szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fejenként évi tizenkilenc kilogrammal Rómában fogyasztják a legtöbb úgynevezett kézműves fagylaltot Olaszország városai között, kedvenc íznek pedig a hagyományosak számítanak. Közben Olaszországban ebben a hónapban nyitják meg az első fagyimúzeumot.

Rómában fejenként évi hat-hét kilogrammal több kézműves fagylaltot esznek, mint a többi olasz városban - közölte az itáliai fagylaltfogyasztásról készült felmérését a Kézművesek Olasz Szövetsége.

A hagyományos ízekből fogy a legtöbb: az első helyen a csokoládé áll (27 százalék), a mogyoró (20 százalék), a citrom (13 százalék) és az eper (12 százalék) előtt. Ezeket a vanília (10 százalék), a csokoládéreszelékes sztracsatella (9 százalék) és a pisztácia (8 százalék) követi.

Júliusban nyílik meg az olasz fagylaltkészítés történetét bemutató első múzeum a híres olasz fagyimárka, a Carpigiani fellegváraként ismert Aurola Emiliában, Bologna mellett - közölte a cégalapítók nevét viselő Poerio és Bruno Carpigiani Alapítvány.

A múzeumi dokumentumokból kiderül, hogy az olasz fagylaltot elsőként egy bellunói cukrász exportálta Bécsbe, az utcai tölcsért pedig Italo Marchionni hozta divatba 1903-ban.

Tóth Gabi befogadta az utcára került egykori mentoráltját

Tóth Gabi befogadta az utcára került egykori mentoráltját

Erős szél, villámlás és heves zivatarok várnak ránk csütörtökön

Erős szél, villámlás és heves zivatarok várnak ránk csütörtökön

Orbán: Magyarországra hozza európai központját a BYD

Orbán: Magyarországra hozza európai központját a BYD

Ruszin-Szendi Romulusz nyílt levélben nevezi meg a kémbotrány felelőseit

Ruszin-Szendi Romulusz nyílt levélben nevezi meg a kémbotrány felelőseit