A petesejt-donációról már egyeztetnek, de más etikai kérdések még a levegőben lógnak a meddőségi ágazatban

A petesejt-donációról már egyeztetnek, de más etikai kérdések még a levegőben lógnak a meddőségi ágazatban

Ferenc pápa állapota továbbra is kritikus, már veseelégtelenség is kialakult nála

Ferenc pápa állapota továbbra is kritikus, már veseelégtelenség is kialakult nála

Felfüggesztett börtönt kapott egy kommentelő, aki pénzt ajánlott Lázár János megöléséért

Felfüggesztett börtönt kapott egy kommentelő, aki pénzt ajánlott Lázár János megöléséért